ДИМИТРОВДЕН, ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕН

ПРОГРАМА
СЪБОТА – 12.10.2019 г.
 
10.00 часа  Зала "Младост"     Международен турнир по джудо "Димитровден"
10.00 часа  зала "Васил Левски"     Открит национален турнир по спортни танци - "Купа Сливен" и турнир "Изгряващи звезди"
Над сто състезателни двойки от трийсет клуба в страната премерват сили в надпреварата. Те са разпределени във възрастови групи от 7 до 19 годишна възраст. Състезанието се организира от сливенския клуб по спортни танци "Туида", с подкрепата на Община Сливен.
11.00 часа  Крепост "Туида"     V средновековен събор "Помни славата" - Туида 2019
Пети средновековен събор "Помни славата" се провжда на територията на крепост "Туида" в чест на празника на града. Събитието се организира съвместно от Община Сливен, екипа при Крепост "Туида" и Клуб за средновековни военни изкуства "Ратина".

НЕДЕЛЯ – 13.10.2019 г.
 
11.00 часа  зала "Васил Левски"     Открит национален турнир по спортни танци - "Купа Сливен" и турнир "Изгряващи звезди"

ЧЕТВЪРТЪК – 17.10.2019 г.
 
19.30 часа  зала "Сливен"     Конкурс за красота "Мис Сливен"
В състезанието участват 10 момичета от града под Сините камъни. Победителката ще се бори за титлата Мис България, тъй като конкурсът в Сливен е част от голямата надпревара. Организатори на събитето са Община Сливен и Inter Model’s Burgas.

СЪБОТА – 19.10.2019 г.
 
Старт: 8.00 часа  Природен парк "Сините камъни"    Маратон "Хайдушки пътеки"
Организатори са фондация "Стария бряст", с подкрепата на Община Сливен и местни спонсори.
11.00 часа  Зала. "Васил Левски"     XV Международен турнир по свободна борба "Стоте войводи"
15-ият Международен турнир по свободна борба за кадети "Стоте войводи" се проведежда в зала "Васил Левски" в Сливен. В турнира за кадети участват клубове от цялата страна, от Турция и от Украйна.
11.30 часа  по бул."Цар Освободител"    Трети национален фолклорен фестивал - надиграване за любителски танцови клубове "Приятели чрез танца"

ВТОРНИК – 22.10.2019 г.
 
13.00 часа  Залата на Регионално управление на образованието    Награждаване на участниците в конкурса за стихове и дигитална снимка "Аз обичам Сливен"
17.00 часа  Първата държавна текстилна фабрика  Откриване на изложба "Минерали от Сакар'

СРЯДА – 23.10.2019 г.
 
11.00 часа  зала "Сирак Скитник"     Награждаване на участниците в Ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град"
Община Сливен в партньорство с Художествена галерия "Дим. Добрович", организира за 25-ти път традиционния конкурс за детска рисунка "Аз и моят град".
17.00 часа  Камерна зала на ДТ "Стефан Киров"     Творческа вечер "Станка Пенчева - сливенка докрай"
посвещава се на 90 години от рождението на поетесата

ЧЕТВЪРТЪК – 24.10.2019 г.
 
16.00 часа  Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков"  Представяне на 2 и 3 том на сборника "Сливенци"
издание на Сдружение "Мати Болгария", с участието на проф. Иван Русев
17.00 часа  галерия "Сирак Скитник"    Откриване на Национална изложба изобразително изкуство "Сливен 2019", Връчване на наградата - "Сирак Скитник"   Изложбата е едно от основните събития в програмата за отбелязване на празника на Сливен, Димитровден.
18.00 часа  Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков"  Награждаване на участниците в конкурса за есе "Моят град - история, традиции, култура и образование"
19.00 часа  открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"  Празничен концерт с участието на Илка Александрова
Илка Александрова е народна певица от Тракийската фолклорна област, композитор, текстописец, продуцент. В концерта участва и фолклорен клуб "Сливенци".

ПЕТЪК – 25.10.2019 г.
 
11.00 часа Зала "Сливен"  Тържествено заседание на ОбС по повод празника на Сливен
18.00 часа Зала "Сливен"  Тържествен концерт по повод връчването на наградите на Община Сливен за 2019 г.
19.30 часа  открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"  Празничен концерт с участието на Михаела Филева
20.30 часа   пл. "Хаджи Димитър"  Празнични фойерверки

СЪБОТА – 26.10.2019 г.
 
8.30 часа  Катедрален храм "Свети Димитър"  Празнична Света литургия
9.30 часа Къща-музеи "Добри Чинтулов"  Ритуал по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" в паметната книга
10.00 часа  пл. "Хаджи Димитър"  Тържествена церемония по повод празника на Сливен:

  Ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и ЕС  
  Приветствие по повод празника
  Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен
 
Полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
 


12-26.10.2018  И тази година програмата на Община Сливен за Димитровден е атрактивна и разнообразна

Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително  .

Празничната програма за отбелязване на 26 октомври, Димитровден – Празник на гр. Сливен ще започне тази събота, 12 октомври с няколко традиционни спортни прояви.

В събота и неделя в зала "Васил Левски" ще се проведат традиционните за празника Открит национален турнир по спортни танци – "Купа Сливен" и турнир "Изгряващи звезди" и Национална купа по спортни танци "Туида‘2019".

На 12 октомври в зала "Младост" ще се състои Международният турнир по джудо "Димитровден". В двата дни крепостта "Туида" ще бъде домакин на Петия средновековен панаир "Помни славата", който се отличава с интересна и атрактивна програма.

На 17 октомври от 19.30 ч. в зала "Сливен" ще се проведе конкурсът за красота "Мис Сливен". 11 момичета на възраст от 16 до 24 години ще се борят за титлата "Мис Сливен", която ще им предостави възможността да представят родния си град в конкурса за красота "Мис България".

В събота, на 19 октомври, също ще се проведат няколко традиционни за програмата прояви, като Международния планински маратон "Хайдушки пътеки" и ХV Международен турнир по борба за кадети "Стоте войводи". В същия ден Сливен ще бъде домакин и на третото издание на Националния фолклорен фестивал – надиграване за любителски танцови клубове "Приятели чрез танца".


Съзвездие от певци и артисти гостуват в Сливен за Димитровден

Тържественият концерт по повод връчването на годишните награди на Община Сливен за 2019 г. ще се проведе на 25 октомври от 18 ч. в зала "Сливен". Участие в концерта ще вземат струнен квартет "Интро", Тримата български тенори и поп-певицата Марияна Попова. Входът е свободен.

По повод празника на Сливен – Димитровден, на откритата сцена на пл. "Хаджи Димитър" ще се проведат няколко празнични концерта.

На 24 октомври от 19.00 ч. за сливналии ще пее народната певица Илка Александрова, а на 25 октомври от 19.30 ч. на сцената ще излезе Михаела Филева. След края на концерта небето над пл. "Хаджи Димитър" ще се озари от празнични фойерверки.

Празничната програма на Димитровден ще започне с традиционната Света литургия в катедрален храм "Св. Димитър" в 8.30 ч. В 9.30 ч. в къща-музей "Добри Чинтулов" ще се проведе ритуалът по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" за 2019 г. Георги Калайджиев в паметната лауреатска книга.

В 11.00 ч. на пл. "Хаджи Димитър" ще започне тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя включва ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и ЕО, приветствие по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
ДИМИТРОВДЕН - 2018

 
ДИМИТРОВДЕН - 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени