20.02.2023 Улица "Никола Фурнаджиев" става зелен коридор между Градската градина и парк "Юнак" в Сливен

 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Пешеходната зона по ул. "Никола Фурнаджиев" в Сливен ще бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк "Юнак".

Това става възможно благодарение на пилотен проект за адаптация към изменението на климата. Целта е да се намали ефекта на т.нар. "топлинен остров", който е резултат от цялостното затопляне в градовете заради големия дял на тъмни, непромокаеми повърхности като асфалт и сгради, недобра въздушна циркулация, по-малко зелени площи и др., съобщиха от общинския отдел "Екология".

Ул."Никола Фурнаджиев" се намира в централната градска част и от недалечното минало е известна като "улицата с алеята на розите".

Изработеният идеен проект предвижда да бъде увеличена растителността. По цялото протежение на улицата с дължина от 280 метра ще бъдат поставени П-образни рамки /арки/ с катереща растителност, която ще увеличи обема на зелените зони. Ще бъдат обновени насажденията от рози, ще има много други цветя и различни видове дървета. Предвидени са кътове за отдих, чешми за хора, както и чешми за кучета и котки. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. На две места електронни табла ще показват часа, датата, температурата и влажността на въздуха.

Мерки за адаптация към климатичните промени ще бъдат изпълнени в още 7 общини, сред които Бургас и Стара Загора. Те са привлечени към проекта, защото в големите общински градове са идентифицирани заплахи от климатичните промени, свързани с явленията на топлинния остров, свлачища и наводнения. Във всяка от тези общини ще бъде осъществен по един иновативен пилотен инвестиционен проект, съответстващ на специфичните нужди и условия на конкретното населено място.

Проектът "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България" е по Програма "Опазване на околната среда и климатичните промени" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Водещ партньор е Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите – Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия, в сътрудничество със Западно-норвежкия изследователски институт.

Продължителността на проекта е 46 месеца. Финансирането за всяка от осемте общини е за 276 000 евро или 539 809,08 лева.

Предстои процедура по инженеринг.

Линк към сайта на проекта >>Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени