1.04.2019  "СЕДМИЦА НА ГОРАТА" 2019
 

140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората – мотото, през което ще премине честването на Седмицата на гората тази година.

Официалното откриване на Седмицата на гората ще бъде на 1 април 2019 г. в гр. Благоевград, домакин на която тази година е Югозападно държавно предприятие.

За Регионална дирекция по горите Сливен инициативите във връзка с честването на празника започнаха на 22.03.2019 г. със залесяване в двора на детска градина "Теменуга". С много настроение децата и служителите на РДГ Сливен засадиха 10 фиданки от видовете атласки кедър, черен бор и липа. Експертите от дирекцията обясниха на участниците как се подготвя почвата за залесяване, как се извършва засаждането и какви са грижите, които се полагат за дръвчетата.

Програмата продължава със следните мероприятия:

На 1 април – понеделник, участие в официалното откриване на "Седмицата на гората – 2019 г." в гр. Благоевград.

На 2 април – вторник, участие в организирано събитие в Лесотехнически университет, посветено на горския печат по повод "120 години горски печат".

На 3 април – сряда, РДГ Сливен организира "Ден на отворените врати" и кани всички заинтересовани граждани от 10:00 до 16:00 часа на адрес: гр. Сливен, ул. "Орешака" 15А. Граждани, учащи и природолюбители ще имат възможност да се срещнат със служители от дирекцията и да получат отговори на своите въпроси. За деца и учащи са подготвени презентации и експозиции, чрез които да научат повече за лесовъдската професия и грижите, които се полагат за гората.

На 4 април – четвъртък, съвместна инициатива с ДГС Сливен, включваща почистване от паднали и изсъхнали дървета около "Кушбунар" – емблематична за сливналии местност с едноименен извор, известен от легендите с лековитите си води. Начало 10:00 часа.

От 10:30 часа ще се състои тържествено откриване на възстановения кът "Кушбунар" в местността "Карандила".

Официално ще бъде отличен и "Служител по контрола и опазването на горите за 2018 г. на територията на РДГ Сливен".

Програмата за празничната Седмица ще приключи на 12.04.2019 г. – петък с провеждане на инициативата "Лесовъд за един ден" в местност "Моллова кория". Участници ще бъдат четвъртокласници от сливенски училища, на които чрез игри и занимателни беседи специалисти от РДГ Сливен, ДПП "Сините камъни", ДГС Сливен и Югоизточно държавно предприятие ще представят дейностите на лесовъдите по защита и опазване на горите.

"Седмицата на гората" се учредява като официално събитие със Закона за горите от 1925 година под името "Празник на залесяването". През годините събитието започва да се провежда в цялата страна и се превръща в професионален празник на всички служители, заети в горското стопанство.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени