11.11.2022  Кметът Стефан Радев откри обновената сграда на ППМГ "Добри Чинтулов"


 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  
  

Община Сливен приключи частичния ремонт на старата сграда на Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов". Обновеният обект днес бе официално открит от кмета Стефан Радев и директора Мариана Милева.

Кметът поздрави учениците и учителите с поредната придобивка за гимназията, която е емблематично учебно заведение за Сливен. "Ще продължим да инвестираме в образователната инфраструктура на града", заяви Стефан Радев и подчерта, че желанието на Общината е сливенските училища да са най-добрите в България. Той изрази надежда, че по-красивата и по-комфортна среда ще стимулира гимназистите и преподавателите за още по-големи резултати. "Надявам се, че това ще ги вдъхновява да вървят по пътя на знанието, което е най-добрата възможна инвестиция не само в съвременния свят, а откакто свят светува. Днес имаме още един повод да отбележим 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов", заяви градоначалникът.

От своя страна директорът на ППМГ "Добри Чинтулов" Мариана Милева благодари на ръководството на Общината и Общинския съвет, на общинските експерти, на проектантите и строителите, както и на съмишлениците на гимназията, за обновяването на сградата. Тя е недвижима културна ценност от местно значение. Построена е през 1894 г. Година по-късно е била осветена.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, ръководители на културни институции, представители на РУО и др.

Ремонтът бе осъществен по проект към програма "Красива България" на МТСП. Строителството започна през юни т.г. То включваше измазване на компрометирани участъци от фасадата, цялостно боядисване и реконструкция на фризове и цокъл, ремонт на оградата по северната регулация на ул. "Първи май", ремонти на част от интериора – мозайките, настилката от бук и парапетите. Всички дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство към МК.

Общата стойност на проекта възлиза на близо 265 хил.лева, от които 120 хил. са безвъзмездно финансиране. Останалите средства са осигурени от Община Сливен.




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени