<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>
    c. Мечкарево    


Мекичета със сутляж / c. Мечкарево /
  
Продукти за кравайчетата: 1 кг. брашно; 1 пакетче мая; 1 с.л. захар; 1 с.л. сол; 3 с.л. олио; 600 мл. вода.

Приготвяне: Замесва се меко тесто, оставя се да втаса за около час. След като втаса, се късат малки топчета с намазнени ръце и се оформят малки мекичета, които се пържат в нагорещено олио. След като са готови мекичетата, се приготвя сутляж. Когато и двете неща са изстинали, се слага от сутляжа в дупчиците по средата на мекичетата.


Сливова чорба / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Слагат се в тенджерка 1-2 л. вода, две шепи измити сливи /джанки, сини или др./, варят се на огъня около 20 минути. Ако сливите са кисели, се слага малко захар.


Питчици със сирене / c. Мечкарево /
  
Продукти: 12 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. натрошено сирене; 1 ч.ч. кисело мляко, в което се слага 1 ч.л. хлебна сода.

Приготвяне: Обърква се всичко, правят се топчета, големи, колкото орех. Намазва се тавата и топчетата се подреждат в нея. Пекат се в умерена фурна.


Биздерми / c. Мечкарево /
  
Продукти: 2 яйца; 1/2 кофичка кисело мляко, в което се слага 1 ч.л. хлебна сода; 1/2 с.л. сол; топла вода; брашно, колкото поеме за меко тесто; сирене; разтопена мас при разточването.

Приготвяне: След замесването на тесто от маята, солта и малко брашно с водата, се оставя да се надигне /да шупне/, след което се прибавят яйцата, киселото мляко със содата и брашно. Меси се меко тесто. Разделя се на три топки. Разточва се първата топка, намазва се с мас и се ръси със сирене. Разточват се и другите две топки и по същия начин се намазват с мас и се поръсват със сирене. И трите разточени листа се слагат един върху друг. Заедно се навиват на руло, след което двата края на това руло се навиват на охлюв и двата охлюва се налагат един върху друг и пак се разточват леко, колкото е големината на сача. Пече се и след това се маже с мас.

Лучник
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: 1 ч.ч. вода; 1 с.л. оцет; 1 с.л. олио; 1 ч.л. хлябна сода; 1 ч.л. сол; 5 глави лук; мерудия; брашно.

Приготвяне: Замесва се тесто от водата, олиото, оцета, солта, хлебната сода и брашното. В тиган се запържва лукът с мерудията, 2-3 с.л. олио и малко сол. Лукът се нарязва на полумесеци и се готви до златисто. Върху набрашнен плот се разточва тестото на кора, два пъти по-голяма от размера на тавата, в която ще се пече. Плънката се поставя в центъра на кората, тя се сгъва по размера на тавата, която е намаслена предварително, и се поставя в нея. Пече се на умерена фурна до готовност. Вече готовият лучник, като се извади, се напръсква с вода и се завива с кърпа да се задуши.


Гушки / гръцмулчета, гъсенички / c. Мечкарево /
  
Продукти: 1 ч.ч. прясно мляко; 1 яйце; 2-3 с.л. олио; 1 щипка сол; брашно.

Приготвяне: Замесва се тесто от продуктите. Разделя се на топки, колкото орех. Оставя се да почине около 30 минути. После всяка топка се разточва на тънка кора. В края на всяка кора се слагат нарязани на ситно орехи. Кората се навива с тънка точилка и листът се свива от двата края към средата, за да се получи гъсеничка. Издърпва се внимателно от точилката и се нарежда в намаслена тава. Поръсват се с олио отгоре и се запичат в умерена фурна до златисто. Прави се сироп от вода и захар – 1:1. Залива се с горещия сироп и се завива да се задуши.


Баница с хляб / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Нарязват се филии от хляба, нареждат се в хубаво намаслена тавичка, слага се върху тях още мазнина. Разбъркват се 4 яйца, 500 мл. прясно мляко, около 300 г. сирене, заливат се филиите обилно и се слага да се изпече.


Постни пълнени сухи пиперки с бял сух боб за Бъдни вечер / c. Мечкарево /
  
Продукти: 10-12 сухи пиперки; 1 голяма глава лук; 1 среден морков; 1 голям домат; боб; сминдух; сол; олио /шарлан/

Приготвяне: Бобът се сварява в гърне на печката без сол /в гърнето могат да се сложат лук, морков, чушка, керевиз/. В тенджерка се сгорещява олиото, в него се запържват нарязаните на ситно лук и морков, прибавят се доматът, сол, сминдух и боб. Запържва се хубаво и с тази смес се пълнят пиперките, които предварително са били накиснати в подсолена вода за 5-10 минути. Напълнените пиперки се нареждат в тавичка и се запичат в печката, като в тавичката се наливат малко вода и олио.

Постни сарми с лозови или зелеви листа за Бъдни вечер / c. Мечкарево /

  
Продукти: 1 голяма глава лук; ориз; морков; гюзум; черен пипер; олио; червен пипер; зелеви или лозови листа

Приготвяне: Лукът и морковът, нарязани на ситно, се запържват. Прибавят се оризът, черният и червеният пипер. Запържва се още и се прибавя водичка. Когато оризът е полуготов, се сваля от огъня. Навиват се малки сармички от лозови или зелеви листа. Нареждат се плътно една до друга в гърне и се долива вода, ако са с лозови листа, или зелева чорба, ако са направени със зелеви листа. Лозовите сарми също могат да се залеят с чорба от зеле. Къкрят на печката, докато се сварят.


Обредна пита "Боговица" / c. Мечкарево /
  
Продукти: 2 с.л. олио /шарлан/; 1 лъжица сол; 1 лъжица захар; 2 ч.ч. вода; брашно, колкото поеме /около 1 кг/; мая, колкото кибритена кутийка

Приготвяне: Пресява се брашното, прави се кладенче, сипват се олиото, солта, захарта и маята, разтворена в малко топла вода. Замесва се меко тесто. Оформя се питка и се слага в тавичка, като предварително се оставя част от тестото за фигурки върху питката, свързани с поминъка на семейството – житен клас, грозде, плодове, агънца, пиленца, рало, ниви, обори, кошари, къща и т.н. Оставя се така приготвена да втаса, а когато се надигне, се слага в печката и се пече около 40 минути на умерена фурна.


Агнешки черен дроб / c. Мечкарево /
  
Продукти: Нарязва се дробът на филийки, овалва се в брашно и се пържи в олио. Отделно се запържва лук /пресен или стар/ и след като се изпържи дробът, се залива с изпържения лук и се захлюпва, за да се задуши.

Приготвяне: Пресява се брашното, прави се кладенче, сипват се олиото, солта, захарта и маята, разтворена в малко топла вода. Замесва се меко тесто. Оформя се питка и се слага в тавичка, като предварително се оставя част от тестото за фигурки върху питката, свързани с поминъка на семейството – житен клас, грозде, плодове, агънца, пиленца, рало, ниви, обори, кошари, къща и т.н. Оставя се така приготвена да втаса, а когато се надигне, се слага в печката и се пече около 40 минути на умерена фурна.

Обредна питка с печат за Коледа / c. Мечкарево /

  
Приготвяне: Разтваря се 1 пакетче мая в 500 мл. топла водичка, добавят се 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол и 2-3 лъжици брашно. Оставя се да шупне. Когато се надигне, се прибавят 1 ч.ч. олио и около 1 кг. брашно. Замесва се меко тесто и се слага в намазнена тава. Оставя се да се надигне. През това време се прави малко тесто /от сол, вода, брашно/, с което ще се направи украсата /кръст, слънце, кошара, къща, пиленца, житен клас, грозде и т.н./ Слага се и печат, който всяка стопанка е имала в къщата си, защото пещите, където се е изпичал хлябът, са били общи и жените е трябвало да познаят своя хляб. На всеки печат е имало по специфичен начин резка или друг белег, по който да си го познаят. Обредният хляб се изпича и се нарежда на Коледната трапеза.


Боб с ориз / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Сварява се боб, отделно се задушава лук, слага се ориз да се задуши и когато е почти готов, се прибавят свареният боб, черен пипер и сол на вкус.


ПърженаТунджанска риба / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Рибата се почиства от люспи, перки и вътрешности, измива се и се посолява. Овалва се в брашно и се пържи в нагорещено олио. Прави се заливка: счукват се чесън и малко сол, запържва се чесънът с олио от това, в което е пържена рибата. След като се запържи чесънът, се прибавя оцет. Готовата заливка се слага върху изпържената риба.


Мусака / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Запържва се малко лук в олио, прибавя се мляно месо около 500 г. и то се запържва, после се прибавят около 1 кг. картофи, нарязани на малки кубчета, слагат се чубрица, млян черен пипер и сол на вкус, слага се и водичка. Всичко се изсипва в тава и се запича. Прави се застройка от 1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. хлебна сода, 3 яйца и 1 с.л. брашно, и се залива. Пече се до златисто.


Охлюви с ориз / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: След дъжд се берат охлюви, захлюпват се в тенджера, за да изхвърлят изпражненията си, за поне 1 ден. Измиват се и се слагат да поврат за 15 минути, след това с една кука се изваждат от черупките. Измиват се и се запържват с 1 глава стар лук и 1 връзка нарязан пресен лук, прибавя се ориз /1 и 1/2 ч.ч./, запържва се, прибавя се гюзум, млян черен пипер и сол на вкус. Слага се вода 1:4 и се оставя да къкри до сваряване на ориза.


Сиропирани охлюви / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Замесва се меко тесто от брашно, мая /разтворена в малко вода, лъжица захар и лъжица брашно/. Разделя се на три топки, които се разточват една по една на кори с дебелина около сантиметър. Първата кора се намазва с малко мазнина и се поръсва със смлени орехи и захар. Слага се втората кора и тя се посипва, после третата. Навиват се трите кори заедно на едно голямо руло. Нарязват се на парчета с дебелина два сантиметра и се нареждат обърнати като охлюви в намазнена тава. Оставят се да втасат и се намазват с разбит с малко вода жълтък. Пекат се на 180 градуса. След като изстинат, се заливат със захарен сироп 1:1 /захар и вода/.

Люшкан черен боб на каша
/ c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Задъртелият черен боб се олюшква от шлюпките. Зрънцата се накисват за една нощ във вода, /като се накипнат, после по-лесно се обелват люспичките от тях/. Запържва се /кавърдисва/ една главичка ситно нарязан лук, запържва се и бобът, прибавят се червен пипер и сол. Като се запържат, се слага вода да врат. Когато се свари бобът, се прави кашичка от брашно и вода и се прибавя към боба да заври и да го сгъсти. Когато поизстине, се прибавят оцет и счукан чесън. Прави се и запръжка от олио и червен пипер и се залива отгоре.

Лятна манджа / паприкаш
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: всичко, което има в градината – лук; пипер /зелен, червен/; домати; патладжан; бамя.

Приготвяне: Нарязват се 2-3 глави лук на по-едричко и се запържват в мазнина. Прибавят се нарязани червени и зелени пиперки, патладжан на кубчета, белени нарязани домати и бамя. Запържват се с червен пипер и се долива с вода 2-3 пръста над зеленчуците, прибавя се сол на вкус. В манджата се пускат и дребни пиперки /цели/. По желание могат да се сложат и картофи. Когато водата поизври и зеленчуците са готови, ястието се сваля от огъня и се добавя нарязан магданоз.


Свински пържен черен дроб / c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Нарязва се повечко лук /праз/ на по-едро. Запържва се почти до златисто, в него се изсипва нарязаният на хапки свински черен дроб, пържи се съвсем малко и се снема от огъня. Пускат се червен пипер, чубрица и мъничко черен пипер и се разбърква.

Свинска пача
/ c. Мечкарево /
  
Приготвяне: По Коледа и най-вече за Васильовден винаги за този ден се приготвя пача. Тя се прави от главата на прасето. Измива се хубаво, разцепва се на 4 части, изважда се мозъкът и се оставя във вода да се изкисне поне 2-3 часа. След това се измива отново и се слага да ври, задължително се препенва до бистра чорба. Слага се сол на вкус. Ври не по-малко от 3 часа. Яде се със счукан чесън и оцет.

Постни пълнени сухи пиперки с ориз за Бъдни вечер
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: 10-12 сухи пиперки; 1 средна глава лук; 1 морков; 1 голям домат; 1 ч.ч. ориз; сминдух; сол; черен пипер; олио

Приготвяне: Изсушените пиперки се накисват в подсолена вода за 5-10 минути. В тенджерка се сгорещява олио /шарлан/, а в него до златисто се запържват нарязаните на ситно лук и морков. Прибавя се доматът, нарязан на ситно, сол, черен пипер и сминдух. След това се добавя оризът да се запържи и когато е полуготов, се сваля от огъня. Пълнят се пиперките, нареждат се в тавичка, слага се още малко олио и водичка, и се запичат в печката.

Пиле с булгур
/ c. Мечкарево /
  
Приготвяне: В загрята мазнина се запържват порции пилешко месо и се посоляват. Запърженото месо се залива с вода и се оставя да поври. Когато месото се посвари, се прибавя булгурът. Съотношението булгур – вода е 1:3 или 1:4, зависи от вкуса. Трябва да поври, докато се свари булгурът, около 25 минути. След като ястието е готово, се поръсва със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Тербелия гювеч
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: агнешко месо; черен пипер; сол; зелен лук; лапад; киселец; лобода; гюзум; червен пипер; кисело мляко; 2-4 яйца; магданоз; маточина.

Приготвяне: Парчета агнешко месо се запържват в олио и масло /мас/. Подправя се с черен пипер и сол. Когато се позапържи /зачерви/, се изважда настрани в друг съд. В същата мазнина леко се задушават много зелен лук и всички зелении – лапад, киселец, лобода, много гюзум. Слага се червеният пипер да се запържи и се връща месото. Оставя се да къкри на тих огън с много малко вода. Когато месото е готово, се разбъркват в купа киселото мляко и 2-4 яйца. Сместа се изсипва в тенджерата. Оставя се още няколко минути и се поръсва със смес от ситно нарязан магданоз, гюзум и маточина.

Пресен домашен кашкавал (гебек)
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: 4 л. прясно мляко; 4 с.л. сол; 1 пакетче лимонена киселина; 15 капки мая за сирене.

Приготвяне: Млякото завира и се прибавя солта. След като поври 5 минути, се прибавят 15 капки мая. Оставя се още 10 минути да ври и се слага лимонената киселина. Отново ври 15 минути и се сваля от котлона. Прецежда се през тензух и се притиска за 2 часа. След това се прибира на хладно.

Домашно кисело мляко (овче, краве, козе)
/ c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Приготвяне: Млякото може да не е сварено, но трябва да е още топло от животното на телесна температура. На един литър мляко се слага 1 с.л. подкваса. Завива се с черга и престоява 3-4 часа. После се развива и се слага на хладно.

Овче прясно сирене
/ c. Мечкарево /
  
Приготвяне: Като се издои, млякото се прецежда и ако е изстинало, се слага да заври, за да измрат бацилите. Чака се да поизстине /да ти трае пръста, когато бръкнеш в него/ и когато стане на телесна температура, се слагат на 1 литър мляко 2 капки мая от черната, а от светлата - 4-5 капки. Разбърква се добре. Навремето се е подсирвало със сирище. То се взема от стомаха на много младо агънце /сукалче/, там има една жлеза, която се отстранява и по-късно се ползва за мая. Млякото със сложената в него мая се разбърква и се оставя на топло или се завива. След един час се разбърква, то вече е почнало да се сгъстява. Оставя се отново да стои на топло. След час пак се разбърква. Като престои 3-4 часа и се сгъсти, се пресипва в тензух /цедилка/, вързва се и се закача да се изцежда на хладно. После с цедилката се слага в тава и се притиска отгоре с тежест /една дъска, а върху нея камък/. Когато се изцеди, се изважда от цедилката, разрязва се на бучки и се посипва с едра сол. Може да се яде и съвсем прясно без едрата сол.

Сливенски тюрлюгювеч
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: месо /пилешко, свинско или др./; лук; чесън; моркови; патладжан; тиквички; зелен фасул; бамя; червена и зелена чушка; гъби; грах; червено цвекло; картофи; домати; целина; магданоз; босилек. Трябва да има съотношение месо-зеленчуци 1:3 /1 кг. месо към 3 кг. зеленчуци/

Приготвяне: Почистените зеленчуци се нарязват на ивички, кръгчета, колелца, кубчета и резенчета. Месото също се нарязва на порции. Слага се в тенджера с мазнина /мас/ и се запържва хубаво до зачервяване. Премества се в пръстен гювеч, а в същата мазнина от месото се запържват ситно нарязаният лук, скилидките чесън и доматите, нарязани на кубчета. Като се посгъсти, сосът се прибавя към месото, долива се с гореща вода, колкото да покрие месото, и се оставя да се задуши. През това време в тигана се запържват всички зеленчуци, но поотделно. Последователно се изсипват в дълбокия глинен съд. Всичко се обърква добре, добавят се сол на вкус, червен пипер, черен пипер на зърна, нарязани листа от целина и босилек. Отгоре се нареждат домати, нарязани на кръгчета. Пече се в умерена фурна до изпаряване на течността и омекване на месото и картофите. Щом е готово, се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Катми, заляти с прясно мляко, или със сладко от ягоди
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: 2-3 яйца; 1 л. прясно мляко; 2 ч.ч.брашно; 1/2 кубче мая; 1 л.ч. сол.

Приготвяне: Всичко се забърква и се оставя поне 1 час да се надигне. След като е готова сместа, се взема с черпак от нея и се излива в загрят леко намазнен сач, разстила се с черпака да покрие дъното на целия сач. Пече се и от двете страни. След като е готова катмата, се изважда в чиния и се маже с мас или масло. После следващата и така докато свърши сместа. Катмите могат и да се наръсват със захар или да се накъсат и да се залеят с прясно мляко. Могат да се намажат и със сладко от различни плодове. Сладкото от ягоди се прави, като се засипват 1 кг. ягоди с 1 кг. захар, престояват една нощ и на другия ден се варят до сгъстяване. От готовото сладко се слага върху катмите.


Гюзлеми
/ c. Мечкарево /
  
Продукти: 1 кг. брашно; 1-2 с.л. оцет; 1-2 с.л. олио; 1 к.л. равна хлебна сода; 500 мл. хладка вода.

Приготвяне: Замесва се средно тесто /нито меко, нито твърдо/. Престоява 15-20 минути. Разточват се листи и между тях се поставят сирене и олио /масло,мас/. След като се наредят листата едно върху друго, се прегъват от четирите страни навътре и се получава квадрат. Пече се на сач, предварително загрят. След изпичане отново се намазва с мас /масло/.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 всички карти >>