26.08.2017  Национален събор на каракачаните в България

Източник: БТА.
Позоваването на източника е задължително.
  

26-ят Национален събор на каракачаните в България се провежда в местността Карандила край Сливен. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Йоан. Приветствия към гостите отправиха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Коста Балездров и Тергиос Макрис, член на Общоградската федерация на каракачаните в Гърция. "Сливен е особено и притегателно място. Нашият регион събира в себе си многообразието от етноси и дава пример на останалите за толерантност и уважение към традициите на другите народи. Можем да живеем единни, в разбирателство и заедно да създаваме условия за по-добър живот на хората. Днес на Карандила се представят обичаите, бита, културата на каракачаните, съхранени от признателните потомства на един трудолюбив народ", каза кметът Стефан Радев. "Националният събор на каракачаните се е превърнал в символ на приятелство, разбирателство и толерантност между различните в нашето общество и държава. Подобни мероприятия напомнят, че сме тук, че не могат да се затрият памет, история и религия на една общност дошла тук през вековете и успяла да се съхрани въпреки изпитанията", каза в словото си председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Коста Балездров.


 
Тергиос Макрис, член на Общоградската федерация на каракачаните в Гърция заяви, че на събора край Сливен пренася поздравите и благопожеланията на федерацията на каракачаните в Гърция. "Общата ни култура, бит и православана религия създават мост между двете европейски държави - Гърция и България", каза той.

Сред официалните гости на празника са народни представители, председателят на Общински съвет Димитър Митев, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, заместник – председателят на Федерацията на културно-просветните дружества Мария Белова, кметове и др. Специален гост бе Никола Петков, член на Националния съвет по етнически и религиозни въпроси към МС.

Във фолклорната програма участват танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните в Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Ксанти, Гърция. На събора е оркестърът за каракачанска музика с певец Янис Локовитис и Никос Макрис - кларинет. В програмата специално участие имат Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен и хор при Българо-Гръцко дружество "Одесос" - Варна.

Съборът се организира от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, с подкрепата на Община Сливен.




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени