23.10.2019  Сливен отбеляза 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева

Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

С творческа вечер на Камерна зала в ДТ "Стефан Киров" Сливен отбеляза 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева. Културното събитие, което се проведе под надслов "Станка Пенчева – сливенка докрай" е част от честванията по повод празника на Сливен – Димитровден.

На събитието присъства заместник-кметът Пепа Чиликова, която поздрави присъстващите, както и дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева и внука на поетесата – Михаил.  
 
Станка Пенчева е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, две с автобиографична проза, една книга с приказки и една повест за деца, преводи, множество публикации в периодичния печат. За литературната си и публицистична дейност е отличена с редица награди. Станка Пенчева е и носител на наградата "Добри Чинтулов".  
 
Организатори на културното събитие бяха Община Сливен и Регионална библиотека "Сава Доброплодни".

20.10.2019  ворческата вечер "Станка Пенчева
- сливенка докрай"


Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

17.00 часа, камерна зала на ДТ "Стефан Киров"

Традиция стана в навечерието на празника на Сливен - Димитровден Регионална библиотека "Сава Доброплодни" да организира отбелязването на годишнини на сливенски поети и писатели, които във великолепни творби описват по неповторим начин родния град, вграждайки своите най-интимни чувства и с тях вдъхновяват и обединяват сливенци навсякъде по света.

На 23 октомври /сряда/ 2019г., от 17:00ч., в камерната зала на ДТ "Стефан Киров", в рамките на програмата за празника на Сливен – Димитровден, ще се състои творческа вечер "Станка Пенчева – сливенка докрай" посветена на 90 – годишнината от рождението на поетесата, завещала ни едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи и спомени посветени на Сливен и Сливенския край.

Станка Пенчева е една от най-значимите български поетеси от втората половина на XX век. Мото и основен мотив в живота и творчеството ? е обичта – във всички форми и разновидности – природа, любим, близки, красота, стих, битие.... А любовните й стихотворения я превърнаха в една от най-обичаните и популярни български поетеси.

В поетичното си и белетристично творчество Станка Пенчева отделя специално място и на темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи, за значимите личности, отдали труда, таланта и живота си за неговото добруване, както и за обикновените му граждани, които градят неговото настояще и бъдеще.

Водеща на творческата вечер ще бъде актрисата Бойка Велкова, която ще изпълни и едни от най-хубавите стихове на поетесата. В програмата със свои изпълнения ще се включат и музикантките от струнен квартет "VIVA" – гр. Бургас.

Специални гости на събитието ще бъдат дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева и единственият внук на поетесата - Михаил.

 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени