26.02.2017  Маскарадни игри - 2017

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Регионалният събор "Маскарадни игри-2017 г." започна със запалване на ритуален огън в центъра на сливенското село Трапоклово. В проявата участват 11 кукерски групи от читалищата в селата Тополчане, Камен, Калояново, Сотиря, Гергевец, Николаево, Драгоданово, Младово, Зимница, Глушник и Трапоклово. Те представят обичаите "Сирни заговезни", "Заораване", "Кукувден", посрещане на кукери в дома.

Съборът се организира от община Сливен и се провежда ежегодно в навечерието на Сирни заговезни. Домакини са кметствата и читалищата в селата с традиция в кукерските шествия и игри. За първи път маскарадни игри са проведени през 1999 година в село Камен. Тази година домакин е Трапоклово.

Заместник-кметът на община Сливен Стефан Кондузов откри събора."Атмосферата, която създават кукерските игри, е вълнуваща и неповторима. Кукерите гонят злите сили, усещаме как зимата си отива, как земята се пробужда. Те са онази първична сила, която кара човека да се чувства жизнен, свободен и работоспособен", каза Стефан Кондузов. Той пожела на групите-участници успех и добри оценки от журито. В навечерието на Сирни Заговезни кметът на Трапоклово Кирил Киров поиска прошка от жителите на селото, пожела им здраве и успех на участниците.

Съборът има състезателен характер. Съставите се оценяват от жури с председател доц. д-р Владимир Демирев- етнолог от Регионалния исторически музей и членове - Иван Стоянов-ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и хореографът Станка Иванова. Гости на събора бяха още зам.-председателят на Общинския съвет Деян Дечев, общински съветници, кметове на населени места. Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

Регионалният празник "Маскарадни игри-2017" се организира от Община Сливен, кметството на с. Трапоклово и НЧ "Отец Паисий 1928".
       



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени