29.11.2022  Представяне на книгата на Деян Статулов "(Не)възможната свобода"

 
Източник: Библиотека Зора Сливен
Позоваването на източника е задължително.
  
  

19.30 часа, Библиотека "Зора"


Дебютната книга на кинокритика, д-р Деян Статулов, разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948–1989.

Книгата е резултат от дългогодишно изследване върху механизмите и средствата, чрез които се осъществява контрол над кинопроизводството по време на социализма в България.

Идеологическият контрол на Българската комунистическа партия (БКП) бележи целия период на социалистическото филмопроизводство. Това е валидно дори когато творците и техните филми не са засегнати пряко. Съдържанието на филмите се подчинява на политическа поръчка, замаскирана като интерес към ценностите на социалистическото общество.

В текста е направен кратък исторически обзор на цензурата по света, а в частност – на седмото изкуство. Като основен акцент на изследването е разгледан проблемът с генезиса и функционирането на механизмите за контрол и цензура в българското кино в този период.

Описани са много новооткрити документи, които доказват наличието на репресивна намеса над творчеството на родните кинотворци.

Представени са подробно случаите с два емблематични български филма – "Кратко слънце" на Людмил Кирков и "Една жена на 33" на Христо Христов. В книгата е публикуван и оригиналният протокол от заседанието на Съвета по художествено-творчески въпроси за обсъждане на филма "Една жена на 33" като важно и любопитно приложение.

"(Не)възможната свобода” на Деян Статулов следва да има място сред задължителната литература по история на българската култура. Не само поради безспорно приносните си преки резултати, но и заради изследователския метод, позволяващ разкриване на действителните мрежи на цензорските практики и престъпления срещу талантливата култура в пустинята на българския тоталитаризъм”.
проф. Георги Каприев


"Става пределно ясно от книгата, че желязната хватка на властта за налагане на социалистическия реализъм в България е била така замислена, че никой да не може да я преодолее. Фактите, разкрити и изследвани от автора, са огромен културен и исторически принос в българското кинознание".
проф. Иво Драганов


"Най-значимият принос и достойнство на разглежданата монография е нейният потенциал да провокира своите читатели да се замислят върху проблема за идеологическата цензура не само в минало, но и в сегашно време, защото тя никога не изчезва, а само се трансформира в зависимост от конюнктурата и изискванията на настоящето."
Доц. Гергана Дончева


Деян Статулов е доктор по кинознание и главен асистент в Института за изследване на изкуствата при Българска академия на науките (БАН). Има над 300 публикации в областта на филмовата история и критика (изследвания, рецензии, интервюта и др.). Като професионална реализация е бил сценарист и редактор на телевизионни предавания и формати, главен редактор на фестивалния вестник на "Международен София Филм Фест" и "Златна роза", както и програмен директор на "Дом на киното" в София (2013–2015). Хоноруван преподавател е във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски", магистърска програма "Продуцентство и креативна индустрия". Съсценарист е на телевизионното предаване за кино "Като на кино" (bTV Cinema) и филмов наблюдател на предаването "Преди обед" (bTV). Издател и главен редактор е на сайта за филмова култура kinoto.bg. През 2022 г. получава наградата на СБФД "Васил Гендов" за оперативна критика.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени