<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>
    Старо село    


Пестил / Старо село /
  
Приготвяне: Приготвя се от сини сливи. Изчистват се сливите от костилките и се смилат с машинка. Получената смес се изварява на бавен огън, докато се изпари водата и се получи смес като за мармалад, но без захар. На специално приготвена гладка дъска с дървена бъркалка се разстила равномерно от сместа около милиметър-два. След като изсъхне, върху нея по същия начин се разстила от сместа и така, докато се получи един сантиметър дебелина. След като изсъхне, се отлепва от дъската, поръсва се с брашно и се навива на руло, за да издържи по-дълго време. Съхранява се на хладно.


Дебелички / Старо село /
  
Приготвяне: В марната 2 ч.ч. марна вода; 1 непълна с.л.сол; 1 яйце; 800 г брашно; 200 г мас; 200 г сирене вода се слага солта и се разбива яйцето. В пресятото брашно се оформя кладенче, сипва се сместа и се омесва тестото. Меси се до средно меко и се оформя на 8-10 топки, според сача, в който ще се пече. Разточва се лист, намазва се с топена мас, поръсва се със сирене и се завива на руло. Хващат се двата края на рулото и се завиват в различни посоки като се захлюпват. Така се разточват всички листа. От първия разточен навит лист се почва отново да се разточва на по-дебело за печене и когато се изпече, от едната страна се намазва с мас и се обръща.


Пълен патладжан / Старо село /
  
Продукти: 4 патладжана; 3 глави лук; 3 зелени чушки; 2 домата; 2 глави чесън; магданоз; сол; олио; червен пипер

Приготвяне: Лукът, чушките, 1 патладжан и доматите се режат на ситно. Прибавят се солта, олиото, червеният пипер и магданозът и се слагат 3-те патладжана, като с прорез се поставят скилидките чесън. Долива се вода и се вари на бавен огън.


Сладко от динени кори / Старо село /
  
Продукти: кг динени кори; 1 кг захар; 1 ванилия; сокът на половин лимон; 1 л вода

Приготвяне: Корите се почистват от външната делена част. Нарязват се на малки формички. Изваряват се в 3 кипящи води за по 5 минути, като след всяко сваряване се поставят в студена вода. 3 пъти сварените кори се изцеждат и се поставят в сгъстен захарен сироп. Сладкото се вари до сваряване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се лимоновият сок, след което варенето продължава още 2-3 минути. Слага се ванилията. Затваря се в бурканчета, докато е горещо, а те се обръщат с капачките надолу.

Боб халва / Старо село /
  
Това ястие се приготвя от сух боб /бакла/. Баклата се накисва във вода да престои един ден, след което се отделят люспите й. Вари се на бавен огън до сгъстяване. След като се сгъсти, се овкусява с джоджен и сол на вкус. Прави се запръжка с олио и се разстила в тава. Ястието се поднася студено.



    c. Трапоклово    


Рязана чорба / c. Трапоклово /
  
Продукти: 11 кг брашно; 1 равна с.л. сол и вода, за да стане много твърдо тесто. Продукти за чорбата: 1 с.л. червен пипер, сол, олио, сирене /по желание/

Приготвяне: Готовото тесто се разделя на топки, като всяка топка се разточва на лист с дебелина 1,5 мм с много брашно. По листа винаги трябва да има много брашно. После листът се навива на точилка. Отгоре се реже с нож да се получи дълга лента с много листа един върху друг. От тази лента по ширина се режат лентички по 2-2,5 см. От тяхната дължина се режат тънки ивички около 2 мм. Трябва да бъдат с много брашно, за да не залепнат. Всичко това се пресява през сито и се оставя да съхне на слънце. Като изсъхне, се прибира в памучна торбичка и така се съхранява през зимата. Тази чорба се ползва за закуска, а преди години от нея са носели на лехусите булки. Самата чорба се приготвя по следния начин: В завряла вода се слага 1 ч.л.сол и изсушено тесто. Ври и като омекне се сваля от котлона. В друг съд се сгорещява олио, слага се лъжичка червен пипер и се полива сварената чорба. По желание може да се сложи и сирене.


Копривена каша / c. Трапоклово /
  
Продукти: 500 г коприва; 2-3 глави лук или връзка зелен лук; 6-7 с.л.олио; 2 с.л.червен пипер; сол на вкус; гюзум; 3-4 с.л. брашно за кашичката

Приготвяне: Приготвяне: Копривата се измива и попарва. Реже се на ситно. Лукът се запържва, при него се слага копривата и останалите продукти без брашното. Всичко това се запържва леко и се долива вода, колкото да покрие копривата. Ври 10-15 минути. След това се изсипва забърканата кашичка от брашно и вода, ври 2-3 минути и се сваля от огъня.

Доматена каша със сушени домати / c. Трапоклово /
  
Приготвяне: Сушените домати се заливат с вряла вода. Задушават се 3 големи глави лук. Доматите се изсипват при лука, слагат се 6-7 с.л.олио, сол на вкус, 1 с.л.червен пипер. Всичко се задушава и се долива вода. Докато ври, се опитва на сол. Сваля се от огъня, поръсва се с брашно, слага се капак и се изчаква да падне брашното. Разбърква се и се слага пак да поври на тих огън най-много 5 минути. Накрая се слагат черен пипер и магданоз.

Охлювена каша / c. Трапоклово /
  
Продукти: 40-50 охлюва; 2-3 глави лук; 1 връзка зелен лук; 1,5 с.л. сол; 2 с.л. червен пипер; 6 с.л. олио; 4 с.л. брашно; черен пипер; оцет; гюзум

Приготвяне: Охлювите се държат 2-3 дни в съд с капак /да не избягат/, за да се изчистят. Измиват се и се варят половин час с черупките. Лукът се запържва. Изсипват се охлювите, червеният пипер, черният пипер, долива се вода, колкото да покрие охлювите. Ястието ври около половин час. Малко преди да се свали от огъня, се изсипва кашичката от брашно и вода, добавя се гюзумът, ври 5 минути и е готово. По желание се прибавя оцет.


Пиле с булгур / c. Трапоклово /
  
Продукти: 1 пиле; 1 ч.ч.булгур; 1 к.ч.олио; 1 к.л.червен пипер; сол на вкус; 1 люта чушка.

Приготвяне: Месото се нарязва и се слага да ври. Запържва се лукът, слага се полусвареното пиле, добавят се червеният пипер, солта, булгурът. Запържват се. От бульона се доливат 5 ч.ч. Може да се досготви на котлон на слаб огън, но най-добре става като се запече във фурна.


Рогачки / c. Трапоклово /
  
Продукти: 1 пакет кори за баница; 300 г сирене; 5 яйца; 1 пакетче масло

Приготвяне: Яйцата, сиренето и маслото се разбъркват. Взима се 1 кора и се намазва със сместа. Сгъва се на 4, като плик за писмо. Пече се на сач, намазан с мазнина, от двете страни.

Сиктир чорба / c. Трапоклово /
  
Продукти: шарено свинско месо или сланина; 1-2 стръка праз; малко мазнина за запържване; 1 с.л.червен пипер; 1 с.л.брашно; 100 г ориз; половин кисела зелка; зелев сок

Приготвяне: Месото се нарязва на малки парченца, запържва се с праза, слагат се червеният пипер и брашното. След това се добавят нарязаното кисело зеле и зелевият сок. Като поври, се прибавя оризът. Консумира се с люта червена суха чушка. Не се застройва. За да не стане много кисело, към него може да се добави малко вода, според вкуса.


Боговица за Бъдни вечер / c. Трапоклово /
  
Продукти: 1 кг брашно; 1 кубче мая; 1 с.л.сол; 1 с.л.захар; 1 с.л.оцет

Приготвяне: Замесва се меко тесто, оставя се да втаса 30-40 минути, и се отделя една топка за украса. Останалото тесто се разплесква в намазана с мазнина тава. Украсата е: слънце, житен клас, пиленца, грозд.

Трапокловски пазлами / c. Трапоклово /
  
Продукти: 400 г брашно; 1 ч.ч.кисело мляко; 1 ч.л.хл.сода; 400 г сирене; голяма връзка пресни подправки /магданоз, копър/; масло за намазване. За соса: 200 г кисело мляко; 3-4 скилидки чесън; ситно нарязана зеленина

Приготвяне: Содата се погасява в киселото мляко за около 5 минути. Брашното се изсипва в тава, слага се солта, изсипва се млякото със содата. Омесва се хубаво, поръсва се с брашно и се завива с кърпа за 10 минути. През това време се настъргва сиренето, добавят се подправките и се обърква добре. Тестото се разделя на 6 топки и се оформят питки. В центъра на всяка питка се слагат 2 с.л. от сиренето и подправките и се оформя като вързоп, да стане тънък кръг. Пазламата се запича на сух тиган от двете страни 3-4 минути и се маже с масло отгоре. Поднасят се със соса.

Сватбарска пита-кошница / c. Трапоклово /
  
Продукти: 1 кг брашно; 1/2 кубче мая; 1 кофичка мляко; 4 яйца /1 се отделя за намазване/; 1 с.л.сол; 1 с.л.захар; 1 с.л.оцет
Омесва се меко тесто. Престоява 30-40 минути, докато втаса. Отделя се топка, от която се прави плитка за дръжката на кошницата. Пече се отделно. Останалото тесто се прави на малки топки, които се нареждат в тава и се оставят да втасат 20-30 минути, а после се намазват с яйце. Пече се 30-40 минути. Дръжката на кошницата се закрепя с клечки за зъби и се украсява с аспарагус.



    c. Панаретовци    

Посен таратор / c. Панаретовци /
  
Приготвяне: Рецептата е като на традиционния таратор, но вместо мляко се слага вода. Останалите продукти са краставици, чесън, копър, сол, вода, оцет и олио.

Пържени хапки в мас / c. Панаретовци /
  
Приготвяне: Нарязва се твърд хляб на хапки. Загрява се малко мас и хапките се изпържват до зачервяване. Така приготвени са се консумирали като закуска или допълнение към ястия.

Трахана по селски / c. Панаретовци /
  
Приготвяне: Сваряват се лук, моркови, червени чушки и копър – количеството е неограничено. Като се сварят, всичко, без копъра, се смила. В тенджера се изсипва сместа, прибавят се половин пакетче мая за хляб и брашно, докато стане гъста каша. Оставя се няколко дни да втаса и превтаса. Като се успокои, се слага в буркани и след това в хладилник. Приготвяне на траханата /за 1 порция/: в тенджера се наливат 500-600 мл вода, половин с.л. сол и по избор - люта чушка за вкус. По желание половината количество вода може да се замени със зелева чорба. Оставя се да заври. Отделно в супник се разтварят 2 с.л. от кашата и когато водата заври, се слагат в нея да се сварят. В малко плаке се натрошават две филии хляб и се заливат с кашата. Забележка: към хляба

Лучена каша с листа от бакла / c. Панаретовци /
  
Приготвяне: Набират се листа от баклата, преди да има чушки боб. Запържват се 2-3 връзки зелен лук и листата заедно до готовност. Слагат се 2-3 ч.л. брашно да се запържи, заедно с червен пипер. Налива се вода, слагат се зелен гюзум, 2-3 листенца девесил и 1 ч.л. чубрица, и се оставя да заври. Ако има нужда, се слага брашняна кашичка. След като е готово, се загрява малко масло и се излива върху ястието.

