Детски конкурс за кукерски маски - Туида 2017  
26. 01 - 26. 02. 2017  

26.02.2017  
В СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ "ТУИДА" БЯХА ВРЪЧЕНИ НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА ЗА КУКЕРСКИ МАСКИ


Патрисия Дренска от 4а клас на ОУ "Димитър Петров" в Сливен зае първото място в конкурса за изработване на кукерски маски, който беше организиран от екипа на крепост "Туида". Тя и останалите отличени бяха наградени на официална церемония днес.

Второ място заеха Деница Калчева и Николай Николаев от 5 клас на ОУ "Св.св. Кирил и Методий". Третата позиция е за Марин Чолаков от 3б клас на ОУ "Панайот Хитов".

Специалната награда от екипа на крепост "Туида" е за 12-годишната Румяна Сашева от 5в клас на ОУ " Братя Миладинови".

Всички участници в конкура получиха грамоти. Маските са вече изложени в уредена изложба в Посетителския център на крепост "Туида". Изложбата ще продължи до 5 март 2017 година.

Ръководителят на крепост "Туида" Мая Иванова благодари за участието на учениците и отбеляза, че всички маски са унакални и заслужават награда. "Децата трябва да знаят и да помнят традициите. Конкурсът целеше точно това - да провокираме любопитството им и да ги накараме да научат повече за традицията. Пожелаваме на всички участници да продължават да бъдат все така креативни и любознателни, а на техните родители и учители отдаваме признание за насърчаването и подкрепата", каза Мая Иванова.

Конкурсът на тема "Кукерски маски" беше обявен от Средновековна крепост "Туида" в началото на месец февруари. Той се проведе по повод обичая Сурва и съпровождащите ги маскарадни игри в България.

За изработване на кукерски маски от различни райони на България. Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. По стар обичай в периода между Месни и Сирзи заговезни в Източна България, и между Коледа и Богоявление в Западна България се провеждат кукерските игри. В различните краища на страната кукерите се наричат още чауши, бабугери, станичари, старци, сурати или джамалари, които танцуват за да изплашат злото, да пропъдят студа и извършват обредни действия, като оране, сеитба и други.

Обичаят Сурва спада към зимните ергенски маскарадни игри и се свързва със смяната на старата и новата година, с наближаващото пробуждане на природата. По традиция на Сирни Заговезни малки и големи се обличат като "старци", плашилки и други герои от народния епос (баба, дядо, булка, цар и др.). Маските, които носят са оформени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове или със сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. В края на деня кукерите се събират на площада и под звуците на хлопките играят за здраве и берекет. Тези традиции и обредности приобщават младите да се докоснат до нещата съхранили идентичността на народите векове наред.
НАГРАДИ:
Специалната награда от екипа на крепост "Туида" е за Румяна Герганова Сашева на 12 години,
5в клас ОУ " Братя Миладинови" гр. Сливен
Първо място в Конкурса за "Кукерски маски - Туида 2017" - Патрисия Николаева Дренска,
4а клас ОУ "Д. Петров" гр.Сливен
Второ място в Конкурса за "Кукерски маски - Туида 2017" -Деница Денева Калчева 11г. и
Николай Мирославов Николаев 11г. , 5 клас ОУ "Св.св. Кирил и Методий" гр. Сливен
Трето място в Конкурса за " Кукерски маски - Туида 2017" - Марин Цветомиров Чолаков
3б клас ОУ "Панайот Хитов" гр. Сливен



Крепост "ТУИДА"

Крепост "Туида" е най-значителния археологически паметник, в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Намира се в местността Хисарлъка, непосредствено над кв. Ново село. Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи. От мястото на крепостта се открива гледка към величествените "Сини камъни" и към града...

Контакти:
Тел.: 0895 467 289, E-mail: tuidacastle@gmail.com

Website: www.tuidacastle.sliven.bg





Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени