logo
Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 
Фасади на емблематични за град Сливен сгради  
Илюстрации с контурите на емблематични сгради от град Сливен, много от които представляват истински шедьоври, са добавени към сайта Инфотуризъм Сливен в разделите, отразяващи архитектурното наследство на града.
Пътеводител на културно-историческото наследство на Сливен  
В сайта Инфотуризъм Сливен е добавена серия от интерактивни карти на град Сливен, в които са включени 50 обекта свързани с неговито културно-историческото наследство.
100 причини да се запознаем с традициите на Сливенския край
В сайта Инфотуризъм Сливен са добавени следните интерактивни карти на област Сливен: "Носии и обредно облекло", "Шевици", "Черги и килими", "Вадени предстилки", "Обредни хлябове", "Кулинарни пътешествия", "Пътят на виното".
 9.04.2024  Рекорден брой участници в конкурса за поезия "Дамян Дамянов"  
Близо 100 стихосбирки на поети от цялата страна ще участват в тазгодишното и десето издание на Националния конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Над 60 автори ще се борят за голямата награда на името на автора.
23.03.2024  Общоградско празненство "Конете на българите"  
23 март, Крепост Туида    Събитието е посветено на Тодоровден. Празникът е част от Програмата на Крепост "Туида" за отбелязване на пролетните празници и през 2024 година ще бъде събитие, което ще бележи официалното откриване на обекта след периода на реновиране.
 17.03.2024  Сливен представи "Вкусът и духът" на Града под Сините камъни по време на "Ваканция и спа – Експо 2024"  
"Интер експо център" в София  Пред стотици посетители и гости екип от специалисти, представители на културните институти в Сливен, презентираха възможностите за различни видове туризъм в региона.
21.03.2024  "Във вълшебния свят на приказките на Йордан Радичков"  
РБ "Сава Доброплодни" - по график  представления по мотиви от книгите му "Ние врабчетата" и "Малки жабешки истории" / до 29 март /
18.03.2024  Дни на франкофонията  
РБ "Сава Доброплодни" - по график   / до 20 март /
 9.03.2024  Регионален събор "Маскарадни игри"  
10.00 часа с. Младово    Съборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика.
 22.02.2021  Премиера на книгата на Кети Бозукова "Пеперудени необятности"  
17.00 часа, Регионална библиотека "Сава Доброплодни"  Премиера на книгата на Кети Бозукова "Пеперудени необятности"
 14.02.2021  Представяне на книгата "Световете на Яворов"  
Регионална библиотека "Сава Доброплодни"  Представяне на книгата на Катя Кузманова Зографова "Световете на Яворов: Неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки"
15.12.2023  Сливен с три призови отличия в областта на туризма  
Община Сливен получи три втори награди на осмите Годишни награди, връчвани от Министерството на туризма в категориите "Специализиран туризъм", "Иновация" и "Туристическа атракция / обект / събитие".
25.09.2023  Представяне на преиздадената книга "Тътени" на Цончо Родев  
Представянето се състоя в зала "Сливен", където бе подредена изложба на документи от личния архив на писателя, свързани с работата му по сливенската трилогия, подарени от съпругата му на Библиотека "Зора". "Трилогията на Цончо Родев е живата история на Сливен, написана по един увлекателен начин.
 8.09.2023  Рождество Богородично в село Скобелево  
с. Скобелево    Сред посетителите в светата обител бе кметът Стефан Радев. Той подари на църквата икона на Света Богородица, като пожела на всички жители здраве, задружие, да вярват и да се молят Божията Майка да закриля тях и семействата им и да ги напътства в делата им.
22.07.2023  Крепост "Туида" отчита ръст на посетителите през 2023 г  
Ръст на посетителите през 2023 г. отчита Късноантична и средновековна крепост "Туида". От старта на пролетно-летния сезон през месец април т.г., един от най-атрактивните сливенски туристически обекти е посетен от над 5000 посетители.
12.07.2023  Четири плувни басейна в Сливен с разрешения за ползване  
Това са плувните басейни в "Риболовен комплекс – Черният лебед" в село. Мечкарево, "Ветровите хълмове", "Аглика" и "Калина" на територията на Сливенски минерални бани и "Свети Никола" в Сливен. Предстоят проверки и на останалите два басейна в града – в Градската градина и в "Спорт палас".
16.07.2023  Поход "По бойния път на четата на Х. Димитър и Ст. Караджа"  
На 16, 17 и 18 юли 2023 година ще се проведе за девети пореден път Поход "По бойния път на четата на Х. Димитър и Ст. Караджа".
12.06.2023  Започва ремонт на знакови туристически обекти в Сливен  
Община Сливен започва възстановителни дейности и реставрация на емблематични обекти в Сливен, които са недвижими културни ценности от национално значение. Те са част от интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен.
19.05.2023  Веселина Тонева е носител на наградата "Аргира Жечкова"  
Тазгодишният носител на наградата "Аргира Жечкова" е Веселина Тонева. Тя е главен учител по български език и литература в Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов", доказан професионалист и активен общественик.
 3.04.2013  СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2023  
Седмицата на гората е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите, в България. Отбелязва се всяка година, през първата цяла седмица, на месец април, от 1925 г.
20.02.2023  Улица "Никола Фурнаджиев" става зелен коридор между Градската градина и парк "Юнак" в Сливен  
Пешеходната зона по ул. "Никола Фурнаджиев" в Сливен ще бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк "Юнак". Това става възможно благодарение на пилотен проект за адаптация към изменението на климата
 8.12.2022  Награждаване "Математика без граници" – есен 2022 г.  
17.00 часа, зала "Май"  В присъствието на своите родители, учители и директори, медалистите от любимото за децата и за техните учители състезание "Математика без граници" получиха своите медали и грамоти.
29.11.2022  Представяне на книгата "(Не)възможната свобода"  
19.30 часа, Библиотека "Зора"  Дебютната книга на кинокритика, д-р Деян Статулов, разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948–1989.
18.11.2022  Премиера на романа "Объркани в свободата" и изложба по детската книга "Голямата странна градина"  
17:00 ч., в РБ "Сава Доброплодни"  Премиера на романа на акад. Владимир Зарев "Объркани в свободата" и откриване на изложба илюстрации на Борис Стоилов по детската книга на писателя "Голямата странна градина".
11.11.2022   Oткриване на обновената сграда на ППМГ "Добри Чинтулов"  
Община Сливен приключи частичния ремонт на старата сграда на Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов". Обновеният обек бе официално открит от кмета Стефан Радев и директора Мариана Милева.
11.11.2022   На 11 почитаме Свети Мина - покровител на семейството  
Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
14.11.2022  Часовниковата кула в Сливен – завършена и обновена  
село Бозаджии Изцяло обновена и завършена е часовниковата кула над сградата на Община Сливен. За приключилия ремонт съобщиха от Дирекция "Общинска инфраструктура". Дейностите по обекта се извършваха по алпийски способ.
 30.10.2022  Победители в Кампанията "Стани приятел на Сливен" '2022  
За шеста поредна година бяха наградени победителите в Кампанията "Стани приятел на Сливен". Всеки турист, посетил и събрал десетте печата от включените обекти, участва в томбола, която се провежда ежегодно на 26 октомври, Димитровден - празникът на град Сливен.
17.10.2022  Документална изложба "И будеше за бунт сърцата…”  
17:00 часа, РБ "Сава Доброплодни" В Регионална библиотека "Сава Доброплодни"- Сливен бе открита документалната изложба "И будеше за бунт сърцата…”, посветена на 200г. от рождението на Добри Чинтулов - една от най-значимите фигури на Българското възраждане.
17.10.2022  Дарение на Димитрина Дойчинова за Димитровден  
Дарение по случай празника на Сливен - Димитровден, имен ден и на художничката Димитрина Дойчинова. Дарението включва три графики и луксозен двуезичен каталог със 100-те графики за галерия "Д.Добрович"- Сливен, Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" Сливен и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" София.
29.09.2022  Нова астрономическа обсерватория беше открита в Сливен  
Началото на дейността на новата астрономическа обсерватория "Д-р Петър Берон" в сградата на СУ "Йордан Йовков", символично даде кметът Стефан Радев.
25.06.2022  Шести фермерски пазар на производители от Сливен  
9 - 18.30 часа, пред сградата на Община Сливен  Пазарът се организира по инициатива на кмета Стефан Радев, има за цел стимулиране и подпомагане дейността на малките производители на храни и осигуряване достъп на гражданите на Сливен до качествена местна продукция.
24.05.2022  Награди за Даровити деца от община Сливен на 24 май  
74 ученици от община Сливен с призови места на национални, международни конкурси, олимпиади и с високи постижения в науката, изкуството и спорта през учебната година, бяха отличени с награди навръх 24 май.
23.05.2022  Вечер-концерт и връчване на наградата "Аргира Жечкова"  
19.00 часа, зала "Сливен"  В зала "Сливен" се състоя тържествен концерт, на който учители от общината, бяха наградени с почетни отличия за приноса и дейността си в образователната система.
18.05.2022  Връчване на наградите за поезия "Дамян Дамянов"  
18.30 часа, зала "Сливен"  Победителите от Деветия национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов" получиха своите награди на тържествена церемония в зала "Сливен". Отличието за 2022 г. получи Петя Цонева - доктор и доцент в областта на английската литература, преподавател във ВУ "Св. Св. Кирил и Методий".
17.05.2022  Панаир на Европа  
10.00 часа, на фонтан "Кълбото"  Събитието се организира по повод Европейската година на младежта и в рамките на Европейската седмица в България (5-17 май) в партньорство с Младежката информационна мрежа "Евродеск".
16.05.2022  "Изчезващата памет. Срещи по пътя"  
17.30 часа, зала "Май"  Представяне на седемтомно издание за българското изобразително изкуство от проф. Аксиния Джурова
13.05.2022  ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" отбеляза 50-годишен юбилей  
19.00 часа, зала на ДТ "Стефан Киров"  Залата на Драматичен театър "Стефан Киров" се изпълни с публика по случай концерта за 50-годишния юбилей на Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов".
12.05.2022  Представяне на книгата "Езикова гимназия "Захарий Стоянов" - Сливен. Път през годините"  
15.00 часа, камерна зала на ДТ "Стефан Киров"  
12.05.2022  Тържествен концерт – спектакъл  
17.30 часа, ДТ "Стефан Киров"  Официална церемония по връчване на националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване
12.05.2022  Кметът посрещна гости от побратимения унгарски град Печ  
Кметът Стефан Радев посрещна днес Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен унгарски град Печ. Причина за визитата на чуждестранния общински съветник е 24-ият Национален фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен.
11.05.2022   Църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Блатец навърши 150 години  
Кметът Стефан Радев и председателят на местния парламент в Сливен Димитър Митев посетиха църквата "Свети Свети Кирил и Методий" в село Блатец. Поводът бе храмовият празник на светата обител, който се чества днес, в Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий.
10.05.2022   Състезание "Пиша и чета правилно"  
зала "Сливен"  Отборите на 11 училища от Сливен се включиха в състезанието "Пиша и чета правилно", посветено на 10 май – Ден на Хаджи Димитър и 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
 4.05.2022  Премиера на книгата "Кметът на София: инж. Иван Иванов"  
18.00 часа, Зала. "Май"  Документалният роман на Станислав Колев разказва за житейските, професионални и управленски стъпки на родения в Сливен Иван Иванов, инженер и строител на модерна София, управлявал града от 1934 г. до 1944 г.
17.04.2022  Община Сливен с няколко награди на Международно изложение  
Три награди и висока оценка за представянето си получи Община Сливен на 17-ото Международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново. То се проведе в дните от 14 до 16 април в старопрестолния град.
 18.02.2022  Плувен басейн до ОУ "Елисавета Багряна" започва да работи  
Басейнът има най-съвременното пречистване на водата, с нова филтрираща система с нужната химична обработка, възстановена е вентилацията. Монтирани са слънчеви панели за битово горещо водоснабдяване. Сградата е достъпна и за лица с увреждания, тъй като няма стълби.
17.02.2022  Местната комисия за борба с трафика на хора и СУ "Д. Рохов" със съвместна инициатива за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността  
Основен акцент в инициативата ще бъде провеждането на информационни срещи с родители, с цел активното им и пряко включване в превенционния процес, чрез предоставеяне на информация относно рисковете за децата в глобалната мрежа.
 3.02.2022  Зам.- кметът на Сливен Стоян Марков за Крепостта Туида  
Община Сливен се гордее с много туристически награди в последната година. Заради интерес към амбициозните планове на местната администрация в тази насока, Actualno.com потърси ресорния заместник-кмет Стоят Марков.
 1.01.2022  Кога ще работим и кога ще почиваме през 2022 година?"  
От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници. Тези празници, които съвпадат с ден от уикенда, се компенсират с почивен ден в първите дни от идната работна седмица.
ОЩЕ... ИЗМИНАЛИ СЪБИТИЯ ( РАЗНИ )
2021 2020 2019 2018 2017 2016


Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени