logo
logo
<< Назад


 
Къща на фамилия Миркович
  
Родът Миркович произхожда от несъществуващото вече село Ченгене сарай до Стралджа. Основоположник на рода е Мирко. Неговият син – Вълко, роден през 1776 година, останал сирак на 15-годишна възраст и се преселил в Сливен, където се учил да шие калеври и папуци (обувки). Чиракувал, след което отворил занаятчийски дюкян, замогнал се и закупил имота, където около средата на 19. век била построена настоящата къща.

Синът на Вълко – Русчо В. Миркович усвоява абаджийския занаят, а в края на 30-те години на 19. век започва и активната му търговско-промишлена дейност. Русчо Миркович е сред основоположниците на българската следосвобожденска икономика и е сред учредителите на първите банкови прототипи в новосъздадената Българска държава – лихварските дружества "Сливенско содружие" и "Компания лихвена".

Сред значимите представители на рода Миркович е и по-малкият син на Вълко – д-р Георги Миркович. Той завършил медицина в Монпелие, Франция и по време на националноосвободителните движения се занимава с революционна дейност, в следствие на което бива наклеветен и осъден на затвор, където заболява тежко. По време на престоя си в затвора изцелил много затворници и бил освободен през 1878 година след поръчителство на свой познат – арменец. Д-р Миркович се завръща в родния град, където продължава дейността си на лекар и общественик-просветител.

В момента къща "Миркович" е част от художествената галерия "Димитър Добрович".

В нея се помещава постоянната тематична експозиция "Старият Сливен", в която пейзажите, портретите и композициите на художника Добри Добрев пресъздават бита и нравите на сливенци между 30-те и 40-те години на 20. век.

<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени