logo
logo
<< Назад


 
Църква "Св. София"
  
Църквата "Св. София" в кв. "Ново село" е най-старата запазена църква в града. Според легендата е построена заедно с цариградската и софийската едноименни църкви.

По-голяма е вероятността църквата да е средновековна. През 1836 година, след като била съборена, е отново построена и преустроена с парична помощ от сливенци във Влашко.













Свидетелство, че църквата е стара, е фактът, че не е трикорабна псевдобазилика, подобно на другите две църкви от периода – "Св. Никола" и "Св. Димитър", което е допълнително доказателство, че е надградена над съществуваща до 1830 година и отчасти резрушена средновековна църква. Най-вероятно някои части от нея са изградени наново, а други – доизградени върху старите.




Иконите в църквата представят най-добрата съществуваща храмова сбирка образи от Тревненската иконописна школа. Т

ук могат да се видят творбите на Иоаникий папа Витанов: шест царски икони, множество празнични, образи по царските двери над иконостасно разпятие, голямо олтарно разпятие, а също и малката икона на св. Богородица – ,,Знамение".

Този тревненски майстор е работил много за сливенските храмове в началото на 30-те години на XIX век. Част от най-хубавите икони днес се пазят в Художествената галерия в Сливен.



 
Сградата на взаимното училище

Северозападно в двора на църквата "Св. София" е разположена двуетажната сграда на някогашното черковно взаимно училище. По сведения на Енехолм през 1892 год. в Сливен е имало "едно гръцко училище". Според други данни сградата на училището е построена през 1836 год. със средства на църковната община, което говори за цялостен замисъл на просветен и духовен комплекс.












Според други източници училището е започнато през 1830 година. Това е единствената сграда с подобно предназначение, запазена в Сливен. Реставрирана е на два пъти – през 50-те и 80-те години на 20. век. Била е използвана за музейна експозиция. Понастоящем сградата не се използва.

<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени