17.10.2022  Дарение по случай празника на Сливен - Димитровден, имен ден и на художничката Димитрина Дойчинова от Сливен.
  
Димитрина Дойчинова е завършила Графика в Изящния факултет на Художествената Академия. Изучавала е Класическите графични техники като офорт, акватинта, вермиму, мецотинто, линогравюра, суха игла, сериграфия, медна гравюра и литография.

Създала е авторска техника по време на работата, което определя стила и като живописен и цветен, близък до футуристичния. Картините, които създава са първо проекти от ръката на автора , после обработка с различни материали, най-често цинкова плоча и инструменти, накрая се печатат със специална преса. Това придава автентичност и допълнителна стойност на изкуството графика. Печата на графичните техники е труден, прави се от специалисти или лично от автора и тогава остават само няколко авторски отпечатъка.

Темите в картините на художничката са дълбоко преживени, а не плод на технически и други външни похвати, което ги прави стойностни.

Дарение от три графики и луксозен двуезичен каталог със 100-те графики създадени от Д. Дойчинова са дарение за галерия "Д.Добрович"-Сливен , Регионалната библиотека "Сава Доброплодни " Сливен и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" София.

Автори на текста за каталога са Щилияна Василева, Минчо Панайотов и Данка Кинова. Каталога е създаден със спонсорството на Иван Ников, Живка Кирилова, Галя Тодорова, Силвия и Ани Люцканови, Петър Пецин и други. С предпечатна подготовка и дизайн на Петър Пецин и Илиян Урумов . Каталога съдържа обяснителни текстове за графиката, стила и техниките на български и английски език.








Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени