20.04.2019  Уъркшоп "Вариации в синьо"


Източник: Музей на текстилната индустрия
Позоваването на източника е задължително.
  

11.00 часа, Крепост "Туида"

Националният музей на текстилната индустрия организира публичен уъркшоп по проект "Вариации в синьо", който ще се проведе на територията на Крепост "Туида" – партньор по проекта. Проектът обхваща различни дейности за проучване, експериментиране и възстановяване на традиционни начини за ръчно щампиране на текстил и багрене с индиго. Съчетаването на двете техники в българската традиционна култура се среща при синия текстил от Котленско – известната "божигробска" престилка, синята памучна забрадка и характерното було за огнище.

Участници по проекта са ученици от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в града и приложници, които експериментират върху пет различни вида памучен и копринен текстил. На уъркшопа те ще демонстрират пред публика ръчно текстилно печатане с восък и ефектно багрене с индиго, използвайки стари техники.

Публиката ще има възможност да бъде не само наблюдател, но и участник в събитието. През месец май изработените образци ще бъдат подредени в изложба. Гост-демонстратор на събитието е Димитрина Йорданова – специалист природно багрене .

Уъркшопът е част от програмата по проект "Вариации в синьо" на Националния музей на текстилната индустрия, финансиран от Национален фонд "Култура".

Проект "Вариации в синьо" стартира през м.септември 2018 г. Основната цел е да се проучат две традиционни текстилни техники – текстилно печатане и багрене индиго и да се предложат варианти за съвременно приложение.

Текстилното печатане е познато в два варианта - директен печат и печат с резервиращо вещество. За резерва в българската традиционна практика се използва пчелен восък. Двете техники намират своята пресечна точка в т.нар. "син текстил" – котленската "божигробска" престилка, синята памучна забрадка и синьо було за огнище – три варианта с идентично изпълнение и мотиви.

Събитието ще се проведе на 20 април и е със вход свободен за публиката.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 
 Музей на текстилната индустрия   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени