logo
logo
<< Назад


 
Паметник на 7-ми конен полк – Орлето

Един от символите на Сливен е паметникът, посветен на славния сливенски Седми конен полк, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Първоначално паметникът се е издигал в голото поле в края на града.

Излят е изцяло от бетон, включително орелът и релефите. Размерът на крилата на орела е 2,8 метра.

Седми конен полк престава да съществува на 1.03.1928 год. Бива разформирован по желание на френския премиер-министър и военен министър Жорж Клемансо по силата на сключения след края на Първата световна война Ньойски мирен договор, ощетяващ България. Французите още помнели как на 19.09.1916 год. при село Върбени до гр. Лерин нашият полк разбива 175-и полк от 126-а френска дивизия и изсича половината от състава му. Полкът е създаден на 1.08.1901 година в Добрич, а по-късно е дислоциран в Сливен.

Паметникът е издигнат няколко месеца след разпускането му, на 25.11.1928 год. Осветен е от митрополит Иларион. Негови автори са скулпторът Никола Димитров и фотографът Панайот Ципуранов, учил скулптора в Италия и Румъния, родом от Сливен.

Вероятно прецизното отливане на паметника от бетон, впечатляващата естетика и устремът на конниците с орела над тях са дело на Ципоранов. На плочата на гърба на монумента има изсечен текст от неизвестен автор. През 1996 година паметникът е основно обновен – изцяло демонтиран и изграден в същите размери, но с по-дълготрайни материали. Постаментът и носещата колона са от гранит, а орелът и пластиките – от метал.


При реконструкцията в основата му, на два метра дълбочина, са намерени пачка фабрично опаковани нови подкови (16 броя) и до тях гилза от 70 мм оръдие, на което има изчукан надпис"7 КП, 1928 г.", което потвърждава, че той е издигнат в чест на 7-и конен полк, а не на Незнайния воин, както се е мислело преди.





<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени