18.10.2022  Документална изложба "И будеше за бунт сърцата…”

ПОСВЕТЕНА НА 200г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ

 
Източник: РБ "Сава Доброплодни"- Сливен
Позоваването на източника е задължително.
  
  

На 18 октомври, от 17:00 часа, в Регионална библиотека "Сава Доброплодни"- Сливен бе открита документалната изложба "И будеше за бунт сърцата…”, посветена на 200г. от рождението на Добри Чинтулов - една от най-значимите фигури на Българското възраждане - заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет и родоначалник на новата българска поезия.

Изложбата е организирана от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" в партньорство с Община Сливен, Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий”, Регионална библиотека "Петко Рачов Славейков” - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. Събитието е част от програмата за отбелязване на значимия юбилей и празника на Сливен - Димитровден.

 
 


В дванадесет табла и десет витрини с много снимки, архивни и документални материали, периодични издания и книги, голяма част от които не са показвани в оригинал в Сливен, се проследяват основни етапи от живота и делото на Д.Чинтулов. Представено е родословието на бащиния му род, неговото семейство, годините на учение, обучението му в Одеската Херсонска духовна семинария, дейността на Чинтулов като учител в Сливен и Ямбол, участието му в борбата за независима българска църква и в Първия църковно – народен събор в Цариград през 1871г., последните години от живота на поета след Освобождението през 1878г., като специално място е отделено и на признателността към неговото дело. В изложбата могат да се видят и първите му публикувани стихове в "Цариградски вестник" и в книгите "Разна любовна песнопойка"/Белград, 1858/, "Цигулка с народни и любовни песни"/Браила, 1869/и др. Специално място е отделено на книжовната, литературна и езиковедска дейност на Чинтулов като са представени всички издания на неговата поезия, речи и писма, както и издадените почти 100г. след неговата смърт "Ръкописни учебници". Представени са и трудовете на най-известните биографи на Чинтулов и на изследванията върху неговото творчество. Интерес представлява представеното в оригинал съчинение на Чинтулов "Справедливо ли е мнението за преселването на душата". Голяма част от представените материали са оригинални документи съхранявани в Историческия архив на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий” - София, на Държавен архив -Сливен, както и материали от фондовете на РБ "П.Славейков"-В.Търново и РБ "Сава Доброподни"-Сливен. В изложбата могат да се видят и два портрета на поета рисувани от художниците Стефан Петров/1943/ и Иван Савов 1972/ из фондовете на ПМГ-Сливен и на ХГ-Сливен. Любопитен акцент в изложбата са и нотните записи на негови песни хармонизирани от Мишо Тодоров, съхранявани в ДА-Сливен. На откриването на изложбата бе представен и био-библиографският указател "Добри Чинтулов" издаден от РБ "Сава Доброплодни", със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Указателят обхваща периода от 1849г. до м.юли 2022г. вкл. и представя 1619 публикации от и за Д.Чинтулов на български и чужди езици. Той е единственото библиографско издание, което в такава пълнота отразява целия живот и многостранна дейност на Чинтулов и осветлява по- пълно истината за неговия принос в освободителното движение и революционната борба като поет и просветител.

Специални гости на събитието бяха Стефан Радев –кмет на община Сливен, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, Димитър Митев - председател на Общински съвет-Сливен, Лидия Димитрова – председател на комисията по образование и култура към ОбС-Сливен, проф. дин Ваня Янкова – научен редактор на био-библиографския указател "Добри Чинтулов", доц. д-р Калина Иванова - директор на РБ "П.Р.Славейков"-В.Търново, Ваня Койчева от Държавен архив-Сливен, д-р Иван Александров - Общински съвет-Велико Търново, както и много партньори, общински съветници, журналисти, историци, гости и граждани. При откриването на изложбата прозвуча песента на Д.Чинтулов "Къде си, вярна, ти любов народна?" в изпълнение на младата певица Ива Големецова - ученичка в ППМГ "Добри Чинтулов" и изпълнения на цигуларката Благовеста Кирилова на мелодии хармонизирани от Мишо Тодоров. Водещ на събитието бе актьорът Христо Симеонов.

В емоционално слово директорът на РБ "Сава Доброплодни", д-р Росица Петрова -Василева, представи накратко изложбата като акцентира на архивните документи свързани с различни етапи от живота и депото на Чинтулов, които не са показвани в оригинал пред сливенци. Изложбата бе открита от кмета на община Сливен, Стефан Радев, под чийто патронаж се реализира програмата за отбелязване на 200г. от рождението на Добри Чинтулов в Сливен.

Документалната изложба "И будеше за бунт сърцата…" е част от проявите в Сливен посветени на знаменателната годишнина на Чинтулов и ще бъде експонирана до 29.10.2022г. включително. Колективните посещения се организират по предварителна заявка.


 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени