НОВА АТРАКТИВНА ПРОГРАМА В КЪЩА-МУЗЕЙ "СЛИВЕНСКИ БИТ" гр.СЛИВЕН

"ЖИВИЯТ МУЗЕЙ"

Посетете заедно с вашите туристи къща-музей "Сливенски бит"
През първата четвърт на XIX в., неизвестни тревненски майстори построяват в една от най-старите махали на град Сливен-Кафтанджийската, отворена симетрична чардаклиева къща. Тя е образец на жилищната архитектура от годините на Възраждането. Собственикът й, търговецът на аби и шаяци, дядо Бою, в действителност построява две къщи, залепени една до друга.

По-голямата е известна като къщата на Паткоолу, а по-малката, като Арнауткината къща. През 1963 г. Патковата къща е превърната в музей, в който е открита интериорна експозиция, пресъздаваща уредбата и хармонията на сливенския занаятчийски дом от периода на Възраждането.

Представени са стотици уникални предмети, показващи развитието на килимарството, кебеджийството, медникарството, грънчарството, дърводелството, сарачеството и др.

Къща-музей "Сливенски бит", или Арнауткината къща, е открита през 1969 г. и показва бита на сливенското градско семейство в първите десетилетия на XX в. Експонирани са вносни и български мебели. В етнографския комплекс се представят различни обреди, характерни за традиционната култура от региона на Сливен.

Като част от туристическата програма "Сливен- шепотът на историята", през 2018 г. къща-музей "Сливенски бит" се превръща в "Живият музей" с участието на представители на Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен". Те пресъздават различни трудови дейности, домакински, кулинарни, занаятчийски, празнични, в които ще могат да вземат участие туристите, посещаващи музея.
Така всеки гост на музея става част от ежедневието на домакините в къщата и се връща назад във времето, в началото на XIX в., а миналото оживява.
  


Програмата се осъществява с предварителна заявка и е валидна за групи туристи.

Таксата за програма "Живият музей" се доплаща към входната такса за музея и екскурзоводската беседа.

За повече информация: Туристически информационен център - Сливен, e-mail: sliven.tic@abv.bg



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени