ГРАДЪТ НА СИНИТЕ КАМЪНИ, ЛЮЛКА НА БЪЛГАРСАТА ТЕКСТИЛНА ИНДУСТРИЯ И ДУХОВЕН ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ. ЗАПОВЯДАЙТЕ В СЛИВЕН - ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ!

 

Къща музей "Хаджи Димитър"
  
Къща музей "Хаджи Димитър" се намира в самото начало на стария сливенски квартал "Клуцохор". Това е музеен комплекс, състоящ се от две основни сгради: родната къща на войводата и хана на неговия баща Хаджи Никола.

Те са разположени в два съседни двора, застлани с калдаръм, свързани помежду си с вратичка /комшулук/

Родният дом е малка, едноката, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на Ранното възраждане.

Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът /кухнята/ и типичната сливенска винарска изба.

В музейния комплекс е включен и ханът на х. Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийска работилница.

 
На втория етаж е представена обширна експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа-изложени са интересни експонати на образци огнестрелно и хладно оръжие, фотоси и документи, свързани с героичния демарш на четата от 1868г.

Музеят е един от 100-те национални туристически обекта на България.

Адрес: ул. "Асенова" 2, тел. 044 622 496, bsite: museum.sliven.net


 



История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край




Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени