logo
logo
<< Назад


 
Сградата на РБ "Сава Доброплодни"
  
Сградата на библиотека"Сава Доброплодни" в миналото е наричана Таласъмската къща.

Причината за това била, че според предания по време на турското робство на мястото на библиотеката е имало стара сграда, където затваряли борците за свобода. Техните стенания и дрънкането на вериги плашели хората.

Именно затова собствениците на къщата, построена на това място през 1918 година, – Хаджиангелови отказали да живеят в нея и я продали на фабриканта Георги Русчев.

По-късно мистерията за таласъмите била разобличена и се установило, че някакъв хлапак свободно се разкарвал из таваните и избата на къщата, подслушвал клавирните упражнения и т.н.

Самата библиотека е създадена през 1955 год. Първоначално името и е било"Георги Кирков".

През 1992 г. библиотеката получава за патрон името на известния клуцохорец, учител и общественик Сава Доброплодни. Във връзка с неговата 175-годишнина на фасадата на сградата е поставен негов барелеф, изработен от скулптора Николай Султанов.

През 1994 г. се открива детски отдел. През 2000 год. библиотека"Сава Доброплодни" получава статут на регионална библиотека – основен културен и научно-информационен център, осъществяващ дейността си на територията на Сливенска и Ямболска област.

Библиотеката притежава уникален многоотраслов фонд, наброяващ над 265000 библиотечни единици. Особено ценен е старопечатният фонд от книги, публикувани в периода 1806-1878 година. От 1999 год. е инициатор и основен организатор на единствения в страната Фестивал на детската книга.

<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени