logo
logo
<< Назад


 
 
Крепост "ТУИДА"
  
Крепост "Туида" е най-значителният археологически паметник, в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Намира се в местността Хисарлъка, непосредствено над кв. Ново село. Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи. От мястото на крепостта се открива гледка към величествените "Сини камъни" и към града


Укреплението е имало много важна роля за отбраната на Римската, по-късно на Византийската, а след това и за Средновековната Българска държава.

По проект на Община Сливен по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013г. е реставрирана и консервирана тази културно-историческа забележителност. Част от дейностите на проекта включват облагородяване на околното u пространство и превръщането u в основна туристическа дестинация в региона.


Към момента на крепост "Туида" работи екип от аниматори и екскурзоводи, които ще Ви потопят в миналото на обекта чрез похватите на "живата история". Ще се запознаете с бита, културата, занаятите и военното дело на обитателите й. Предлагат се различни услуги, като стрелба с рефлексен лък, обличане на средновековен костюм и снимки и демонстрации с хищната птица Драко, с която представяме Соколарството като един от древните занаяти на прабългарите.


     
     
     РАБОТНО ВРЕМЕ:
Май - Септември: 09.00 ч. - 20.00 ч. /без почивен ден/
Октомври - Април: 09.00 ч. - 18.00 ч. /Вторник - Неделя. Почивен ден - Понеделник /


КОНТАКТИ:
Адрес: п.к 8800, гр. Сливен, кв. "Ново село", ул. "Проф. Д-р Боян
   
   
Боянов" № 3
Моб. телефон: 0895 467 289
Website: www.tuidacastle.sliven.bg
E-mail: tuidacastle@gmail.com<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край