logo
logo
<< Назад


 
Сградата на Общината
и градският часовник
  
Северното крило на общината, намиращо се до фонтаните, е било поликлиника. Днес и в двете сгради се помещават службите на общинската администрация, а самите те са свързани с проход на първия етаж.

Окончателно сградата на общинския дом влиза в експлоатация на 7.03.1933 година. По време на Османското владичество на мястото на общинската администрация се е намирал турският конак.

С идеята за построяването на настоящата сграда се заема общинското управление през 1927 година. На мястото на полусрутени дървени постройки (в които са се помещавали дюкяни за пресни и сушени плодове и хранителни стоки, работилница за ремонт и отдаване на велосипеди под наем и др.) се предвижда построяването на триетажна сграда, като още в началото е било предвидено по цялата лицева страна на партера да има дюкяни и помещения, които се отдават под наем, за да може скъпата постройка да генерира доход на общината веднага след завършването си.

Тъй като средствата на Сливенската община са били твърде малки за възнаграждаване на труда по изготвянето на план за построяване на сградата, е бил обявен конкурс само за сливенци-архитекти.

Строителството на общинския дом продължава 3 години, а по времето му проектантите предлагат някои нови елементи и облицоване на колоните с изкуствен мрамор"бучарда" вместо мазилка, но поради липса на средства градският съвет отхвърля предложението с намерение да го изпълни на по-късен етап. По време на строежа на общината се случва и следният интересен куриоз – бай Васил Думанов – Думана – градски предприемач на изкопни работи за нови градски и обществени постройки – завършил изкопа на новия общински дом и отишъл да уреди сметките си с архитект Папанчев, който изразил задоволство от свършената работа, но опитал да направи голям отбив от уговорената сума. Думана се изсмял и казал:"С похвали и комплименти, господине, не се живее..." След няколко дни, когато общинарите отивали на работа, с голяма изненада видели как 3-4 каруци изсипвали обратно товара си от пръст върху очертаните места на започналия вече строеж. Така Думана успял да получи желаната сума.



След завършването на сградата изплащането на заема от 8 млн. лв. за построяването и обзавеждането и създава доста проблеми на общината през следващите години.

Вляво и вдясно от входа на общинския дом са се помещавали различни търговски обекти, измежду които и книжарницата на бащата на известния сатирик Радой Ралин – книжарят Стефан Димитров, както и две дрогерии, магазин за хранителни стоки, две часовникарски ателиета, обущарница, магазин за плодове, известната на всички и често посещавана кръчма"Тунела", бръснарница и т.н.

Часовникът над общината е монтиран през 1939 година, закупен от фирмата"Сименс". Стрелките му са медни. И до днес, с височина от 53 метра, това е най-високата часовникова кула в България.




<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени