<< История на града Градски символи Музеи Паметници
Археологически обекти Исторически местности Храмове
Архитектурни шедьоври Галерии Културни институти Още...
Пътеводител Традициите на Сливенския край >>Хощеровата къща
  
Построена през 1909 г от един от видните сливенски текстилни индустриалци Русчо Андонов с прозвище Хощера.


Национализирана през 1948 г. и изпозвана е като административна сграда на различни институции. Купена и реставрирана от италианския бизнесмен Едуардо Миролио.Узуновата къща
  
Построена е през 1910 г. по проект на Боян Стоянов, един от първите дипломирани сливенски архитекти.Била е собственост на Георги Узунов и съпругата му Щилияна, племенница на Панайот Хитов. Днес в нея е разположена художествената галерия "Димитър Добрович".Сградата на
Художвствената гимназия

  
През 20-те и 30-те години на XX век сградата е била Дом на сираците от войните (сиропиталище).
Основната заслуга за построяването на сиропиталището е на преседателката на дружество "Майчина длъжност" - Щилияна Панова.
Сградата на
Историческия музей

  
Сградата е завършена през 1895 г. от тревненския майстор Кольо Ганчев, ученик на Кольо Фичето, и е собственост на търговеца Иван Желязков, син на Добри Желязков - Фабрикаджията.

В архитектурата и има подчертано европейското влияние. Това е масивна триетажна сграда с двураменно стълбище и раздвижено фасадно оформление. Сградата е с големи салони и симетрично разположени стаи. Тя е подарена на града от последните потомци на Иван Желязков.
Къщата срещу Виенската
сладкарница

  
Къщата е била собственост на човек, наричан Шукри паша. Това е синът на Андон Русчев – Хощера – Димитър, който е живял там със съпругата си Кета.
Нойевата къща
  
Построена е през 1927 г. от фабриканта Ной Марков, собственик на текстилна фабрика, известен сливенски адвокат и демократ. Сградата е по проект на италиански ахитект.

Сграда на Общинският
детски комплекс

  
Сградата на е била собственост на сливенския текстилен индустриалец Апостол Стефанов.

Сградата на РБ
"Сава Доброплодни"

  
В миналото е била известна като "Таласъмовата къща". Причиина за това е едно поверие, свързано с този район от годините на турското робство.


Поради това поверие, собствениците на къщата, построена през 1918 г. - Хаджиангелови, отказват да живеят в нея и я продават на Георги Русчев. Понастоящем в нея е разположена Регионална библиотека "Сава Доброплодни".
Сградите от
"Просветния триъгълник"

  
Старата сграда на Природоматематическата гимназия е построена през 1894 година и в нея се е помещавала Държавната мъжка гимназия, която е била създадена още през 1835-1836 година.
~ Първоначално училището е било килийно, по-късно третокласно, а след това и петокласно. В миналото гимназиите са се делели на мъжки (в които са учели само момчета) и девически (само за момичета).

Американският журналист Макгахан в своя публикация през 1876 г. твърди, че това училище по материалната си база и качеството на обучението по нищо не отстъпва на аналогични учебни заведения в Англия и Франция.

Реномето на Сливенската гимназия е било толкова високо, че, когато нейни възпитаници са кандидатствали в Европейски висши учебни заведения, са били приемани без изпит.
Къща-музей на Сливенския бит
  
Къща-музей на Сливенския бит от ХІХ век е строена от тревненски майстори за богатия сливенски занаятчия дядо Бою.

Къщата е от типа на отворените симетрични чардаклии къщи,. характерен за архитектурата на Сливен през късното Възраждане, голям отворен салон (хает), дърворезбени тавани в стаите и дълбок зимник. Разположена е в дъното на обширен калдаръмен двор с навеси и цветна градина.

Къщата на Теодора
Хаджидимитрова

  
Къщата е построена от търговеца Димо Райнов около 1880 г., след големия пожар, опустошил центъра на гр. Сливен по време на Освободителната война. Има уникална архитектура, с покрив от асиметрична кобилица, единствена по рода си в нашите земи.

Поради това, че вече е "Изгряла Свободата", характерната за сливенските къщи таванска дърворезба, изобразяваща слънце, за първи път вече е изнесена отвън, на фасадата на сградата.

Дълги години в нея живее една от наследниците на собственика, Теодора Хаджидимитрова - известна сливенска художничка и обществена деятелка.
Къща на фамилия Миркович

Къщата на фамилия Миркович е паметник на културата от епохата на Българското Възраждане и е обект с национално значение.

В нея е устроена тематична експозиция "Старият Сливен" с картини на художника Добри Добрев.
Чакъровите къщи

Имотът и е бил собственост на Добри Желязков, Тази част от парцела на Фабрикаджията е наследена от дъщеря му Мария Съпругът и Димитър Сяров построява т.нар. Сярова къща. По-късно, през 30-те години на миналия век Чакърови я трансформират и осъвременяват.


Къща, където е живял
Михаил Чайковски

  
В тази къща на днешната ул. "Великокняжевска" 27 от 1866 до 1873 година е живял Михаил Чайковски /Мехмед Садък паша/, създател и командир на Казак-алая, в който е служил и Христо Ботев.


Старата Маринкева къща
  
Старата Маринкева къща на ул. "Великокняжевска" е родната къща на Марин Маринкев и е построена през втората половина на 19. век.

Стенописната украса на таваните в двете стаи наляво от входа  и на тавана в коридора обхваща декоративни елементи, фризове, малки човешки фигурки и малки пейзажи.

Стенописите са изпълнени върху варова мазилка с немного ситен пясък.Първата държавна текстилна
фабрика на Балканите

  

Сградата е завършена през 1843 г. като главен корпус на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите. На южната фасада има запазен строителен надпис на български и турски език, но в турската версия има допусната грешка, което косвено указва на факта, че строителят е българин.
До Освобождението тя е най-голямото светско здание у нас. Впоследствие става един от най-зловещи политически затвори в България. Днес е предоставена за ползване на Регионален исторически музей - Сливен. В нея могат да се видят поредица временни тематични изложби, свързани с историята на града и региона.
Старата водна кула
  
Водонапорна кула за снабдяване с вода на парните локомотиви. На мястото на днешната автогара е имало ж. п. гара, построена през първите години на XX век.

Старата часовникова кула
  
Старата часовникова кула се намира в центъра на Сливен до 5-то СОУ "П. Яворов". Строена е в началото на ХІХ век. Кулата на часовника е служила и за пожарникарска наблюдателница.

През 1936 г силна буря разрушава горната дървена част. Възстановена е преди 16 години по стар образец.
Маазите и Дебоя
  
В гр. Сливен има запазени няколко образци на български възрожденски търговско-промишлени сгради - маази.

Между тях е тази. построена през 1873 г. от братя Минови Характерно за нея е, че мраморният надпис е на български и френски, но не и на турски език, което вероятно е прецедент за времето си.
Със своя характерен кобиличен покрив, сградата е сред най-красивите сгради от този вид в нашите земи. С названието си напомня друга, вече съборена сграда "Дебоя" (от френски Depot - което означава склад).
Гудевата къща
  
Илия Гудев е видна личност в града. През 1892 г той прави предложение за издигане на паметник на Хаджи Димитър в родния град. През 1888-1892 г Гудев е библиотекар, а между 1900-1904г е председател на читалище "Зора".
Къщата на Янаки Лесинов
  
Янаки Лесинов, роден в Котел - лозар, винар и търговец, градски съветник в Сливен и пом.-кмет на Сливен.Още...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

<< >>