logo
logo
<< Назад


 
Маазите и Дебоя
  
В гр. Сливен има запазени няколко образци на български възрожденски търговско-промишлени сгради - маази.

Между тях е тази. построена през 1873 г. от братя Минови Характерно за нея е, че мраморният надпис е на български и френски, но не и на турски език, което вероятно е прецедент за времето си.

Със своя характерен кобиличен покрив, сградата е сред най-красивите сгради от този вид в нашите земи. С названието си напомня друга, вече съборена сграда "Дебоя" (от френски Depot - което означава склад).






Истинската "Дебоя" е била средновековна каменна постройка, която се е намирала на мястото на днешната Попска градина – между "Парк Централ хотел" и църквата "Св. Димитър".

Легендите разказват, че до средата на 19. век над главния вход на "Дебоя" е имало старобългарски надпис, който указвал, че комплексът е построен от болярката Дража. Според преданията надписът бил свален от турски чиновник. Предполага се, че след падането на страната под турско робство "Дебоя" е свързана неизменно със съдбата на българските боляри, избивани от новата османска власт.



През 19 век комплексът е бил използван като турски военен склад, а турците наричали постройката Ташхан (каменен хан, хотел). Предполага се, че зданието е било и гостоприемница, приютяваща пътуващите по пътя Ямбол – Търново.

След 1920 година сградата е щаб на Третата пехтона балкано-дравска дивизия, а след 9.09.1944-а там се е помещавало окръжното управление на МВР. Днес мястото е заето от малка градинка с пейки.

  




<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени