<< 1 2 >>


"Живият музей"


Като част от туристическата програма "Сливен- шепотът на историята", къща-музей "Сливенски бит" се превръща в "Живият музей" с участието на представители на Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен".
Те пресъздават различни трудови дейности, домакински, кулинарни, занаятчийски, празнични, в които ще могат да вземат участие туристите, посещаващи музея. 
Празник на билките и
лечителите "Еньовден"
От 2000 година по инициатива на Фондация "Съхраняване духа на българина", читалище "Христо Ботев" и Кметство – с. Бяла точно на 24-ти юни всяко година се провежда Празник на билките.

В народния календар това е най-големият билкарски празник. Посветен е на слънцето и борбата срещу болестите. Съвпада с лятното слънцестоене. Смята се, че на тоя ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести.

Според поверието срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Затова на този ден е най-масовото им събиране.

От набраните билки се правят еньовски китки и венци, увива се голям венец, през който се провират всички за здраве. В Бяла се правят обичаите "Мълчана вода" и "Еньова буля". Смята се, че в името на този празник са слети две имена – Йоан /Иван/ и Еньо /от прабългарското ени – "нов", означаващо някога "нов ден"/. Нека не забравяме, че е било време, когато Нова година се е празнувала тъкмо в тия дни – след най-дългия ден на годината.

Организатор: Читалище "Христо Ботев" – с. Бяла
С подкрепата на: Община Сливен и Кметство – с. Бяла.
 
Фолклорен събор
"Зимни празници в Мечкарево"
Целта на събора е стимулиране проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и утвърждаване на фолклорното наследство в съвременната култура.

Участниците представят зимни обреди от българския календар – Васильовден, Игнажден, Коледуване, Бабинден и други обичаи. На всички танцови състави се връчват дипломи за участие.
ТОДОРОВ ДЕН


Традиционни конни надбягвания - Кушии, с. Блатец, община Сливен Провеждат се всяка година през съботата от Тодоровата неделя (съботата след Сирни заговезни) в село Блатец, община Сливен. Тодоровден е празник, посветен за здравето на конете, което определя и основните дейности в него. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол.

Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица. 
Събор-надпяване "С песните
на Йовчо Караиванов"Конкурсът се провежда през последния уикенд на м. април. По традиция празникът започва с една от на известните му песни - "Съмна бульо". Конкурсът се провежда в родното място на големия тракийски певец и има за цел популяризиране на неговото творчество.

В конкурса могат да участват индивидуални изпълнители непрофесионалисти без ограничения на възраст и пол и певчески групи. Целта на конкурса е да стимулира и възпроизвеждането на българската народна песен, да съхрани и популяризира песенното наследство на Йовчо Караиванов чрез изявите на индивидуалните изпълнители и певческите групи от цялата страна,

Всеки участник изпълнява по две песни /бърза и бавна/с вренетраене до 5 мин. Едната от тях задължително е от репертоара на Йовчо Караиванов.

Певческите групи изпълняват по две песни /бърза и бавна/ с вренетраене до 8 нин. По избор едната от тях да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Изпълненията ногат да бъдат без или със съпровод на един или няколко народни инструнента. По възможност изпълнителите да бъдат облечени в традиционен костюм.


<< 1 2 >>