logo
logo
<< Назад


 
Старият бряст
  
Старият бряст най-вероятно съществува от 11. век след Христа. Брястът е бил част от гора, която се е намирала в днешния център на Сливен, а според други данни се е простирала от Родопите до Черно море. През годините е загубил много от клоните и короната си. Подобните нему дървета около Сливенските минерални бани са отдавна изсъхнали.

С разширяването на града по време на османското владичество до него е издигната Чорбаджилар джамия, построена от сливенските първенци за наказание, че са участвали в заверата срещу турската власт през 1821 година.








Легендите разказват, че по време на Руско-турската освободителна война настъплението на руснаците накарало Сюлейман паша и сина му Садък бей да избесят стотици българи на него и околните къщи. Старият бряст е свидетел на множество събития.

По време на Втората българска държава покрай него най-вероятно са минавали византийски и български войски по пътя им към Железни врата или към долината на Тунджа и Черно море. В непосредствена близост до хилядолетното дърво след обявяването на Съединението се развява и българския трибагреник. По това време Панайот Хитов и другарите му идват в Префектурата, за да принудят местната източнорумелийска администрация да сдаде властта и да обяви Съединението за факт. Дървото е свидетел на почти всички превратности в историята на Третата българска държава – протести, бунтове, изпращане на войници да се бият във войните.

През 80-те години на 20. век корените на бряста за малко са щели да бъдат отсечени при прекарването на колектора по новото ларго, но в последния момент строителите правят отклонение с няколко метра встрани. След открадването на медната плоча пред дървото, тя е заменена с мраморна. На нея и до ден-днешен е изписана кратка информация за бряста. През 2014 година старият бряст печели престижната награда "Европейско дърво на годината". В конкурса участват дървета от 10 европейски държави – Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия, Уелс и България. Победителят е определен чрез електронно гласуване.

Преди няколко години дървото беше поразено от болестта трахеомикоза. Мерките, предприети от Общинските власти, специалисти от страната и чужбина за спасяваване живота на дървото се оказаха безуспешни.

             
 
<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени