logo
logo
<< Назад


 
Сградата на Историческия музей
  
За известно време през 30-те години на 20. век на първия етаж и в лятната градина на днешния Регионален исторически музей на главната улица се е помещавал Гражданският клуб. В градината е имало заведение с оркестър.

Самата сграда на музея е завършена през 1894 година и е била жилище на семейството на Иван Желязков – сина на Добри Желязков – Фабрикаджията.

Строена е по първообраз на Московски дворец от уста Кольо Ганчев – ученик на Кольо Фичето. Изградена в руски неокласицистичен стил. Самият архитект е живял в Русия и заимствал форми оттам.

През 1955 година сградата е предоставена за нуждите на сливенския музей, а през 1957 година музеят е тържествено открит.



В наши дни историческият музей е авторитетен научен институт, който цели да проучи и популяризира наследството на града. В музея са изложени в оригинал втората намерена в България златна маска на тракийски владетел, две златни фиали за пиене на вино и златен пръстен-печат. Интерес представляват непознатият за Тракия ритон с глава на кон и тяло на петел и сребърен шлем, който е единствен у нас от този метал.


<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени