<< История на града Градски символи Музеи Паметници
Археологически обекти Исторически местности Храмове
Архитектурни шедьоври Галерии Културни институти Още...
Пътеводител Традициите на Сливенския край >>


Исторически музей
Д-р Симеон Табаков
Сградата е завършена през 1895 г. по проект на майстор Кольо Ганчев, ученик на Кольо Фичето. В музея е представена археологическа експозиция "Памет за векове", която включва материали от археологически разкопки в Сливен и Сливенско - праистория, тракийска култура и средновековие.

Адрес: булевард "Цар Освободител" 18
Телефони: 044 622 494, E-mail: museum_sl@abv.bg
Website: museum.sliven.netКъща музей "Хаджи Димитър"


Къща музей "Хаджи Димитър" се намира в самото начало на стария сливенски квартал "Клуцохор". Това е музеен комплекс, състоящ се от две основни сгради: родната къща на войводата и хана на неговия баща Хаджи Никола.

Те са разположени в два съседни двора, застлани с калдаръм, свързани помежду си с вратичка /комшулук/


В хана е пресъздаден интериор от 40-те години на XIX век и тематична експозиция за подвига на четата от 1868 г., с войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Музеят е един от 100-те национални туристически обекта на България.

Адрес: ул. "Асенова" 2,
тел. 044 622 496, Още: museum.sliven.net
 


Къща музей "Добри Чинтулов"


Къща-музей "Добри Чинтулов" е типична като архитектура за възрожденския Сливен. Намира се в северния край на града, в старата махала Гюр-чешма, на малка, крива калдъръмена уличка. Тук е живял възрожденският поет, учител, читалищен и църковен деец Добри Чинтулов.
Той е автор на най-популярните революционни песни отпреди Освобождението: "Вятър ечи, балкан стене", "Стани, стани юнак балкански", "Къде си вярна ти любов народна" и др.

Адрес: ул. "Възрожденска" 5.
Телефон: 044 622 494
Още: museum.sliven.net


Къща музей на "Сливенски бит"


Къща-музей на Сливенския бит от ХІХ век е строена от 1813 до 1820 година от неизвестни тревненски майстори. Била е собственост на дядо Бою, търговец на аби и шаяци. Къщата е от типа на отворените симетрични чардаклии къщи. Състои се от две сгради.
В първата е пресъздадена традиционната обстановка на сливенския занаятчийски дом от ХІХ век. Във втората е показано проникването на европейското влияние в градския следосвобожденски бит, посредством търговските връзки с Европа.

Адрес: ул. "Симеон Табаков" № 5,
тел. 044 622 494 Oще: museum.sliven.net
Крепост "ТУИДА"


Крепост "Туида" е най-значителния археологически паметник, в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Намира се в местността Хисарлъка, непосредствено над кв. Ново село.

Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи.

Контакти: Тел.: 0895 467 289,
E-mail: tuidacastle@gmail.com
Website: www.tuidacastle.sliven.bg


Първата държавна текстилна
фабрика на Балканите
Сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите е завършена през 1843 г. под ръководството на Добри Желязков - първия български индустриалец.

Тя е предоставена на Регионален исторически музей - Сливен и в нея са представени са следните изложби: "Спасените реликви", "Моят град в годините отминали (1878-1940)", "Освобождението - военните кореспонденти изпращат...", и "Святото ни дело - Съединението".


Изложбата "Святото ни дело - Съединението" беше открита на 04.09.2015 г. по повод 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Сръбско-българската война. Изложбата "Освобождението 137 г. Военните кореспонденти изпращат…" е посветена на Националния празник на Република България, на Възкресението след петвековно робство на една държавност, на паметта на хилядите загинали войни, на героите от Българското опълчение и доброволческите чети и отряди.


В края на октомври 2016 г. е открита временна изложба "Един завет! На родний край пазете си земите!" за участието на сливенските 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти яртилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 г.

Адрес: площад "Стоил Войвода" 3,
тел. 044 622 494, 044 663 149,
Още: museum.sliven.net
Музей на текстилната индустрия
  
Музеят на текстилната индустрия е първата постоянна научно-техническа експозиция в България. Той е специализиран музей, който съхранява и популяризира свидетелствата на индустриалното текстилно наследство в България в контекста на световното развитие на текстилната техника и технология.

Постоянната експозиция е с работещи експонати, на които се извършват демонстрации в реално време.Музеят е един от 100-те национални туристически обекти на България и е член на Европейската текстилна мрежа.


Адрес: гр. Сливен, пл. "Стоил войвода" №3
Телефон: 0879 336 425
Е-mail: textilemuseum@abv.bg
 


 
<< >>
 


Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени