12.05.2022  Кметът Стефан Радев посрещна гости от побратимения унгарски град Печ

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  
  
 
Кметът Стефан Радев посрещна днес Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен унгарски град Печ. Причина за визитата на чуждестранния общински съветник е 24-ият Национален фестивал на детската книга, който се провежда в момента в Сливен. Хорват е специален гост на фестивала. Той бе придружен от директора на местната библиотека в Печ - Тамаш Мислер.

Пред кмета Радев, който е председател на организационния комитет на фестивала, гостите споделиха, че са впечатлени от организацията и мащабите на проявата, което е ценен опит за инициирането на такива събития.

На свой ред Стефан Радев заяви, че Сливен се гордее с инициативата, която през годините става все по-популярна и превръща града в столица на детските книги и най-малките читатели.

В хода на разговора беше повдигната темата за усложнената обстановка в Украйна и предизвикателствата за цяла Европа, свързани с интеграцията на бежанската вълна. Дискусията повдигна въпроса за задълбочаване на контактите на двата побратимени града в различни сфери.

"Предизвикателствата на днешното време ни дават повод да търсим задълбочаване и по-интензивни контакти, както и общи инициативи между отделните европейски народи. Да бъдем по-единни и да гледаме в една посока", сподели пред гостите сливенският градоначалник. Той изрази пълна готовност за съдействие за възстановяване на стопанските отношения между Сливен и Печ.

В рамките на срещата бе обсъдено и бъдещо съвместно участие на различни европейски конкурси, в което да се включат и трети страни.

Гостите отправиха покана към кмета Радев Община Сливен да се включи в честванията за празника на град Печ на 1 септември. Те получиха от домакина новото издание на цветния албум с действащите църкви на територията на общината и каталог от изображения на най-емблематичните места в града под Сините камъни. Тамаш Хорват подари на кмета Радев новата си книга, сувенири и продукти от местно производство.

На срещата присъстваха зам.-кметът Пепа Чиликова и Павлина Бонева от дружеството на българското малцинство в Печ.

Връзките между Печ и Сливен датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през месец май 2001 год., а в края на 2002 год., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год. Сътрудничеството се осъществява в широк спектър от дейности и разработка на съвместни проекти.

 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени