Музей на текстилната индустрия
  
Музеят на текстилната индустрия е първата постоянна научно-техническа експозиция в България. Той е специализиран музей, който съхранява и популяризира свидетелствата на индустриалното текстилно наследство в България в контекста на световното развитие на текстилната техника и технология.

Постоянната експозиция е с работещи експонати, на които се извършват демонстрации в реално време.

Музеят е един от 100-те национални туристически обекти на България и е член на Европейската текстилна мрежа.

Постоянна експозиция

Постоянната експозиция проследява историческото развитие на текстилното производство по българските земи на фона на световното историческо развитие на текстилната техника и технология.

Обхваща два раздела – ръчно и машинно текстилно производство.

Ръчното текстилно производство демонстрира уреди, техники и технологии, използвани в домашното, занаятчийското и манифактурното производство по българските земи и обхваща периода от VІІ хилядолетие преди Христа до края на ХІХ век. В отделна зала са представени текстилните занаяти – копринарство, абаджийство, гайтанджийство, басмаджийство, мутафчийство и килимарство.

Специално място е отделено за основателя на българската индустрия – Добри Желязков Фабрикаджията, който през 1834г. създава първата текстилна фабрика по нашите земи.

Фабрично-машинното производство е представено чрез етапите на развитие на текстилната ни индустрия според използваните суровини, съоръжения, машини и различни форми на организация на производствените дейности. Показано е историческото развитие на предачната, тъкачната и плетачната техника, както и българския принос в текстилните технологии.

Отличителна черта на постоянната експозиция е нейната динамичност – експонатите са действащи и демонстрациите се извършват на живо и в реално време.

Музеят предлага обиколка на постоянната експозиция заедно с професионален екскурзовод и демонстратор. Публиката има възможност да вземе участие в демонстрациите.Музейна арт работилница


Музеят предлага занимания в специално обособена творческа работилница с няколко ателиета – изработване на верижки, текстилно печатане и рисуване, декоративно тъкане, изработване на плъст. Използвайки традиционни текстилни техники, посетителят може сам да изработи свой сувенир. Ателиетата работят само с предварителна заявка с не повече от 10 човека едновременно.


Занимателна текстилна лаборатория

Музеят разполага със самостоятелен образователен модул, който представя темата за текстилните суровини, техните свойства и употреба – специална текстилна лаборатория. Тук познавателният процес е съпътстван с разнообразни демонстрации, наблюдения, експерименти и игри, които позволяват лесно и достъпно да усвоят знанията за сложната класификация на текстилните суровини, методи за разпознаване, структурни наблюдения, лабораторни изпитвания и др. Заниманията се осъществяват след предварителна заявка.


Образователни програми

Музеят предлага разнообразни образователни програми, свързани с историята на техниката, индустриализацията, занаятчийското и фабричното производство, обучения на екскурзоводи и др. Има възможност за разработване на конкретни образователни програми.


Библиотека

Музеят притежава специализирана библиотека с близо 3000 тома българска и чуждестранна литература за техника и технология на текстилното производство, както научна и приложна периодика от същата област. Библиотеката разполага с пълен набор от първите български учебници за различни специалности в средното и висше текстилно образование.


Работно време

От понеделник до петък 8.30ч. – 17.00ч. (касата работи до 16.30ч.)
През почивните дни – по предварителна заявка


Цени

Входни такси за постоянната експозиция:
ученици и студенти - 1,00лв., възрастни - 3,00лв., беседа - 5,00лв., демонстрации - 5,00лв.

Входни такси за временни изложби:
ученици и студенти - 1,00лв., възрастни - 3,00лв , беседа - 5,00лв.

Вход за Музейна арт работилница - 3,00лв.

Вход за Занимателна текстилна лаборатория - 1,00лв.

Адрес: гр. Сливен, пл. "Стоил войвода" №3
Телефон: 0879 336 425
Е-mail: textilemuseum@abv.bg


  МЕРОПРИЯТИЯ, ОГРАНИЗИРАНИ В МУЗЕЯ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ
24.03.2023  Изложба "Макети на машини от текстилното производство"  
11.00. часа, Музей на текстилната индустрия  Изложбата представя различни текстилни дейности и изобретения, онагледени чрез умалени модели, около които се разказват истории за стремежа към напредък, за образованието, за индустрията, за иновациите и откритията..
29.06.2022  Изложба "Ръкоделни традиции"  
Откриване: 29 юни от 17.30 часа, Национален музей на текстилната индустрия  Изложбата е заключително събитие по едноименния проект. Тя е двуезична - на български и английски език. Ще бъде отворена за посещения до края на м. декември 2022 година.
18.04.2022  Изложба "Претворена орнаментика от украсата на традиционната носия в Сливенския край"  
17.00 часа, Музей на текстилната индустрия  З8 художествени платна на Дора Куршумова представят колорита и писмото на традиционната сливенска шевица, неповторимите образи на пъстроцветните вадени престилки и витите гайтанени украси.
18.05.2021  Изложба "Светлина и технологии"  
Откриване: 17.00 часа, Музей на текстилната индустрия   Изложбата представя науката за светлината, природните и изкуствените източници на светлина, историческото развитие на светлинните технологии и ролята на индустрията за осветяване на българските градове.
22.04.2021  Изложба "Котленски мотиви"  
17.00 часа, Национален музей на текстилната индустрия  Националният музей на текстилната индустрия Сливен и Дора Куршумова организират от 22 април 2021 г. от 17 часа в музея изложба "Котленски мотиви". В нея са представени 100 мотива от котленски килими, разпределени в 10 големи пана.
20.10.2020  Изложба "Български традиционни женски костюми"  
Откриване: 17.00 часа, Национален музей на текстилната индустрия  Изложба "Български традиционни женски костюми от колекцията на Мариана Жекова"
16.09.2020  Изложба "150 години Българска академия на науките"  
Музеят на текстилната индустрия  Музеят на текстилната индустрия представя временна изложба "150 години Българска академия на науките". Нейното гостуване се организира от Регионален академичен център Сливен.
27.09.2019  Европейска нощ на учените 2019  
Музей на текстилната индустрия, НХГ "Димитър Добрович", крепост "Туида"  На 27 септември България се включи с по-богата програма от всякога преди в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа.
30.05.2019  Изложба "Вариации в синьо"  
Откриване: 17.00 часа, Национален Музей на текстилната индустрия  С откриването на едноименна изложба приключват дейностите по проект "Вариации в синьо". Публиката има възможност да се запознае с постигнатите резултати по време на проекта и да се наслади на уникалния текстил, създаден от участниците.
25.04.2019  Граждани и гостите на града боядисваха заедно великденски яйца  
Община Сливен зарадва гражданите и гостите на града по повод предстоящите празници. На Велики четвъртък на площад "Цар Освободител" беше изнесена импровизирана работилница за боядисване на яйца.
20.04.2019  Финална работилница по проект "Вариации в синьо"  
11.00 часа, крепост "Туида"  Националният музей на текстилната индустрия заедно с партньори и приятели проведоха своята финална работилница по проект "Вариации в синьо". На събитието присъстваха ученици от Национална художествена гимназия, занаятчии, колекционери, деца от групи по интереси, граждани и гости на града.
21.03.2019  Експериментална работилница по проект "Вариации в синьо"  
Проект "Вариации в синьо" стартира през м.септември 2018г. Основната цел е да се проучат две традиционни текстилни техники – текстилно печатане и багрене индиго и да се предложат варианти за съвременно приложение.
17.05.2018  Изложба "Фучила" на Дора Куршумова  
Откриване: 17.05.2018 г., 17.30 часа,  
Изложба представя 24 живописни платна на Дора Куршумова с интересното заглавие "Фучила". Това е наименованието на един от най-старите модели котленски килими, на който в централното поле са разположени ромбове, наподобяващи детски хвърчила.  
24.10.2017
 Изложба "Киното: магия и техника"
 
Откриване: 24.10.2017 г., 17.00 часа,  
Изложбата проследява първите стъпки на киното в България и представя уникални експонати от фонда на Националния политехнически музей.  Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени