<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>
    c. Николаево    


Мамалига на топчета / c. Николаево /
  
Продукти: 1 ч.ч.царевично брашно; 1 с.л.сол; 1 ч.ч. топла вода

Приготвяне: Прави се тесто от водата, солта и брашното. После се оформя на топчета. Отгоре се залива със сладко.


Постни гушки с лозов лист
/ c. Николаево /
  
Продукти: лозови листа; зелен лук; ориз; прясно сирене; сол; червен пипер; черен пипер; гюзум; магданоз

Приготвяне: Запържват се лукът и оризът, слагат се червеният пипер, солта и вода и се задушава. След това се натрошава сиренето. Слагат се подправките. С лозовия лист се оформят гушките и се сваряват до пълна готовност.


Домашно точена юфка / c. Николаево /
  
Продукти: 1 кг брашно; 3 яйца; 1 ч.ч.вода; половин лъжица сол; 1 лъжица оцет  

Приготвяне: Замесва се меко тесто. Корите се разточват след като втаса малко. Оставят се на слънце да съхнат. След това се препичат във фурната. Юфката се вари в 1 литър вода, добавят се 3 лъжици олио и половин к.л.сол. След като се свари, се консумира със сирене, прясно мляко или захар.


Ръсеница или триеница / c. Николаево /
  
Продукти: 500 г брашно; 1 яйце; 1 л вода; сол; захар; олио; червен пипер  

Приготвяне: ЗБрашното се пресява. Яйцето се разбива в малък съд. След това с лъжица се слага в брашното, като се поръсва и след това започва да се търка с дланта на едната ръка, докато се образуват топчета. После тези топчета се овалват в същото брашно. След това се пресяват през сито, за да падне брашното от тях. Слага се 1 литър вода да ври силно с малко сол и много бавно се пускат по малко топчета във врящата вода и се бъркат непрекъснато, докато стане на каша. Трябва само малко да заври и се снема от огъня. Слага се захар. След това се прави запръжка с олио и червен пипер, като се внимава пиперът да не загори, и се залива отгоре.


Сирена пита / c. Николаево /
  
Продукти: 1 пакет брашно; 1 пакетче мая; 1 л.сол; 3 с.л.олио. За сместа: 4 яйца; 300 г сирене; 200 мл олио  

Приготвяне: Замесва се меко тесто, да не лепне. Прави се на 16 топчета, които се мажат с олио и се разточват на дълго. Поръсва се със сместа и се навива като вита баница, усуква се и се прави на охлювче. Нареждат се в намазнена тава. Изчаква се да втаса. Отгоре се маже с останалата смес и се пече 30 минути.


Биздерми / c. Николаево /
  
Продукти: 2 яйца; половин л.оцет; 1 ч.ч.марна вода; брашно, колкото поеме.  

Приготвяне: Омесва се тесто, дели се на топки, разточват се на тънък лист. Листът се маже с мас, поръсва се със сирене и се навива като охлювче. Слагат се едно върху друго и пак се разточват до формата на сача. Пече се на сач, след което се намазва с мас или масло.


Стар боб бакла / c. Николаево /
  
Продукти: 1 ч.ч.боб; 1 главичка лук; 1 л.червен пипер  

Приготвяне: Бобът се натопява във вода, докато омекне, и се олющва. Слага се да се свари на бавен огън. Като стане на кашица, се сваля от огъня и се прави запръжка с лука и червения пипер. Консумира се с чесън и оцет по желание.


Сирена каша / c. Николаево /
  
Продукти: 200 г сирене; 1-2 с.л.олио; 3 с.л.брашно; 500 мл вода; 1 разбито яйце; 1 с.л.червен пипер  

Приготвяне: В олиото се запържват сиренето и брашното. Добавя се водата. Като заври, се слага яйцето и се оставя да поври още 5 минути.

Тиганички
/ c. Николаево /
  
Продукти: 3 яйца; 2 с.л.кисело мляко; 1 лъжичка сода; 1 лъжичка сол; 1 чашка вода; брашно, колкото поеме до рядка кашичка
  
Приготвяне: От сместа се взима с лъжичка и се пържи в сгорещено олио. Отгоре се поръсват с пудра захар
.
<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>  




 
 
<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени