2020
 
СЪБИТИЕ ОРГАНИЗАТОРИ
януари
17 януари  141 години от Освобождението на Сливен
гр. Сливен, кв. Клуцохор, пл. "17 януари"  Ежегоден общоградски ритуал-поклонение за отбелязване на освобождението на Сливен от османско иго - поднасяне на венци и цветя на морената, където първенците на града са посрещнали руските войски, с участието на военнослужещи от В.Ф. 22220, училищата и родолюбиви организации.
Община Сливен, В.Ф. 22220,
Сливенска митрополия, Регионален инспекторат по образованието
  
февруари
19 февруари  146 години от обесването на Левски
гр. Сливен, пл. "В.Левски"    Общоградски ритуал за отбелязване годишнината от гибелта на В. Левски и преклонение пред неговото дело. Поднасяне на венци и цветя пред паметника на пл. "В.Левски" и на морената пред параклиса "Св.Цар Борис I Покръстител". Участват ученици от сливенските училища, военно поделение, представители на Общинското ръководство, културни институти, родолюбиви организации.
Община Сливен, В. Ф. 22220;
Сливенска митрополия; Регионално управление на образованието; Общински комитет "Васил Левски"; Сдружение "Мати Болгария"; училища от Сливен
  
март
1 март  Празник на мартеницата
Прояви за стимулиране на участниците в любителското творчество - концерти, представяне на майстори на народни занаяти и др.
Община Сливен, читалищата в общината  
141 години от Освобождението на България от османско иго
гр. Сливен, пл. "Хаджи Димитър"  Ежегодни тържества, посветени на Националния празник. Програмата включва ритуал по издигане на националното знаме и поднасяне на цветя пред паметника на Хаджи Димитър, концертни програми, лекоатлетическа щафета и др.
Община Сливен, В.Ф. 22 220,
Сливенска митрополия, РУО, Център за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс - Сливен
  
9 март  Регионален събор на маскарадните игри
  село Камен  Съборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.
Община Сливен, Кметство и читалище с. Камен  
16 март  Тодоровден - традиционни конни надбягвания /кушии/
село Блатец  Провеждат се всяка година през съботата от Тодоровата неделя (съботата след Сирни заговезни) Тодоровден е празник, посветен за здравето на конете, което определя и основните дейности в него.
 
април
8 април  Международен ден на ромите
гр. Сливен  Програмата включва концерти, спортни състезания и др.
Община Сливен,
ромски организации
  
11 април Младежки Фестивал за Театър "Сливенски вятър"
гр. Сливен  В програмата на регионалния фестивал са включени постановки, в които участват млади актьори от Сливен и различни населени места от общината.
ОбщинаСливен,
"ОДФ-Сливен", фондация "Работилница за граждански инициативи", фондация ", Чарлз Стюарт Мот"
12 април Фестивал "Сцена под Сините Камъни"
гр. Сливен  
Общински съвет - Сливен, НЧ "Зора 1860", РУО - Сливен.
13 април Фестивал на винарите "Вино и творчество 2019 г."
гр. Сливен, крепост "Туида"  В събитието участват вино производители и любители-винари от Сливен и региона, които представят своето производство. Всеки посетител има възможност да дегустира различните видове вина, както и да си купи от бутилираните вина на винарските изби.
Община Сливен,
"Обществен дарителски фонд-Сливен"
  
20 април  Уъркшоп "Вариации в синьо"
гр. Сливен, крепост "Туида"  Основната цел на проекта "Вариации в синьо" е да се проучат две традиционни текстилни техники - текстилно печатане и багрене индиго. На публичния уъркшоп ще се извършат демонстрации на живо на текстилен печат с резерва, багрене с индиго и ефектно багрене на текстил.
Националния музей на текстилната индустрия  
20 април  Осми парад на ретро автомобили
гр. Сливен, площад "Хаджи Димитър"  Парадът на ретро автомобили се провежда за осми пореден път и се нарежда сред водещите по посещаемост. В съпътстващата програма влизат: Конкурс за рисунки на тема ретро автомобили с участието на възпитаници на НХГ "Димитър Добрович" - Сливен, както концертна програма с участието на талантливи деца от Сливен.
Сдружение "Туида Класик"; Община Сливен  
20-21 април  Национален фестивал за млади изпълнители "Цветен камертон"
гр. Сливен  Фестивалът утвърждава у младите хора вкус към най-добрите образци на българската и световна популярна песен; стимулира и подкрепя младите изпълнители и им предоставя възможност за реализация в областта на популярната музика. През 2019 г. фестивалът се организира за шестнадесети път.
Център за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс, Военен клуб, Младежки дом, Община Сливен  
28 април  Възкресение Христово
гр. Сливен  Програмата включва концерти, етнографски изложби и народни веселия във всички селища на общината..

Община Сливен  
май
м. май  Майски празници на културата "Сливенски огньове"
гр. Сливен  Преглед на постиженията на културните организации и институти. Проявите се групират в няколко тематични кръга, като кулминацията е преди 24 май - празника на българската просвета и култура. Акценти в програмата: откриване на Майските дни на културата; "София Филм Фест в Сливен"; Регионален фолклорен събор "Кермен"; 21-ви Национален фестивал на детската книга; Испанска седмица на културата; 9 май - Ден на Европа и Ден на победата; 10 май - 179 години от рождението на Хаджи Димитър; Клетва на първокласника; Конкурс-надпяване "С песните на Йовчо Караиванов"; 23-ти Международен детски танцов фестивал "Приятелство без граници"; Нощ на музеите и галериите; 24 май - Ден на българската просвета и култура; Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер".
Община Сливен, културните организации и институти  
4 май Фолклорен събор "Кермен"
гр. Кермен  Съборът се провежда от 1991 г. през година. Съгласно статута, освен фолклорни състави от страната, в него вземат участие и индивидуални изпълнители - певци и инструменталисти. В рамките на събора се организират конкурси за свирачи и танцьори в три възрастови групи.
Община Сливен, Кметство и читалище гр. Кермен  
11 май  Конкурс-надпяване "С песните на Йовчо Караиванов"
село Селиминово  Конкурсът се провежда през година в родното място на големия тракийски певец и има за цел да популяризира неговото творчество сред широк кръг изпълнители.
Община Сливен, Кметство и читалище с. Селиминово  
8-10 май  Национален фестивал на детската книга
гр. Сливен  Фестивалът се провежда от 1999 г. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаването и разпространението на детската книга - автори, издатели, илюстратори, педагози, библиотечни специалисти и др. от България и чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, а също така и формите за привличане на децата към книгите и четенето. На самите деца фестивалът дава възможност да разкрият своите таланти чрез участие в литературни конкурси, пленери, концертни програми. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва националната награда "К. Константинов" за принос в детското книгоиздаване в четири категории.
РБ "Сава Доброплодни",
Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Ротари клуб и др.
  
18 май  Планински маратон Сливен 2019
гр. Сливен  Сливен е домакин на състезание по планинско бягане и колоездене. Градът под "Сините камъни" ще посрещне някои от най-добрите планински бегачи и колоездачи в страната.
Община Сливен, Планински маратон  
18 май  Международен ден и Европейска нощ на музеите
гр. Сливен  През 2019 г. избраната тема е "Музеите като културни центрове: Бъдещето на традицията". Всяка година музеите от цял свят са поканени да вземат участие в събитието, за да популяризират ролята им в световен мащаб, като създават уникални, безплатни и забавни дейности около тема, която се обсъжда в рамките на общността на Международния съвет на музеите, специално за този специален ден.
Община Сливен, Регионален исторически музей - Сливен, Художествена галерия "Д. Добрович", крепост "Туида"  
18 май  Състезание "Бирена миля"
гр. Сливен, крепост "Туида"  Състезателите пробягват четири обиколки, като след всяка обиколка изпиват по една чаша бира. Единственото изискване към участниците е да имат навършени 18 години.
Планински маратон, пивоварна "Трима и Двама", Крепост "Туида"  
31 май - 2 юни  Международен детски танцов фестивал "Приятелство без граници"
гр. Сливен  Фестивалът е едно от най-мащабните културни събития в общината и региона. Няма конкурсен характер - участниците са деца от 8 до 14 години, които представят танците на своите народи. Програмата на фестивала включва концерти в града и селища на общината, в социални домове, дефилета, "Творческа работилница" и др.
Община Сливен, РУО, Център за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс - Сливен  
юни
2 юни  Детски панаир
гр. Сливен  Програмата на панаира дава възможност на децата да се включат в различни културно-развлекателни и възпитателни инициативи, да се изявят и да се насърчи таланта и изобретателността им.
Община Сливен; фондация "Изиарт" - гр. София  
2 юни  Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
гр. Сливен  Общоградски ритуал-поклонение пред подвига и почитане паметта на хилядите герои, загинали за Родината.
Община Сливен, В. Ф. 22220, Регионално управление на образованието;  
м. юни  Детски музикален фестивал "Мишо Тодоров"
гр. Сливен, читалище "Зора"  Ежегоден фестивал, в който участват детски школи от страната.

НЧ "Зора 1860", Община Сливен  
м. юни  Еньовден - Празник на билките и лечителите - в село Бяла
село Бяла  
 
юли
14 юли  Опера "Аида"
гр. Сливен, крепост "Туида"  В спектакъла като Радамес се превъплъщава оперният певец, почетен гражданин на Сливен Камен Чанев. В ролята на Амнерис е Даниела Дякова, също от града под Сините камъни. Аида ще изиграе Таня Иванова, Рамфис - Ивайло Джуров, Амонасро - Кирил Манолов, Царят на Египет е Александър Марулев и други. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор: е Огнян Драганов.
Община Сливен, Държавна опера - Стара Загора  
16 юли  Концерт "Шоуто продължава"
гр. Сливен, крепост "Туида"  На сцената на крепостта "Туида" ще прозвучат вечните хитове на "QUEEN" в изпълнение на Оркестъра на Старозагорската опера и рок група със солист Теодор Койчинов.
Община Сливен, Държавна опера - Стара Загора  

18 юли  182 години от рождението Васил Иванов Левски
гр. Сливен  Общоградски ритуал на преклонение пред делото и подвига на В. Левски. Поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола, Предвид кръглата годишнина програмата включва и конкурси за ученическо творчество, изложби, постановки и др. през цялата година.


Община Сливен, В.Ф. 22220, Общински комитет "Васил Левски"
  

18 юли  151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
гр. Сливен  Общоградски ритуал на преклонение пред делото и подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Отбелязването включва и: Поход по бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, който тази година ще се проведе за пети път от 16.07. до 18.07.


Община Сливен
  
 
25 юли  Празник "Златна праскова"
Празник на местната общност, с богата културна програма, която включва конкурси и състезания за деца, концерти на фолклорни колективи от региона. За производителите на праскови се организира семинар, на който се представят актуални тенденции в отглеждането на праскови, изложба и дегустация на продукти.
Община Сливен, кметство и читалище с. Гавраилово  
август
м. август  Събор-надпяване на клубовете на пенсионерите "Карандила пее"
гр. Сливен, м. Карандила  Преглед на любителското творчество на клубовете на пенсионера.
Община Сливен; "Съюз на пенсионерите - 2004" - Сливен
 
м. август  Традиционен фолклорен събор на каракачаните
гр. Сливен, м. Карандила  Съборът има изключително значение не само за съхраняване и популяризиране на културното наследство на каракачаните, но и за възпитаване на уважение и толерантност към други традиции. От 2007 г. Община Сливен е съорганизатор на проявата.
Федерация на КПД на каракачаните в България, КПД на каракачаните в Сливен, Община Сливен  
септември
м. септември  Фестивал на стоте войводи
гр. Сливен  Фестивалът включва концерти, кулинарно шоу, изложба с продукти на различни местни производители на храни и напитки.
Община Сливен  
м. септември  Есенен театрален салон
гр. Сливен  Провежда се ежегодно и дава възможност на сливенската публика да се запознае с най-доброто от националния театрален афиш през сезона.
Драматичен театър "Стефан Киров"; Община Сливен  
6 септември  134 години от обявяването на Съединението на България. Официален празник
гр. Сливен  Програмата на празника включва прояви с историческа, патриотична и културна насоченост - поднасяне на цветя, концерти, изложби и др.
Община Сливен, В.Ф. 22 220, Регионално управление на образованието  
22 септември  Ден на независимостта. Официален празник
гр. Сливен  
Програмата на празника включва прояви с историческа, патриотична и културна насоченост - поднасяне на цветя, концерти и др.
Община Сливен, В.Ф. 22 220, Регионално управление на образованието  
октомври
26 октомври  Димитровден - празник на Сливен
гр. Сливен  Празникът свързва в едно минало и настояще и е повод за отдаване на почит и уважение към делото на първосъздателите на градското самоуправление в Сливен и видните личности на града. По традиция, в навечерието на празника се връчват годишните награди на Община Сливен. Програмата включва културни и спортни прояви, юбилейни чествания, атракциони, концерти на местни и гостуващи изпълнители. Основни акценти в програмата са и Национална изложба за изобразително изкуство "Сливен 2019"; Средновековен събор "Помни славата" в крепостта "Туида"; Общински детски конкурс за рисунка "Аз и моят град" и отбелязване на 90 години от рождението на Станка Пенчева /09.07.1929 г. - 27.05.2014 г./ - поетеса и преводач, носител на наградата "Д. Чинтулов" за 1996 г.
Община Сливен, културните и спортни организации в града  
26 октомври  Средновековен събор "Помни славата"
Съборът се провежда в чест на празника на града и се организира съвместно от Община Сливен, екипа при Крепост "Туида" и Клуб за средновековни военни изкуства "Ратина".
Община Сливен, Крепост "Туида", Клуб за средновековни военни изкуства "Ратина"  
ноември
1 ноември  Ден на народните будители
гр. Сливен  Общоградско честване и отдаване на почит към всички, които през вековете са работили за запазване и издигане на българската духовност, към съвременните будители - учители, творци, читалищни и просветни дейци. Програмата включва концерти, изложби, срещи с изявени учители и творци.
Община Сливен; РУО, Сдружение "Мати Болгария"  
декември
м. декември  Коледни и Новогодишни празници
гр. Сливен  Програмата включва концерти, изложби, сцени на открито, куклени спектакли и народни веселия във всички селища на общината.
Община Сливен  


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА