<< 1 2 >> 
Средновековен събор
"Помни славата"
Съборът е едно от основните мероприятия от дейността на Крепост "Туида", чрез които се популяризира дестинацията и през годините набира все по-голяма популярност.


Kрепост "Туида" е най-значителния археологически паметник, в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност.

Website: www.tuidacastle.sliven.bg
  
Маскарадни игри


Съборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес.

В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.


Регионален събор "Маскарадни игри-2019"

Представянето на колективите се осъществи в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории: Зимна маскарадна обредност, Пролетна маскарадна обредност, Лятна маскарадна обредност, Семейна маскарадна обредност
Съставите бяха оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ "Д-р Симеон Табаков"; членове - Добринка Славова, уредник в отдел "Етнография" в РИМ "Д-р Симеон Табаков" - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

Специални гости на събитието бяха народният представител Десислава Танева, заместник-кметът Пепа Чиликова и други.

Регионален събор "Маскарадни игри-2018"

Над 10 състава участваха в регионалния празник "Маскарадни игри 2018". Той се провежда около Сирни заговезни, а тази година домакин беше село Глушник. В "Маскарадни игри 2018" се включиха групи от селата Глушник, Драгоданово, Николаево, Горно Александрово, Камен, Младово, Калояново, Блатец, Трапоклово, от село Александрово, община Павел баня.Журито беше в състав доц. д-р Владимир Демирев - етнолог, и членове: Иван Стоянов- ръководител на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова- хореограф.

То излъчи съставите, възпроизвели най-точно обред, фрагмент от обред, обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Всички групи получиха сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първите три места бяха осигурени парични награди.


Регионален събор "Маскарадни игри-2017"

Регионалният събор "Маскарадни игри-2017 г." започна със запалване на ритуален огън в центъра на сливенското село Трапоклово. В проявата участват 11 кукерски групи от читалищата в селата Тополчане, Камен, Калояново, Сотиря, Гергевец, Николаево, Драгоданово, Младово, Зимница, Глушник и Трапоклово. Те представят обичаите "Сирни заговезни", "Заораване", "Кукувден", посрещане на кукери в дома.Съборът се организира от община Сливен и се провежда ежегодно в навечерието на Сирни заговезни.

Домакини са кметствата и читалищата в селата с традиция в кукерските шествия и игри.

За първи път маскарадни игри са проведени през 1999 година в село Камен. Тази година домакин е Трапоклово.


 
Годишен събор на каракачаните
( Местност Карандила )Традиционна годишна среща на каракачаните от България. Осъществява се в нарочно подготвена автентична обстановка, свързана с каракачанския бит, традиции и обичаи.

Съборът е с национален и международен характер и значение. Канят се гости от Гърция и Македония. Мотото на тези събори е каракачаните в България да бъдат живият мост на приятелство между балканските народи. Тези събори са предшествани от научно-практични конференции и срещи.28-ят Национален събор на каракачаните, 2019

Съборът започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Евгений.
Във фолклорната програма участваха Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен и танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните от цялата страна. Беше раздаден курбан за здраве на всички присъстващи гости. Тази година за първи път беше пресъздаден каракачански керван от номадското минало на етноса.
27-ят Национален събор на каракачаните, 2018

С водосвет за здраве и благоденствие започна 27-ят Национален събор на каракачаните в България. Той беше отслужен от отец Стилиян.

Във фолклорната програма участват танцовите състави при Културно – просветните дружества на каракачаните в Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Серес – Гърция, както и Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен".
26-ят Национален събор на каракачаните, 2017

Национален събор на каракачаните в България се проведе за 26-ти път в местността Карандила, край Сливен. Официалното откриване - с водосвет за здраве и благоденствие и приветствия на официалните гости, беше на 26 август 2017 година от 11 часа.Специално участие в събора взеха Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен и хор при Българо-Гръцко дружество "Одесос" - Варна.

.Във фолклорната програма участваха танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните в Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Ксанти, Гърция, а също и оркестър за каракачанска музика с певец Янис Локовитис и Никос Макрис - кларинет. 
Празник "Златна праскова"
( село Гавраилово )
Празник на местната общност, с богата културна програма, която включва конкурси и състезания за деца, концерти на фолклорни колективи от региона.

За производителите на праскови се организира семинар, на който се представят актуални тенденции в отглеждането на праскови, изложба и дегустация на продукти.
 
 
<< 1 2 >>