<< История на града Градски символи Музеи Паметници
Археологически обекти Исторически местности Храмове
Архитектурни шедьоври Галерии Културни институти Още...
Пътеводител Традициите на Сливенския край >>Старата часовникова кула
  
Старата часовникова кула се намира в центъра на Сливен до 5-то СОУ "П. Яворов". Строена е в началото на ХІХ век. Кулата на часовника е служила и за пожарникарска наблюдателница.

През 1936 г силна буря разрушава горната дървена част. Възстановена е преди 16 години по стар образец.
Площад "Хаджи Димитър"
  
Централен градски площад, оформен в начaлото на XX век. Тук се провеждат многобройни тържествени мероприятия. На площада е издигнат паметник на Хаджи Димитър и други сливенски деятели на Българското Възраждане.
Сградата на Общината
и градският часовник

  
Сградата на Общината е построена от 1930 до 1933 г. по проект на сливенския архитект Й. Йорданов. Кмет на Сливен по това време е Димитър Захариев.
Гюр чешма
  
На ъгъла на улиците "Великокняжевска" и "Генерал Столетов", на стотина метра от старата фабрика на Добри Желязков, съвсем близо до къщата на Добри Чинтулов, инж. Огнян Балулов от Сливен издигна чешма за чудо и приказ. Красива чешма в стар стил, с три кранчета, интересни мозайки и каменни корита. Направена от сърце и с много желание.

На това място преди много години е била Гюр чешма. Наричали я така, защото водата идвала от Балкана под налягане и "гюртяла" /бумтяла/. Имала няколко чучура.

Там след Освобождението офицерите и полицаите водели конете си на водопой, оттам минавали и керваните, които разнасяли сливенските аби от фабриката на Добри Желязков.Природен феномен "Халката"


Скално образувание, един от символите на Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с преданията за магическата й сила, влияеща върху любовта; за разплисканото море, борбата на мореплавателите с морската стихия.

 
 

Старият бряст
  
В продължение на много години един от символите на града е хилядолетното дърво Старият бряст. Той е един от малкото останали от Великата Българска гора (Магна силва Булгарика), която се простирала от Родопите до Черно море на възраст над 1000 години (предполага се около 1100)

Старият бряст е свързан с историята на Сливен още от време на турското робство. Лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенци.През 2014 година е победител в конкурса "Европейско дърво на годината"

Не се знае дали точно тук поробителят преди векове е бесил дедите - юнаци, но хората от града обичат този препатил мъдрец и го поддържат" (Дамян Дамянов)
Преди няколко години дървото беше поразено от болестта трахеомикоза. Мерките, предприети от Общинските власти, специалисти от страната и чужбина за спасяваване живота на дървото се оказаха безуспешни.

Свидетел на събития от славното минало, дългогодишен символ на града, източник на вдъхновение на поколения поети и художници, Старият бряст ще остане завинаги в сърцето на сливенци.

 

<< >>