9.03.2019  Маскарадни игри в село Камен

 
Източник: www.sliven.bg.
Фотографии: Костас Анастасиу.
Позоваването на източника е задължително.
  

Кметът на Община Сливен Стефан Радев откри тазгодишните Маскарадни игри в село Камен. Той пожела на всички участници и гости на събитието здраве и да продължават да пазят традициите.

"Щастлив съм, че виждам толкова голямо, шарено и пъстро море от уастници. Много радостно е, че виждам много млади хора. Благодаря на кмета на село Камен Николай Панайотов затова, че пази тази традиция, че организира, заедно с Община Сливен, празник като този. Имаме много красиви, много богати традиции. Тези обичаи са свързани в нашата история като борба със злото, с утвърждаване на доброто, с молитва за плодородие и берекет. Пожелавам ви на всички много успешна и плодородна година. Бъдете живи и здрави и се забавлявайте истински",  заяви Стефан Радев при откриване на събитието.

Кметът на село Камен Николай Панайотов, който тази година е домакин на маскарадните игри, благодари на Община Сливен за организацията, както и на всички групи за участето им. "За нас кукерите са част от живота. Благодарим за подготовката ви. Пожелавам успех на всички", каза Панайотов. Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории:

 
- Зимна маскарадна обредност
- Пролетна маскарадна обредност
- Лятна маскарадна обредност
- Семейна маскарадна обредност

Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата. Тази година участие взеха 10 състава. Всички те получиха награди в различни категории: за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които бяха възпроизведени са "Сирни заговезни", "Заораване", "Кукувден", посрещане на кукери в дома.

Съставите бяха оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ "Д-р Симеон Табаков"; членове - Добринка Славова, уредник в отдел "Етнография" в РИМ "Д-р Симеон Табаков" - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

За доброто настроение на гостите тази година допринесе и Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен". Специални гости на събитието бяха народният представител Десислава Танева, заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева, председателят на общинския съвет Димитър Митев, областният управител на Област Сливен Чавдар Божурски и други.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на село Камен и НЧ "Пробуда 1932".


МАСКАРАДНИ ИГРИ - ГЛУШНИК 2018 г.
МАСКАРАДНИ ИГРИ - ТРАПОКЛОВО 2017 г.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени