logo
logo
<< Назад


 
Къща, където е живял
Михаил Чайковски
  
В тази къща от 1866 до 1873 година е живял Михаил Чайковски /Мехмед Садък паша/, създател и командир на Казак-алая, в който е служил и Христо Ботев.

По време на престоя си в нашия град е живял на квартира в т. нар. Були Кировчина къща (двуетажна паянтова сграда с дълбока вкопана изба и зимна стая с долапи и огнище) на днешната ул. "Великокняжевска" 27.

Чайковски е сред хората, благодарение на които ориенталската затвореност в Сливен е била сменена с европейска освободеност. В Сливен са започнали да се провеждат балове, в които жените вече не били третирани грубо и започнали да се обличат по европейски. По негово време се е отворило първото казино в града, а докъм 1865 – 1872 год. само Добри Желязков е имал право да минава през града, яздейки кон, докато след Садък паша този турски закон се пречупва.



Старата паметна плоча на къщата на ул. "Великокняжевска" е била поставена през същата година, в която е открит паметникът на Хаджи Димитър – 1935-а. В периода 1952 – 1954 год., при една от смените на собственика на къщата, е снета за ремонт и изчезва безследно.
<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени