<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>
    c. Бяла    


Малки питки
/ c. Бяла /

  
Продукти: 2 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 равна ч.л. сода; 1 ч.ч. сирене; краве масло

Приготвяне: Омесва се тесто от брашното, киселото мляко, содата и сиренето. От него се правят 10-12 топки, които се сплескват леко, натиска се с пръст в средата и във вдлъбнатинката се поставя краве масло. После се изпичат.


Питка със сода
/ c. Бяла /
  
Продукти: 600 г брашно; 1 яйце; 1 с.л. олио; 1 с.л. сода; 1 кофичка кисело мляко; 1 л. сол

Приготвяне: Всичко се омесва, разточва се според тавата, намазва се с яйце, набожда се с вилица и се пече.


Гъбена супа
/ c. Бяла /
  
Приготвяне: Задушава се лук с брашно. Гъбите се нарязват и сваряват предварително, след което се прибавят към лука, слага се и чисто масло за вкус. Счукват се орехи върху врящата смес. Застройва се само с кисело мляко. Накрая се поръсва обилно с магданоз.


Кифлички
/ c. Бяла /
  
Продукти: 3 яйца; 10 с.л. разтопена мас; 10 с.л. захар; 1 пакетче мая; 1/2 л. прясно мляко; лимонена кора

Приготвяне: Разбъркват се яйцата със захарта. От прясното мляко се отделя малко и се подбърква маята. Когато маята втаса, от продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се на 4 топки, всяка топка се разточва и се разрязва на 8. В средата се поставя пълнеж и се завива на кифлички, които се оставят да втасат малко, а после се изпичат в намазнена тава.


Баница с локум
/ c. Бяла /
  
Продукти: Продукти: кори за баница; 3 яйца; 1/2 ч.ч. брашно; 1 и 1/2 ч.ч. захар; 2 кутии локум; 1 ванилия; 1/2 ч.ч. олио; 1 ч.л. бакпулвер. За сиропа: 2 ч.ч. вода; 1 ч.ч. захар

Приготвяне: В съд се разбиват яйцата, олиото, 1/2 ч.ч. захар, брашното и бакпулверът, докато стане каша. Взима се лист кора, маже се със сместа и се покрива с втори лист. Парченцата локум се подреждат в тесния край на кората и после се навива на руло. Всяко руло се поставя в намазнена тава, пече се на умерена фурна

Козуначено тесто
/ c. Бяла /
  
Приготвяне: Тестото се забърква с предварително размита 40 г мая в малко прясно мляко, четвърт лъжичка сол, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Рядката кашица престоява 20 минути на топло. След това в 1 кг брашно се прави кладенче и в него се изсипват предварително смесените чаша прясно мляко с чаша захар, разтопено 100 г масло и разбити 6 яйца. Прибавя се вече втасалата мая, щипка сол, настъргана кора лимон. Замесва се тестото, докато поеме брашното. Меси се дълго, като постоянно се прибавя останалото 100 г масло. Тестото е готово, когато започне да пуска мехурчета по повърхността. Слага се в тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Щом удвои обема си, е готово. Когато се разпределя във формата, не трябва да надвишава половината от обема на съда. Отново втасва /да напълни съда догоре/ и се намазва с жълтък, а после се поръсва със захар. Пече се в предварително затоплена умерена фурна.


Туршия от зелени домати
/ c. Бяла /
  
Продукти: 10 кг зелени домати; листа от вишна, череша, дюля, лоза; 1 китка кервиз; копър; черен пипер; бахар; дафинови листа. За сиропа: 10 л вода; 600 г сол; 200 г захар; 200 мл оцет Приготвяне: Листата се подреждат на дъното на бидона, после се нареждат доматите, като се надупчват с вилица. Сиропът възвира и се излива върху доматите. След 2-3 дни се преточва - всяка вечер в продължение на 10 дни.



    гр. Твърдица    


Извара
/ гр. Твърдица /
  
Приготвяне: ЗВ млякото, което се вари, се слагат няколко лъжици кисело мляко. То се пресича и като се свари, се прецежда през тензух. Изварата, смесена със сирене, се ползва за приготвянето на баници, или се пържи с яйца, а може да се консумира и така, леко подсолена. Съхранява се във фризер.

Приготвяне на сирене / гр. Твърдица /
  
Приготвяне: Затоплят се 5-6 литра пълномаслено мляко до температура, на която потопеното кутре да издържа. Отнема се от огъня и се слагат около 30 капки мая за сирене. Захлупва се и се загъва. Стои така 2-3 часа. След това се изсипва в тензух, поставен върху кофа. Връзват се четирите краища и под тях се пъха дебела пръчка. Пръчката със сиренето в тензуха се поставя нависоко, колкото масата, и се чака да се изцеди суроватката. След 1-2 часа сиренето се поставя в тава, която е леко наклонена. Затиска се с дъска за хляб, върху която се слага камък. С лъжица се събира изцеждащата се суроватка. След като се изцеди сиренето, се нарязва на парчета. Осолява се и се поставя в тенджера. Слага се в хладилник, а преди консумация се поставя във вода да се обезсоли.



   с. Крушаре    


Пълнени далаци / с. Крушаре /
  
Продукти: 1 кг. далаци; 500 г кайма; 1/2 ч.ч. ориз; 1 глава лук; сол, червен и черен пипер, чубрица

Приготвяне: Далаците се разрязват на две и им се прави прорез по дължина. Лукът и каймата се запържват, прибавят се солта, червеният и черният пипер, чубрицата. С така направената смес се пълнят далаците. Нареждат се в съд за печене, налива се малко вода и се запичат


Крушарски сливи с лук / с. Крушаре /
  
Продукти: 7-8 глави лук; 2 ч.ч. сушени сини сливи; половин ч.ч. растително масло; 1 ч.л. червен пипер; 1 с.л. брашно; 1 с.л. оцет; 1 ч.л. захар; сол на вкус

Приготвяне: Лукът се задушава в мазнината и малко вода. Прибавят се предварително накиснатите сливи, заливат се с вода и се варят до омекване. Прибавят се след това размитото с вода брашно, червеният пипер, оцетът, захарта и сол. Ястието се вари още десетина минути и се отстранява от огъня.



   с. Божевци    

Каша от туршия / с. Божевци /
  
Продукти: 2 кисели домата; 2 кисели чушки; 1 глава лук; 2 с.л. олио; 2 с.л. брашно; 1 к.л. червен пипер

Приготвяне: Лукът се запържва в олиото. Прибавя се брашното да се запържи, слага се и червеният пипер. Разбърква се добре и се прибавят нарязаните чушки и домати, изпържват се и те и се заливат с хладка вода. Всичко това ври около 10 минути, докато се сгъсти, и се снема от огъня. Не се слага сол. Боб на цървул по сотирски Накисва се черен боб. В олио се слага лук и се запържва, след това се слага бобът да се свари и се приготвя каша.

Вита точена баница / с. Божевци /
  
Продукти: 1 кг брашно, 300 мл хладка вода; 1/3 кубче мая; 1 ч.л. сол; 300 мл мазнина. За плънката: 400 г сирене; 3 яйца; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 к.л. сода бикарбонат; 2-3 с.л. олио

Приготвяне: Пресява се брашното и се прави кладенче. В него се слагат продуктите и се замесва тестото. Омесва се добре и се разделя на топки. Подреждат се в тава, поръсена с брашно, и се завиват с кърпа. Оставят се да почиват 10-15 минути. През това време се приготвя плънката. Разточва се топка тесто /колкото може по-тънко/, поръсва се с мазнина, поръсва се от плънката и се навива на руло. Завива се на охлюв и се поставя в средата на тавата, която е намазнена. Така се прави и с останалите топки, докато се напълни тавата. Оставя се да втаса и се пече в умерена фурна. След изпичане се поръсва с вода и се покрива с кърпа.



Сладка баница със сирене / с. Божевци /
  
Продукти: 1 кг. брашно; 100 мл. хладка вода; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 яйце; 1/3 кубче мая; 1 ч.л. сол; 300 мл олио; 300 г сирене. За сиропа: 2 ч.ч. вода; 1 1/2ч.ч. захар; 2 ванилии

Приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат продуктите за тестото и се омесва добре. Разделя се на топки, покрива се с кърпа и се оставя да почива 10-15 минути. После се разточва на тънки кори, които се намазват целите с мазнина, поръсват се със сирене и се увиват на руло - единият край наляво, а другият - надясно. Така приготвени се нареждат в намазнена тава на прави пръчки. Баницата се пече в умерена фурна. Докато е топла, се залива със студен сироп.



   с. Чинтулово    


Прасена каша със зелева чорба / с. Чинтулово /
  
Приготвяне: Празът се нарязва на ситно и се запържва добре. Залива се със зелева чорба и се оставя да уври. Отнема се от огъня и на мазнината отгоре се поръсва внимателно брашно. Когато падне, се разбърква добре и се вари отново. Слага се малко гюзум и чубрица, по желание – и люта чушка.

Биздерми / с. Чинтулово /
  
Продукти за 10 броя: 1 л вода; 3 яйца; 1/3 кубче мая за хляб; брашно, колкото поеме /около 1,5 кг/

Приготвяне: Водата се затопля леко и се слагат маята, яйцата и малко сол. Замесва се средно меко тесто. Правят се топчета от тестото и се оставят малко да починат. След това се разточва кора, не много тънка. Слагат се олио и сирене, навива се като за баница, завиват се двата края в обратна посока, и в центъра на кората се слагат една върху друга и се разточват пак. Оставят се за малко, докато се напали сачът, и се пекат. Мажат се от двете страни с масло.



   с. Бинкос    

Домашна баница с кози ишумик и мас / с. Бинкос /
  
Приготвяне: Замесва се тесто с мая, брашно и вода. Втасва и се разделя на топчета. Плънката е от ишумик (баницата се приготвя в село Бинкос, където наричат изварата ишумик), 4 яйца, половин кофичка кисело мляко. От топчетата се точат прозрачни кори. Всяка разточена кора се намазва с разтопена мас и се слага част от плънката. Корите се завиват на руло и се подреждат в тава, намазана предварително с разтопена мас. Готовата завита баница се залива със смес от 1 яйце, половин кофичка кисело мляко, в което се слага една чаена лъжичка сода бикарбонат, докато млякото шупне, добавя се една чаена чаша прясно мляко. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Изпечената гореща още баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа. Консумира се и топла, и студена.



   с. Струпец    

Тулум сирене / с. Бинкос /
  
Приготвяне: Кожата от Гергьовското агне се дере много внимателно, за да няма нацепени места. Задната част, от към крачетата, се завързва. Обръща се с космите навън, надува се като балон. Остригва се до кожа. Измива се много добре и се обръща отново. Сваряват се 6-7 литра прясно мляко. Парчетата сирене се слагат в тулума и се заливат с прясното мляко. Така може да се съхрани сиренето с месеци.



   с. Стоил войвода    

Пържени гевреци / Стоил войвода /
  
Приготвяне: Половин чаша захар се разбива с 3 яйца, 1 чаша кисело мляко, 1 лъжичка сода за хляб и 1 ванилия. Слага се брашно, колкото поеме, за да се получи меко тесто. Разточва се кора 1 см и с чаша се изрязват гевречета. Прави се малка дупка в средата и се пържат. След като се изпържат, се поръсват с пудра захар.



   с. Желю войвода    

Войводска трахана / Желю войвода /
  
Продукти: 1 с.л. трахана; 400 мл вода; 2-3 филийки стар хляб; 70 г сирене; чубрица; черен пипер; чесън; малко масло или олио

Приготвяне: За всяка порция се взима по 1 с.л. трахана и по 400 мл вода. Водата се слага да заври с малко сол и в нея се поставя размитата в малко водичка трахана. Оставя се да се вари за около 10 минути, докато сместа се сгъсти. Филийките се препичат и се начупват в купа за сервиране. Върху тях се слага натрошеното сирене. По желание могат да се прибавят черен пипер, чесън и др. Хлябът се залива със сварената трахана и се изчаква 5 минути, за да кипне. Нагорещява се масло или олио и в него се запържва червен пипер. Ястието се залива със запръжката.



    кв. Речица (гр. Сливен)    

Сливенски тюрлюгювеч / кв. Речица (гр. Сливен) /
  
Продукти: месо / пилешко, свинско или др. /; лук; чесън; моркови; патладжан; тиквички; зелен фасул; бамя; червена и зелена чушка; гъби; грах; червено цвекло; картофи; домати; целина; магданоз; босилек. Трябва да има съотношение месо-зеленчуци 1 кг към 3 кг.

Приготвяне: Почистените зеленчуци се нарязват на ивички, кръгчета, колелца, кубчета и резенчета. Месото се нарязва на порции. Запържва се до порозовяване и се прехвърля в тенджера. В същата мазнина се запържват ситно нарязаният лук, скилидките чесън и доматите, нарязани на кубчета. Като се посгъсти, сосът се прибавя към месото, долива се гореща вода, колкото да покрие месото, и се оставя да се задуши. През това време в тигана се запържват всички зеленчуци, но поотделно. Последователно се изсипват в дълбокия глинен съд. Всичко се обърква добре, добавят се сол на вкус, червен пипер, черен пипер на зърна, нарязани листа от целина и босилек. Отгоре се нареждат доматени кръгчета. Пече се в умерена фурна до изпаряване на течността и омекване на картофите. Щом е готов, се поръсва със ситно нарязан магданоз. Поднася се горещ в общия съд.


Каракачанска баница / кв. Речица (гр. Сливен) /
  
Продукти: брашно; сирене; щипка сол; свинска мас; вода

Приготвяне: Брашното се пресява. Количеството се слага на око – над килограм. /Каракачаните са имали доста големи тави, а печенето е ставало на сач върху жарава – на пиростия/. Прибавят се солта и леко затоплена вода. Замесва се по-меко тесто. След омесването на тестото то се нарязва на малки топчета /18-25 броя/. Маста се разтопява, не до завиране. Започва разтеглянето на тестените топчета, като предварително по няколко се натопяват в топлата мас. Разтеглянето става с пръстите на ръцете с въртеливи движения. След втория разстелен лист се насипва натрошено сирене. Когато са сложени всички топчета, върху последното не се слага сирене. Започва да се дърпа по краищата на баницата и разтеглената част се подгъва навътре под нея. Това се прави с цел да има меки краища баницата. Пече се. Има и друг начин за завиване на краищата: загръщат се навътре отгоре и се обръща наобратно в тавата, като баницата се разстила с пръсти, докато изпълни тавата.


Мекици / кв. Речица (гр. Сливен) /
  
Продукти: 2 яйца; 250 г кисело мляко; 1/2 ч.л. сода за хляб; 500 г брашно; щипка сол

Приготвяне: Яйцата се разбиват, като към тях последователно се прибавят киселото мляко, содата, брашното и солта. Непрекъснато се бърка с миксер или дървена лъжица. Щом се получи гладка еднородна смес, се добавя 1 ч. ч. хладка вода и още се бърка, докато тестото започне да образува мехури. След това се оставя около половин час да престои. Къса се по една топка тесто, което се разтегля с пръсти и се пуска в силно сгорещено олио. Готовите мекици се поръсват с пудра захар, докато са горещи.


Каракачански хошмер-белмъш / кв. Речица (гр. Сливен) /
  
Приготвяне: Прави се от прясно подсирено сирене. Отделя се част от сиренето, преди да бъде посолено. Оставя се 1-2 дни да вкисне. След това се пристъпва към правенето на ястието. В по-дълбок и по-голям тиган /каракачански/ се слага сиренето и се натрошава. Слага се на огъня да ври, като се бърка почти непрекъснато. Сместа се стопява и заприличва на гъста суроватка, примесена с мляко. Оставя се да поври известно време. След това се прибавя брашно, което се насипва равномерно по малко. Мярката е на око. Като започне да се получава гъста каша, се бърка непрекъснато, за да не загори. Получава се еднородна приятна смес, която постепенно започва да отделя масло. След това се запържва, докато стане готово. По желание може да се прибави червен пипер и е готово за ядене.



    c. Сотиря    


Боб на цървул по сотирски / c. Сотиря /
  
Приготвяне: Накисва се черен боб. В олио се слага лук и се запържва, след това се слага бобът да се свари и се приготвя каша.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>