Ястие със сухи зърна черен боб / бакла / / c. Панаретовци /
  
Продукти: 2 ч.ч. сухи зърна черен боб; 3-4 домата или 1,5 ч.ч. от консерва; 1 връзка зелен лук; 1 връзка чесън или 7-8 скилидки счукан чесън; пресен джоджен; сол и червен пипер

Приготвяне: Бобът се накисва в студена вода от вечерта. На другия ден се отцежда, измива се и се изчиства от люспите. Слага се в чиста студена вода и се вари до готовност. Отцежда се и се сипва в отделна купа. В тиган се запържват наситненият лук и чесън, добавят се доматите и се оставя да къкри до готовност. Прибавя се свареният боб и се подправя със сол и червен пипер. Накрая се добавят ситно нарязаните копър и джоджен.

Курбан по сливенски от овче, агнешко или шилешко месо / c. Панаретовци /
Приготвяне: Най-вкусен курбан става от младо животно, което е над 30 кг. и е по-мазничко. Една част месо /нарязано на парчета за готвене/ се залива с две части вода. Поставя се на котлон, добавя се една цяла глава обелен лук и след като се затопли /преди да е заврял/, започва да се отделя пяна. Тя се премахва внимателно с решетъчна лъжица, за да стане бистър курбанът. След като поври около 30 минути, се сваля от котлона, изважда се месото и бульонът се прецежда през тензух. Премахва се лукът. Вече прецеденият курбан се връща обратно на котлона и се добавят цели зърна черен пипер. Вари се на умерена температура до готовност на месото. Към края на готвенето се отделя малка част от бульона и в нея се разтваря едра сол. Добавя се на части към курбана на вкус. Ври още 5 минути, за да поеме месото солта.

Десерт от препечено брашно / c. Панаретовци /
  
Приготвяне: Препича се брашно и се сварява с вода на гъста каша. Подслажда се и се сипва в тава да изстине. Нарязва се на порции като грис халва.

Баница с лапад / c. Панаретовци /
  
Приготвяне: Запържват се лапад, лук и гюзум и се добавя натрошено сирене. От тесто се правят кори, намазняват се и върху тях се слага от плънката. Навива се на охлюв и се пече до зачервяване. Отгоре може да се сложат бучки масло. След изпичане се задушава.

Сладък булгур / c. Панаретовци /
Продукти: 2 ч.ч. ситно натрошен булгур /може да се накисне за 1 час/; 4-5 ч.ч. вода /която трябва да поври 20 минути/; 1,5 ч.ч. захар; 100 мл олио; 1-2 к.л. червен пипер

Приготвяне: Този десерт се е сервирал задължително на кръщенетата на малките деца в с. Панаретовци, наричани пануди. Житото се строшавало с т.нар. ромел. Натрошеният булгур се сварява до готовност за ядене. Оставя се малко да си поеме водичката, ако е повече, се излива, подслажда се на вкус и се залива /кавардисва/ с малко сгорещено олио с червен пипер. Разбърква се да си поеме мазнината и се сервира топъл.


Ястие с нахут / c. Панаретовци /
  
Продукти: 300 г. нахут /2,5 ч.ч./; 5-10 скилидки чесън; 4 с.л. сусамов тахан; сол на вкус; 5-6 с.л. зехтин; сокът на 2 лимона /на вкус/; пушен червен пипер или лют червен /на вкус/; запечени ядки /кедрови или орехови/; запечени и счукани зърна кимион

Приготвяне: Нахутът се накисва от вечерта в студена вода. На другия ден се измива, залива се с чиста вода и се вари до омекване. Отцежда се и се претрива през цедка. Може да се оставят малко цели зърна за украса. Към пюрето се прибавя счуканият чесън, сол, тахан, кимион, постепенно лимоновият сок и зехтинът, като се разбърква много добре. Опитва се на вкус. Изсипва се в широк съд, поръсва се с червен пипер, ситно нарязан магданоз и целите зърна нахут.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>