<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>
    c. Тополчане    


Сирена пита / c. Тополчане /
  
Продукти: около 1 кг. брашно; 1 кубче мая; 3-4 с.л. кисело мляко; 1 с.л. сол; 2 с.л. захар; 5 с.л. олио; вода, колкото поеме, за меко тесто; натрошено сирене; краве масло; яйце

Приготвяне: Когато тестото е готово, се оставя да втаса и удвои обема си. Отново се омесва и се разточва на лист. Върху листа се поръсва натрошено сирене и се слагат парченца краве масло. След това листът се прегъва като плик и се поставя в тава, предварително намазана с олио. Разплесква се, за да покрие цялата тава. След това тавата се поставя в найлонова торба, за да втаса тестото. Когато втаса, се маже с яйце и се пече в загрята фурна на 180 градуса. След като се опече, се изважда от печката и се маже с масло. Завива се с хартия и кърпа, за да омекне. Не се вади от тавата.


Тиганици с мая / c. Тополчане /
  
Продукти: 1/2 пакетче мая; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. захар; 3 яйца; брашно; вода

Приготвяне: Първо се подбърква маята. После се чупят яйцата и се прибавят всички съставки. От тях се приготвя много гъста каша. Оставя се да втаса. Пърженето става в маслена баня. Лъжицата се потапя в мазнината, след което се взема от кашата и се пържи. Изпържените тиганици се поръсват отгоре с пудра захар.

Супа от праз с ориз и маслини / c. Тополчане /
  
Продукти: 2-3 стръка праз; 5 с.л. растително масло; 4 с.л. ориз; 1 ч.л. червен пипер; 2 яйца; 3 ч.ч. зелев сок /от кисело зеле/; 15-20 маслини; сол на вкус
Пресява се брашното и се прави кладенче. В него се изсипва киселото мляко, в което са разтворени содата и солта. Омесва се тесто. Ако трябва още брашно, се прибавя и се омесва добре. Разстила се в тавичка, намазана с мазнина. Оставя се да почива около 20 минути и се пече около 30 минути на умерена фурна.

Содена питка / c. Тополчане /
  
Продукти: 2-3 стръка праз; 5 с.л. растително масло; 4 с.л. ориз; 1 ч.л. червен пипер; 2 яйца; 3 ч.ч. зелев сок /от кисело зеле/; 15-20 маслини; сол на вкус

Приготвяне: 500 г брашно; 2 ч.ч. кисело мляко; 1/2 с.л. сода бикарбонат; 1/2 с.л. сол Приготвяне: Пресява се брашното и се прави кладенче. В него се изсипва киселото мляко, в което са разтворени содата и солта. Омесва се тесто. Ако трябва още брашно, се прибавя и се омесва добре. Разстила се в тавичка, намазана с мазнина. Оставя се да почива около 20 минути и се пече около 30 минути на умерена фурна.


Маладой / c. Тополчане /
  
Продукти: 1 кг брашно; 1 пакетче мая; 1 ч.ч. вода; 1/2 ч.л. сол; 6 яйца; 1/2 кг сирене; 100 мл прясно мляко; мазнина /олио, мас/ за мазане на корите

Приготвяне: Омесва се тесто и се разточва на тънки кори. Корите се поръсват с мазнина и смес от яйце и сирене. Свиват се на хармоника и се нареждат в тава. Като се изпълни тавата, на тънка струйка се полива с олио. Оставя се да втаса. Пече се в предварително загрята фурна. Когато се зачерви леко, се залива със смес от 3 яйца и 100 мл прясно мляко. Доизпича се и се сервира топло.

Сладка баница със сирене / c. Тополчане /

  
Продукти: за тестото: 1 кг брашно; 300 г сирене; 100 мл. вода; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 яйце; 1/3 кубче мая за хляб; 1 к.л. сол. За сиропа: 2 ч.ч. вода; 1 1/2 ч.ч. захар; 2 ванилии. За намазване на точените кори: около 300 мл олио

Приготвяне: Пресява се брашното и се прави кладенче. Слагат се продуктите за тестото и меси тесто. Омесва се много добре и се разделя на топки. Оставя се да почива около 10-15 минути и се разточва тънък лист. Намазва се цялата кора с мазнина, поръсва се със сирене. Навива се на руло и започват да се увиват двата края - единият наляво, другият надясно. Така приготвеното руло се подрежда на прави ленти в намазнена тава, докато се напълни тавата. Оставя се да втаса и се пече в умерена фурна. Баницата се залива със студен сироп.


Сладък ориз / c. Тополчане /
  
Продукти: 500 г. ориз; 1 пакетче масло;1 1/2 ч.ч. олио, хапки

Приготвяне: Запържва се оризът с олиото, после се прибавя водата - 3 1/2 (три и половина чаши), т.е., ако оризът е премерен с купа, със същата купа се слага водата. Когато оризът омекне, се прибавя захарта – 3 ч.ч. След като оризът е готов, се прибавят хапки, които предварително са запържени до златисто в маслото и олиото. Тавата се покрива с хартия, за да попие водата.


    c. Самуилово    


Сладки охлюви / c. Самуилово /
  
Приготвяне: Замесва се меко тесто от брашно, мая /разтворена в малко вода, лъжичка захар и посипана с брашно/. Разделя се тестото на три топки, които се посипват с малко брашно, за да не хванат коричка. Разточват се една по една на кори с дебелина около един сантиметър. Първата кора се намазва с малко мазнина, посипва със смес от смелени орехи и захар, слага се втората кора, и тя се посипва, после и третата.

Навиват се трите кори заедно на едно голямо руло. Нарязват се на парчета с дебелина два сантиметра и се нареждат обърнати като охлюви в намазнена тава. Оставят се да втасат и се намазват с разбит с малко вода жълтък. Пекат се на 180 градуса.


Два пъти точени биздерми / c. Самуилово /
  
Продукти: 2-3 яйца; 1 пакетче мая; 1 кофичка кисело мляко; брашно, колкото поеме до средно твърдо тесто; мазнина /олио, свинска мас/; 500 г сирене

Приготвяне: Замесва се средно твърдо тесто. Точат се кори с дебелина 0,5 см. Поръсва се със сирене и мазнина, навива се като връв и после като осмица от двете страни, слепват се двете кръгчета на осмицата и се разточват на кора с дебелина до 2 см. Пече се на сач, като при всяко обръщане се намазва с мазнина. Поднасят се топли.


Пита / c. Самуилово /
  
Приготвяне: 1 кубче мая се разтваря в 100 мл. топла вода, с 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица захар. Замесва се тесто от 2 кг. брашно, 4 яйца, 1/2 чаена чаша газирана вода или швепс, 1 кофичка кисело мляко, 200 мл. вода или прясно мляко, 1-2 супени лъжици олио. Оставя се да втаса, след което се прави на топки. Те се намазват с мазнина и се нареждат в тава. След като втаса питата, се намазва с разбит с малко вода жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на около 180 градуса за около час, като първите 10-14 минути са на долно печене, а след това отгоре се слага фолио и се включва и горно печене.

Дърпана баница с прясно зеле / Самуилово /

  
Приготвяне: Нарязва се половин глава прясно зеле и се слага във фурната да омекне, или се намачква. Към омекналото зеле се прибавя сирене /количество по желание/ и се разбърква. Замесва се меко тесто за точене. В него се слагат сол и 3 с.л. олио. След като тестото е готово, се оставя малко да почине /10 минути/. В дълбок съд се слага олио и се затопля до 40 градуса. След това тестото, което е приготвено на топчета за точене /13-17 на брой/, се слага в топлото олио. Започват да се дърпат корите, като всяка следваща кора се разточва все повече и повече, понеже в тавата се виждат само краищата на последната кора. Образува се хълм от кори в тавата. След всяка кора се слага от сместа от зеле и сирене. Накрая се подпъхват краищата под всички кори и се натискат леко отгоре, за да се запълни тавата. По този начин се разточва допълнително и всъщност краища няма, получава се кора в кора с плънката. Пече се на 150 градуса до златисто. След изваждането се напръсква с вода и се завива с кърпа да омекне.

Баница с лапад и сирене / c. Самуилово /
  
Продукти: 4-5 стръка зелен лук; 300 г. лапад; джоджен /гюзум/ по желание

Приготвяне: Продуктите се изчистват, нарязват и запържват в олио. След като изстинат, се слагат около 400 г. сирене, 3 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1 лъжичка сода за хляб. Два листа кори за баница се напръскват с олио, слага се от плънката и се навиват. Нареждат се в тава за печене. Отгоре се полива с 3 чаши прясно мляко с 1 яйце. Пече се около 40 минути на 200 градуса.


Баклава / c. Самуилово /
  
Продукти: пакет кори за баница; 1 пакетче масло. Продукти за сиропа: 1 и 1/2 ч.ч. захар; 2 и 1/2 ч.ч. вода; 3-4 карамфилчета. Продукти за плънката: 5 яйца; 10 с.л. олио; 1 и 1/2 ч.ч. захар; 1 ч.ч. брашно; 2 ч.ч. смлени орехи; 1 с.л. канела; 2 ванилии; 1 пакетче бакпулвер

Приготвяне: Продуктите за плънката се смесват и се разбъркват много добре. Разтопява се едно пакетче масло и се оставя настрани. Намазнява се много добре с олио тавата, в която ще се прави баклавата. Взимат се една по една половината от корите и се набират в тавата, изсипва се плънката. Зарежда се и другата половина кори и после се нарязва на ромбоиди. По нарязаното се налива разтопеното масло, слага се да се пече 130 минути и след като се изпече, на два пъти се полива със сиропа. Когато се свари сиропът, се слагат 2 ванилии и се оставя да изстине.

Гювеч с пъдпъдъци / c. Самуилово /
  
Приготвяне: Изчистените и нарязани пъдпъдъци се запържват с олио. Към тях се прибавят 3-4 глави нарязан лук, 4-5 чушки, 2 глави чесън, 4 картофа, нарязани на ситно, и домати /пресни или изварени/. Оставя се да клокне 5-10 минути до омекване на продуктите, долива се малко вода. Ври на бавен огън, докато се свари месото.



    c. Ковачите    

Вита баница със сирене, поръсена със захар / c. Ковачите /
  

Продукти: 1 кг. брашно; 1 пакетче суха мая за хляб или кубче мая за хляб /около половината/; 350-400 г. сирене; 2 яйца; 1 к.л. оцет, 1 с.л. олио; 2 к.л. сол; 1 к.л. захар; 300 мл. марна вода.

Приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче, там се слага маята, към която се прибавя захарта, и се омесва, след това се слагат оцетът, олиото, солта и се замесва средно тесто. Оставя се да почине за около 10 минути. След това тестото се разделя на 5 или 7 равни топки, зависи от големината на тавата. Те се овалват в брашно, нареждат се в торбичка и се оставят да втасат - топките трябва да удвоят обема си. След като втасат топките, всяка се разточва на тънка кора, която се поръсва със сирене, след това с олио, навива се, усуква се и се изтегля, колкото може повече, навива се на охлюв и се реди от средата към края на тавата - да напълни тавата. Баницата се оставя 1 час да втаса, но се внимава да не препълни много тавата.

Пече се на 170-175 градуса на долен и горен реотан едновременно, като фурната не се загрява предварително. След като се изпече баницата, се напръсква със студена вода да вдигне пара и се поръсва със захар на вкус, слага се табла на тавата и се повива с дебела кърпа да престои около 1 час.

Ръсеница
/ c. Ковачите /
  
Продукти: 1 литър прясно мляко; 4-5 препълнени лъжици брашно; 4-5 лъжици вода; захар на вкус

Приготвяне: В по-широка тавичка се пресява брашното, после се прибавя водата една по една лъжица, като се обърква и рони, претрива се с длани, докато се получат дребни трохички като кус кус. Водата не се слага наведнъж, за да не стане на каша, може да поеме и по-малко вода. Когато всичкото брашно е претрито, получената смес се пресява отново през сито. Във врящото подсладено на вкус мляко се пуска по малко от ръсеницата, като непрекъснато се бърка, за да не стане на топка. Вари се до сгъстяване. В миналото ръсеницата се е приготвяла и с подсолена вода, като накрая се запържвала с горещо масло или олио, в зависимост от предпочитанията и възможностите на стопаните.

Лападена супа на парцали
/ c. Ковачите /
  
Продукти: 30-35 листа от лапад /зависи от големината им/; 1 връзка зелен лук /или 1 глава стар лук/; 1 морков; 1 к.ч. бисерен ориз; 1 яйце; 3-4 с.л. кисело мляко за застройката

Приготвяне: Нарязват се на ситно лукът и морковът и се задушават. Предварително задушеният и изцеден лапад се нарязва на ситно и се прибавя към лука и моркова, след това и оризът с 3 чаши вода. Оставя се да поври около 10-15 минути, след което се прибавя още вода в тенджерата. След като оризът е готов, се прибавя застройката от яйцето и киселото мляко. Застройката се слага, докато супата е вряла, за да се пресече и така да се получат парцалите в нея. Отгоре се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Постно ястие за пости с кисело зеле / c. Ковачите /
  
Продукти: 31 малка кисела зелка; 3 средни картофа; 1 ч.ч. ориз; 2 стръка праз; 4 с.л. домати от консерва или доматен сок; червен пипер; черен пипер на зърна или смлян; сол на вкус, олио или шарлан.

Приготвяне: Ако зелето е много солено, се слага в гореща вода за няколко минути. Картофите се обелват и нарязват на кубчета, като се запържват да омекнат малко. В дълбока тава се слагат зелето, картофите, нарязаният праз, оризът се измива и се добавя също. Всичко се разбърква с доматите и се добавят подправките. Наливат се 3 ч.ч. вода и се слага да се пече на 180 градуса в загрята фурна. Ако остане без вода, се добавят около 1 и 1/2 ч.ч. вода. Пече се до готовност на ястието. Това ястие може и да се приготви и на котлон в тенджера.


Пълнен заек / c. Ковачите /
  
Продукти: 1 цял заек и сол за осоляване на заека. За плънката: 1 ч.ч. ориз; 400 г гъби; 2 средни глави лук; черен пипер на вкус; 1 к.л.сол

Приготвяне: Заекът се измива добре и се осолява навсякъде със сол. Плънката се приготвя така: запържват се гъбите и лукът до омекване, прибавят се черният пипер и малко сол, след което се добавя измитият ориз, разбърква се с останалите продукти и се отнема от котлона. С плънката се пълни заекът, зашива се или се усукват краката на заека да се затвори, и се слага в намазана дълбока тавичка или друг съд. Намазва се с масло и червен пипер, наливат се около 300 мл. вода в съда и се покрива с фолио или капак. Пече се на 150 градуса във фурна за 4-5 часа, зависи от възрастта на заека.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>