<< 1 2 >>Крепост "ТУИДА"

Крепост "Туида" е най-значителния археологически паметник, в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Намира се в местността Хисарлъка, непосредствено над кв. Ново село. Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи. От мястото на крепостта се открива гледка към величествените "Сини камъни" и към града...

Контакти:
Тел.: 0895 467 289, E-mail: tuidacastle@gmail.com
Website: www.tuidacastle.sliven.bg         


"ЖИВИЯТ МУЗЕЙ"

Като част от туристическата програма "Сливен- шепотът на историята", през 2018 г. къща-музей "Сливенски бит" се превръща в "Живият музей" с участието на представители на Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен". Те пресъздават различни трудови дейности, домакински, кулинарни, занаятчийски, празнични, в които ще могат да вземат участие туристите, посещаващи музея.


Така всеки гост на музея става част от ежедневието на домакините в къщата и се връща назад във времето, в началото на XIX в., а миналото оживява.

Програмата се осъществява с предварителна заявка и е валидна за групи туристи.Кукери

Проявата се организира ежегодно в навечерието на Сирни Заговезни, със смяна на селището - домакин. Провеждането на събора стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, съхраняването и популяризирането на локалната и регионалната й специфика като културно наследство с особено място в съвременния културен процес.

Участниците се представят в две категории - зимна и пролетна маскарадна обредност.

Програмата на празника включва провеждането на конкурси за точно възпроизвеждане на обред /фрагмент от обред/, изпълнение на обреден танц, за обреден костюм, маска и реквизит.


Регионалният събор "Маскарадни игри-2017"

Регионалният събор "Маскарадни игри-2017 г." започна със запалване на ритуален огън в центъра на сливенското село Трапоклово. В проявата участват 11 кукерски групи от читалищата в селата Тополчане, Камен, Калояново, Сотиря, Гергевец, Николаево, Драгоданово, Младово, Зимница, Глушник и Трапоклово. Те представят обичаите "Сирни заговезни", "Заораване", "Кукувден", посрещане на кукери в дома.
Съборът се организира от община Сливен и се провежда ежегодно в навечерието на Сирни заговезни.

Домакини са кметствата и читалищата в селата с традиция в кукерските шествия и игри.

За първи път маскарадни игри са проведени през 1999 година в село Камен. Тази година домакин е Трапоклово.


Регионалният събор "Маскарадни игри-2018"

Над 10 състава участваха в регионалния празник "Маскарадни игри 2018". Той се провежда около Сирни заговезни, а тази година домакин беше село Глушник. В "Маскарадни игри 2018" се включиха групи от селата Глушник, Драгоданово, Николаево, Горно Александрово, Камен, Младово, Калояново, Блатец, Трапоклово, от село Александрово, община Павел баня.
Журито беше в състав доц. д-р Владимир Демирев - етнолог, и членове : Иван Стоянов- ръководител на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова- хореограф.

То излъчи съставите, възпроизвели най-точно обред, фрагмент от обред, обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Всички групи получиха сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първите три места бяха осигурени парични награди.


Годишен събор на каракачаните в България
( Местност Карандила )


Традиционна годишна среща на каракачаните от България. Осъществява се в нарочно подготвена автентична обстановка, свързана с каракачанския бит, традиции и обичаи.

Организатор на събитието е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.
Съборът е с национален и международен характер и значение. Канят се гости от Гърция и Македония.

Мотото на тези събори е каракачаните в България да бъдат живият мост на приятелство между балканските народи. Тези събори са предшествани от научно-практични конференции и срещи.

27-ят Национален събор на каракачаните в България, 2018

С водосвет за здраве и благоденствие започна 27-ят Национален събор на каракачаните в България. Той беше отслужен от отец Стилиян.

Във фолклорната програма участват танцовите състави при Културно – просветните дружества на каракачаните в Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Серес – Гърция, както и Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен".
26-ят Национален събор на каракачаните в България, 2017

Национален събор на каракачаните в България се проведе за 26-ти път в местността Карандила, край Сливен. Официалното откриване - с водосвет за здраве и благоденствие и приветствия на официалните гости, беше на 26 август 2017 година от 11 часа.Специално участие в събора взеха Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен и хор при Българо-Гръцко дружество "Одесос" - Варна.

.Във фолклорната програма участваха танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните в Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Ксанти, Гърция, а също и оркестър за каракачанска музика с певец Янис Локовитис и Никос Макрис - кларинет.Традиционен събор-надпяване "С песните на Йовчо Караиванов"

 
Конкурсът се провежда през последния уикенд на м. април. По традиция празникът започва с една от на известните му песни - "Съмна бульо". Конкурсът се провежда в родното място на големия тракийски певец и има за цел популяризиране на неговото творчество.

В конкурса могат да участват индивидуални изпълнители непрофесионалисти без ограничения на възраст и пол и певчески групи. Целта на конкурса е да стимулира и възпроизвеждането на българската народна песен, да съхрани и популяризира песенното наследство на Йовчо Караиванов чрез изявите на индивидуалните изпълнители и певческите групи от цялата страна,

Всеки участник изпълнява по две песни /бърза и бавна/с вренетраене до 5 мин. Едната от тях задължително е от репертоара на Йовчо Караиванов.

Певческите групи изпълняват по две песни /бърза и бавна/ с вренетраене до 8 нин. По избор едната от тях да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Изпълненията ногат да бъдат без или със съпровод на един или няколко народни инструнента. По възможност изпълнителите да бъдат облечени в традиционен костюм.


<< 1 2 >>