<< История на града Градски символи Музеи Паметници
Археологически обекти Исторически местности Храмове
Архитектурни шедьоври Галерии Културни институти Още...
Пътеводител Традициите на Сливенския край >>
Паметник "Хаджи Димитър"
  
На едноименния площад в центъра на града е издигнат паметник на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър. В ниската част на паметника има бюстове на известни сливенци възрожденци: Панайот Хитов - хайдутин и войвода, Добри Чинтулов - поет и автор на песни, д-р Иван Селимински - просветител и други видни дейци на Българското Възраждане.


Паметник на 7-ми конен
полк – Орлето

  
Един от символите на Сливен е паметникът, посветен на славния Сливенски седми конен полк, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Поради факта, че полкът нанася значителни поражения на съглашенските сили, по силата на Ньойсия мирен договор е разформирован.

Рядко се случва паметник да бъде наричан с умалително име. Но в Сливен "Орлето" се знае от всички. Автори на паметника са скулпторите Никола Димитров и Панайот Ципоранов.Паметник на Панайот Хитов
  
Паметник на прославения български войвода и предводител на чети Панайот Хитов, учител на много революционери, като Стоян Папазов, Хаджи Димитър, Васил Левски и др. Паметникът е построен през 1980 г., в квартал "Ново село", в близост до родния дом на Хитов.
Бюст-паметник на Добри
Желязков Фабрикаджията

  
Паметник на Д. Желязков - Фабрикаджията - инициатор и създател на първата фабрика на Балканският полустров през 1834 г.
Бюст-паметник на
генерал М. Скобелев

  
Бюст-паметник на генерал Михаил Д. Скобелев, прославен руски военачалник, по време на Руско - Турската освободителна война 1877-1878 г..В продължение на три месеца през 1879 г. неговият щаб е разположен в гр. Сливен и той е подпомага българското население във военно и икономическо отношение. Паметникът е открит през 2015 г.
Бюст-паметник
на Васил Левски

  
Бюст-паметникът на "Апостола на свободата" Васил Левски е издигнат над едноименния площад в Сливен. и Апостолът често посещава града и създава един от най-дейните революционни комитети. През 1872 г., той е провъзгласен за Окръжен революционен комитет.
Бюст-паметник на
Добри Чинтулов

  
Бюст-паметник на Добри Чинтулов - виден български възрожденски просветител, автор на революционни песни - призиви, разпространявани из цялата страна и оказали силно въздействие върху българския народ в борбите му за национално освобождение.
Бюст-паметник на
д-р. Симеон Табаков

  
Бюст-паметник на д-р Симеон Табаков - български дипломат, написал фундаментален тритомен труд върху историята на родния си град - "Опит за история на град Сливен".
.Паметник на Съветската армия
  
По време на Втората световна война в гр. Сливен е била разположена армейска болница. В нея са лекувани военнослужащи, получили рани и контузии в боевете при Яш-Кишиневската операция през август 1944 г., едно от сраженията, предопределили изхода на войната.
Затова тук, в местността "Хамамбаир", е разположена костница, в която са погребани тленните останки на починалите в тази и във всички други болници от Юго-източна България съветски воини. През 1949 г е открит и паметник, разположен в непосредствена близост до костницата.
Паметна плоча в чест
на героите-победители от
Втората световна война


Поставена от признателните потомци през 2015 г. Дарителска кампания за реставриране
на Паметника на VI артилерийски полк

  
Община Сливен организира кампания за набиране на средства за реставрирането на Паметника на загиналите от VI артилерийски полк, който се намира в двора на бившия Зенитен полк в гр. Сливен.
<< >>