logo
logo
<< Назад


 
Сградата на Художвствената гимназия
  
Сградата на Художествената гимназия"Димитър Добрович" през 20-те и 30-те години на 20. век е била Дом на сираците от войните (сиропиталище).

Най-голяма заслуга за построяването на сградата на сиропиталището има председателката на благотворителното дружество"Майчина длъжност" – Щилияна Панова – сестра на известния сливенски лекар Георги Шишков. След смъртта на съпруга си и сина си, тя се отдава изцяло на благотворителна дейност.










В продължение на 20 години бди над Дома на сираците. В знак на благодарност във фоайето на сградата, която се е намирала на тогавашната улица"Болнична" (днес – бул."Георги Данчев"), е бил окачен неин портрет. За стила и красотата на самата Панова са се носели легенди.

Още като госпожица тя впечатлила княз Александър I Батенберг при едно от посещенията му в Сливен. Дружеството"Майчина длъжност" организирало вечеринка в негова чест. Най-красивата девойка на вечеринката била Щилияна, облечена в синя копринена рокля, донесена от Париж. На 6.09.1937 година цар Борис III удостоява Щилияна Панова с почетен знак"За насърчаване към човеколюбие" III степен.


Условията за живот, предлагани в дома за сираци, са били значително по-добри от условията, при които са живели някои от тогавашните сливенски семейства. Пансионът е разполагал със занималня, обзаведена със специални маси, чиито плотове са били под наклон с места за мастилници и писалки. Учениците били редовно преглеждани в лекарски кабинет, а сред най-значимите удобства на сиропиталището била банята – рядък лукс в тогавашните сливенски жилища.

Домът за сираци е разполагал и с шивално помещение, където са се кърпели дрехите на питомците; обущарска работилница, в която освен поправка на стари, са се произвеждали и нови обувки, а учениците са се учили на занаят. Имало е дори самодейна театрална трупа.

Самата гимназия съществува от 1981 година и е една от деветте художествени гимназии, административно подчинени на Министерството на културата. В нея са се обучавали и се обучават ученици от цяла България.

<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени