13.10.2019  V-ти Средновековен събор "Помни славата - Туида 2019"

Източник: крепост "Туида"
Ползването на източника е задължително
  .  

На първо място всичко , което се случва вече 5 години зад стените на Туида е благодарение на Община Сливен, която повярва и вярва в труда и идеите на 8 неуморни екскурзоводи, аниматори и маркетинг-сътрудник.

Ръководството на общинската администрация никога не ни каза "Не", никога не спря наша инициатива. Следващите без, които не можем са всички сдружения, клубове, индивидуални реконструктори и изпълнители, които вече 5 години ни учат, помагат, подават ни ръка и са винаги на линия.

Ще ги изброим отново по именно, защото всички те заслужават поклон:


- ДУКС Антика
- Ситалк - исторически реконструкции
- Cohors II Lucensium
- Група за исторически възстановки ''Антична Тракия''
- Клуб за средновековни военни изкуства Ратина
- Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол
- Исторически парк
- Вълкашин
- Чигот - Исторически възстановки
- NOKORS, Букурещ, Румъния
- Hrafnabrother- Fratii Corbi" ,Тимишоара, Румъния
- Ordinul Cavalerii Cetatilor Barsei, Брашов, Румъния
- Бели Орлови Бохурт
- Наемна дружина "Барадж" Mercenary druzjina "Baradj"
- Vereni / Верени
- НД "Традиция" - клон Велико Търново
- MODVS VIVENDI - Средновековно Общество в България
- Ivan Rendakov
- Бъдъмба Атанасова
- Емил Маринов
- Lyubomir Millinov
- Пенко Цанков
- Палячи - Огнено и Светлинно шоу
- Eriney

Не на последно място е нашата публика, доказала се в слънце, вятър и дъжд, тя е с нас. БЛАГОДАРИМ ВИ! Благодарим Ви за опита, за сътрудничеството и за невероятното изпълнение на нашите мечти. Ще се радваме и занапред заедно да развиваме това специално за всички ни място, сгушено в полите на Стара планина, носещо духа и магията на отминали времена. Поклон!.
Още снимки от събора в албумите на страницата на ИнфоТуризъм във Facebook:

12.10.2019  Концерт на група Eriney  
19 часа, крепост "Туида"  
На 12.10.2019 г. на сцената на крепост "Туида" за първи път ще се качат група Eriney. Концертът ще се проведе като част от програмата на юбилейния Пети средновековен събор "Помни славата- Туида 2019".
12.10.2019  Огнен спектакъл "Пробуждане" на трио "Палячи"  
20 часа, крепост "Туида"  
Трио "Палячи" - Огнено и Светлинно шоу ще поднесат своя атрактивен огнен спектакъл на културно - историческа тема наречен Пробуждане. Спектакълът ще бъде част от програмата на юбилейният Пети средновековен събор "Помни славата- Туида 2019"
12.10.2019  Турнир по стрелба с традиционен лък "Помни славата" - Туида 2019  
след 14 часа, крепост "Туида"  
На петото юбилейно издание на събора "Помни славата" в крепост "Туида" - Сливен ще се проведе Турнир по стрелба с традиционен лък на 12 октомври 2019 г. след 14 часа.
Участници в съборa "Помни славата - Туида 2019"  

ЕКИП НА КРЕПОСТ "ТУИДА" ГР. СЛИВЕН


Екипът е сформиран през март 2015 г. и се състои от 4 екскурзоводи и 4 аниматори. Освен с ежедневната работа по обслужване на посетители и грижа за обекта, те са избрали да се занимават с реенакторска дейност като представят живота на българите от ранното средновековие във всички аспекти – военно дело: стрелба с лък от земя, работа с бич; облекло; въоръжение и снаряжение; занаяти: плъстене на вълна, тъкане на кори; средновековни игри; бит и др., служейки си с похватите на експерименталната археология.

От реновирането си, до днес, зад стените на "Туида" се организират различни събития: концерти, фестивали, събори, изложби, литературни четения, спектакли, работилници, семинари, тиймбилдинги и други частни събития, надигравания, надпявания и чествания на бележити дати и официални празници. Екипът работи много с деца и младежи и от 2016 г. поде инициатива "Помни славата в училище!", за посещения в учебни заведения и детски градини на територията на Община Сливен и региона, с цел представяне на дейността на обекта и запознаване с възможностите за работа с деца в него.

"DVX ANTICAE" - Свищов


Ани и Димитър Спасови от Свищов са сред основателите на сдружението за исторически възстановки в крайдунавския град "Дукс Aнтика" (Владетел на древността). Сдружението е създадено през 2016 г. и се занимава с изучаване и възстановяване на военното дело, занаятите, бита и ритуалите на готите. Периода, който пресъздават е времето, в което се разпада Римската империя. Тогава започва да се променя етническият състав на населението, навлизат все повече и повече северни народи, предимно готи, и се променят културата и мирогледът на хората в Римската империя. Това е началото на християнството като масово изповядвана религия и краят на Западната Римска империя.

Сдружение "Ситалк - исторически реконструкции" - град Пловдив


Сдружение Ситалк носи гордо името на синът на Терес, могъщият тракийски владетел на Одриската държава; Ситалк е и прозвище на бог; Ситалк е и победен вик — Ксенофонт описва как траките след своя боен танц викали "ситалк, ситалк".

Групата за исторически реконструкции се занимава с пресъздаване на периода от античността с траки и македонци от бурния IV век пр. Хр., през периода на римската империя - с гладиатори, до великото преселение на народите и готите оставили своя отпечатък в тази епоха. В периода на средновековието са се съсредоточили в 13-14 век, както на българи така и на всички останали народи минали през нашите земи. Организират и участват в различни исторически фестивали, чрез демонстрации подходящи за дадената епоха.

Cohors ІІ Lucensium - НАР Кабиле, Ямбол


Cohors II Lucensium (Втора луцензианска кохорта) е група за антични възстановки. Ръководена е от археолози от Регионалния исторически музей в гр. Ямбол. Групата пресъздава различни моменти от военния и цивилния живот (в това число и една интересна игра от това време – Харпастум) на римските войници и местното тракийско население от Кабиле през II – III в.

Самата Cohors II Lucensium е ауксилиарна (помощна) част от римската армия. Тя е еквитата (смесена). Състои се от 480 пеши войници и 120 конници. Създадена е през първата половина на I в. Войниците в кохортата са рекрутирани от племето на луцензиите от западната част на Иберийския полуостров.

MODVS VIVENDI - Средновековно Общество


Това е културно-историческа организация, създадена през 2002 г. в София, която се занимава с изследване, изучаване и експериментална реконструкция на различни аспекти от живота и културата от епохата на зрялото Средновековие (1000-1300 г.) в българските земи, Западна и Северна Европа и кръстоносните държави в Близкия Изток и на Балканите. Това включва пресъздаване и реконструкция на отделни аспекти и от материалната, и духовна средновековна култура с метода на експерименталната археология (бит, занаяти, изкуства, костюми, въоръжение, военно дело, готварство, игри, музика и др.).

"Сдружение за въздигане на българските войнски традиции - Величие"


Сдружението е основано на 6 май 2018 г. в село Неофит Рилски към "Исторически парк – Варна". Ръководител на сдружението е Милен Петров. Периода, който групата пресъздава е Античност и Средновековие по българските земи.

Основната цел на "Сдружение за въздигане на българските войнски традиции - Величие", е изследване и съхраняване на българските войнски традиции, реконструкция на облеклото и въоръжението през различните епохи и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в античните и средновековни селища по нашите земи.

Сдружение "Клуб по средновековни военни изкуства - Ратина" - град Сливен


Основан на 22.11.2015 г., в деня в който Българската православна църква почита българския светец Михаил Воин (Българин). Клубът носи името на една отдавна загубена древна книга, спомената в сборника от обредни народни песни - "Веда Словена", в която се съдържали бойните песни на българите".

Целта на клуб "Ратина" е изследване на българското военно дело през Средновековието и неговото съхраняване под формата на традиционно военно изкуство, насочена към пресъздаване на средновековната бойна култура на българите и нейните ценности, чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба - стрелба с лък, саблен бой, работа с копие и други оръжия. Като част от дейността на клуба са включени още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост "Туида" - Сливен.

Сдружение "Чигот – исторически възстановки" – гр. Варна


"Чигот" е сдружение основано през 2004 г., чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец. Дейността на групата включва възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско царство (XII – XV в., Късното средновековие). Наблягайки на историческа фехтовка, лекции, възстановки на битки, лагери, изнасяне на средновековни представления и шествия, сдружението спомага за запазването на българската средновековна история и популяризирането й пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина.

Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – "Авитохол" – Варна


Сдружението е създадено през 2012 година от хора с различни професии и интереси, обединени от идеята за популяризиране на българската история, водени от желанието да възродят българския дух и да събудят заслужена гордост във всеки един българин. Историческата памет за конен народ дава възможност на сдружението да възражда конните традиции на предците ни, техния бит и култура и воински умения.

Сдружение "Вълкашин"- гр. София


Сдружение "Вълкашин" гр. София е НПО занимаваща се с пресъздаването на бит и традиции на средновековните българи IX - XI век – бойни практики, работа с лък, сабя, бич, боен строй и двубои.

Наемна дружина "Барадж" / Mercenary druzjina - "Baradj"– Пазарджик


Наемна дружина "Барадж" е група за историческа фул-контакт фехтовка, възстановяваща периодите IX-X и XII-XIII век на Балканите и Източна Европа. Според легенди Барадж е име на бог - добър змей, покровител на Свещената Българска Династия Дуло. Дружината редовно се включва във фестивали за исторически възстановки по различни български крепости и мери сили със сродните клубове от България, Сърбия, Румъния, Русия и Полша. Взима и участия в исторически фестивали и извън България.

Според Петър Владов, който стои начело на дружината "Участието в историческите битки е хоби, което съчетава в себе си любовта към археологията, историята и бойните спортове".

Сдружение "Чигот – исторически възстановки" – гр. Варна


"Чигот" е сдружение основано през 2004 г., чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец. Дейността на групата включва възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско царство (XII – XV в., Късното средновековие). Наблягайки на историческа фехтовка, лекции, възстановки на битки, лагери, изнасяне на средновековни представления и шествия, сдружението спомага за запазването на българската средновековна история и популяризирането й пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина.

Група за исторически възстановки ''Антична Тракия''


В този си вид групата съществува от 2015 г. със седалище гр. Ямбол. Членовете на групата са около 10 и пресъздават елементи от бита, културата и военното дело на тракийските племена, в частност "пелтастите" от периода IV в. пр. н.е. до I в. след н.е. С дейността си групата цели да популяризира и демонстрира културното наследство на народите, населявали нашите земи.

"NOKORS", Букурещ, Румъния


"Hrafnabrother - Fratii Corbi" (Raven Brothers) - Тимишоара, Румъния

"Ordinul Cavalerii Cetatilor Barsei", Брашов, Румъния



"Бели Орлови", Белград, Сърбия


Сдружение "ВЕРЕНИ", гр. София

Верени е група за историческа реконструкция на военно дело и бит. Групата е създадена през 2016 г. В момента се занимава основно с реконструкция на северни народи 9-11 век, но проявява дълбок интерес и към нашите местни традиции и история. 

Национално дружество "Традиция" – регионален клон град Велико Търново


ПАЛЯЧИ – Огнено и светлинно шоу
Огнено и светлинно шоу от професионалисти с над 12 годишен опит. Иновативни техники и съвременни уреди. Шоута в зали и на открито.

ГРУПА ERINEY

Звукът на Eriney може да бъде описан като Балкански неофолк – плетеница от западноевропейска средновековна музика, балкански фолклор и ориенталски орнаменти. Групата създава както авторска музика, така и интерпретации на народни и средновековни песни, изпяти на множество езици, сред които латински, унгарски, староарабски, шведски, старопортугалски и български. Групата извлича най-доброто от културното наследство на Балканите, в комбинация с елементи от цял свят, за да създаде богат и омагьосващ звук. Същата философия се следва и в избора на инструменти – от ирландско бузуки, до гъдулка, хърди-гърди и ориенталски бендир.



СВОБОДНИ РЕЕНАКТОРИ  

Иван Рендаков
от гр. Пловдив е по професия шлосер, а в свободното си време – реконструктор със сърце на мечтател от Средновековието. Изкусен майстор на средновековни накити, апликации и колани гарнитури, мъниста и медальони, брони, шлемове, ботуши и неизброим списък от всякакви средновековни аксесоари от метал, бронз, сребро, стъкло и кожа.

Калина Атанасова
от град Варна е графичен дизайнер по професия, художник по образование, илюстратор по призвание, а по душа –момиче, от средновековието с игла и конец в ръка, реконструктор и дизайнер на исторически костюми и аксесоари, които са неизменна част от събитията възстановяващи средновековния бит и култура. Тя е и автор на книгата "Възстановки на средновековното българско облеклo (XIII – XIVв.)".

Любомир Милинов (Медовина)
от град София e члeн нa Аcoциaциятa нa cвoбoднитe peкoнcтpyктopи и е дистрибутор на медовина от Словакия и Полша. За медовината той казва, че в дpeвнocттa вoйницитe ca я пpиeмaли, зa дa ca издpъжливи пo вpeмe нa вoeнни пoхoди. Билa e нaпиткa нa мъдpeцитe и нa пoeтитe.

Емил Маринов
от Шумен се занимава с монетосечене и металопластика. За изработване на своите изделия, използва исторически данни и фрагменти от намерените археологически находки. Взима участия в различни фестивали.

Петя Крушева
от гр. Пловдив – средновековната храна и медицина.

Пенко Цанков
от град Варна един от създателите на Работилница за исторически реконструкции и възстановки "ТЕХНИТАР", в която се занимават с търсене и възстановяване на стари, изчезнали или изчезващи занаяти от античността до наши дни. Правят реконструкции на оръжия и предмети от бита на хората от неолита до периода на възраждането включително. Ножове, инструменти, съдове, дървени изделия, кожени изделия, брадви, щитове, стрели и др. Тяхната история е неизменно свързана с крепост "Туида", тъй като през 2016г е било тяхното първо участие в средновековен събор и именно от тук е започнало преминаването им от любители в реконструктори. От тогава на сам са взели участие в много фестивали в страната и в Сърбия. (Манасия - Сърбия, Хоталич, Аква Калиде, Пловдив, Плиска и много други в страната, Анимации в град Варна и околностите).


 
12-13.10.2019  Пети средновековен събор "Помни славата" - Туида 2019

Източник: крепост "Туида"
Ползването на източника е задължително
  .  

На 12-и и 13-и октомври 2019 г., Община Сливен и Сдружение "Клуб за средновековни военни изкуства Ратина", за пета поредна година организират Средновековен събор "Помни-славата-Туида 2019", който е посветен на празника на град Сливен – Димитровден и ще се проведе в Късноантична и средновековна крепост "Туида".
 
 


Юбилейното издание на събитието предвижда богата и интересна програма. За първи път, за публиката ще бъдат организирани групови обиколки из различните зони на събора, съпровождани от екскурзоводи.

През годините форматът расте и се развива, интересът към него е все по-голям и тази година участие ще вземат четири чуждестранни групи, реконструктори от Република Сърбия и Румъния. Общия брой участници надхвърля 160 души от цялата страна и чужбина..

 















По случай 5-ия юбилей на Средновековния събор ще бъде представена и вечерна програма на сцената, която включва концерт на група Eriney и Огнен спектакъл "Пробуждане".

По време на двата фестивални дни ще има средновековни лагери, където ще бъдат организирани демонстрации на бит, култура, занаяти и битки от Късната античност и Средновековието.
В рамките на събора ще бъдат проведени няколко бойни турнира и състезание по традиционна стрелба с лък. Вратите за публиката ще бъдат отворени в 10.30 часа, а откриването на събитието ще бъде в 11 часа.
ПРОГРАМА на събора "Помни славата" - Туида 2019
СЪБОТА – 12.10.2019 г.
 
11:00 часа   Откриване на фестивала – обиколка по лагерите с гид, за запознаване дейностите на участниците – на групи
11:30 часа  Майсторилници – "Тъкане на кори", "Плъстене"
11:00 – 13:00 часа   Лекции, демонстрации, презентации на участващите групи
  Представяне на Антични групи
  Представяне на Ранносредновековни групи
  Представяне на Късносредновековни групи
13:00-14:00 часа   Почивка
13:30-14:00 часа   Обиколка с гид по лагерите – демонстрации от страна на занаятчиите
15:00 часа  Турнир по стрелба с лък
15:00 часа   Турнир "Бойни игри"
17:30 часа   Масова битка
19:00 часа   Концерт на група "ERINEY"
20:00 часа   Огнен спектакъл "Пробуждане" на трио "Палячи"
НЕДЕЛЯ – 13.10.2019 г.
 
10:00 часа   Откриване на фестивалния ден – обиколка с гид по лагерите
10:30 часа   Бойна тренировка
11:00 – 14:00 часа   Демонстрации на лагерите
14:30 часа   Край на фестивала
  СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - Туида  
   
ЧЕТВЪРТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2018
   
ТРЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени