<< История на града Градски символи Музеи Паметници
Археологически обекти Местности с историческо значение Храмове
Архитектурни забележителности Галерии Културни институти >>


Старата часовникова кула
Старата часовникова кула се намира в центъра на Сливен до 5-то СОУ "П. Яворов". Строена е в началото на ХІХ век. Кулата на часовника е служила и за пожарникарска наблюдателница. През 1936 г силна буря разрушава горната дървена част. Възстановена е преди 16 години по стар образец.


Площад "Хаджи Димитър"

Централен градски площад, оформен в начaлото на XX век. Тук се провеждат многобройни тържествени мероприятия. На площада е издигнат паметник на Хаджи Димитър и други сливенски деятели на Българското Възраждане.Сградата на Общината и градският часовник
Сградата на Общината е построена от 1930 до 1933 г. по проект на сливенския архитект Й. Йорданов. Кмет на Сливен по това време е Димитър Захариев.


Гюр чешма

На ъгъла на улиците "Великокняжевска" и "Генерал Столетов", на стотина метра от старата фабрика на Добри Желязков, съвсем близо до къщата на Добри Чинтулов, инж. Огнян Балулов от Сливен издигна чешма за чудо и приказ. Красива чешма в стар стил, с три кранчета, интересни мозайки и каменни корита. Направена от сърце и с много желание.

На това място преди много години е била Гюр чешма. Наричали я така, защото водата идвала от Балкана под налягане и "гюртяла" /бумтяла/. Имала няколко чучура. Там след Освобождението офицерите и полицаите водели конете си на водопой, оттам минавали и керваните, които разнасяли сливенските аби от фабриката на Добри Желязков.
Старият бряст

В продължение на много години един от символите на града е хилядолетното дърво Старият бряст. Той е един от малкото останали от Великата Българска гора (Магна силва Булгарика), която се простирала от Родопите до Черно море на възраст над 1000 години (предполага се около 1100)

Старият бряст е свързан с историята на Сливен още от време на турското робство. Лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенци.

През 2014 година е победител в конкурса "Европейско дърво на годината"

Не се знае дали точно тук поробителят преди векове е бесил дедите - юнаци, но хората от града обичат този препатил мъдрец и го поддържат" (Дамян Дамянов)

Преди няколко години дървото беше поразено от болестта трахеомикоза. Общинските власти, специалисти от страната и чужбина търсиха най-добрата възможност, за да запазят живо дървото, но въпреки това  шансът за оцеляване на бряста е минимален.

Свидетел на събития от славното минало, дългогодишен символ на града, източник на вдъхновение на поколения поети и художници, Старият бряст ще остане завинаги в сърцето на сливенци.

 

<< >>