28.09.2018  Европейска нощ на учените 2019
Националeн музей на текстилната индустрия, Сливен 

Източник: Музей на текстилната индустрия      Позоваването на източника е задължително.  

Акценти от богатата програма на Музея на текстилната индустрия в Европейската нощ на учените. Тя беше осъществена в партньорство с Астро-клуб "Проксима" СливенЗабавна Математика - Fun Mathematics, Био игри, Общество за култура и съпричастност "Щъркелите" и СедянкаТА.
  Още снимки от Европейската нощ на учените на страницата на ИнфоТуризъм във Facebook:

27.09.2019  Европейска нощ на учените 2019

Източник: Музей на текстилната индустрия
Позоваването на източника е задължително.
  

На 27 септември България се включва с по-богата програма от всякога преди в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа.

Програмата тази година обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на кораб и дори миниподводница.

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб "Академик", в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС- 8В.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", единият от които е REFRESH.

До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени.

Нощта на учените в Сливен идва с богата програма в няколко локации. Врати за науката ще отворят крепост "Туида" и Националния музей на текстилната индустрия в партньорство с РИМ " Д-р Симеон Табаков" – Сливен, Технически университет – филиал и колеж Сливен, Медицински университет Варна – Филиал Сливен, ПП "Сините камъни", Национална художествена гимназия "Димитър Добрович" – Сливен, Център по забавна математика и гост- лектори.



ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ – 27 СЕПТЕМВРИ 2019 г. - СЛИВЕН

Музей на текстилната индустрия – Сливен



  
17:00 - 18:30 часа

Магия REFRESH  Приказно космическо пътешествие "Приключенията на Грифит"
  
Творческо ателие за деца на сдружение "Общество за култура и съпричастност ЩЪРКЕЛИТЕ" и детско онлайн списание "Щъркел".
Децата ще научат какво е екзопланета, ще напишат групова приказка за приключенията на Грифит и ще нарисуват Грифит на любимата му екзопланета.
  
17:00-19:00 часа  

Магия REFRESH  Щанд с геометрични дъски OpenGeoboard Център по забавна математика представя щанд за развиване на въображението и пространственото мислене чрез дървените геометрични дъски Opengeoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се "рисуват" първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н. Докато се забавляват, децата ще се запознаят с основните геометрични фигури и техните елементи, с понятия като обиколка и симетрия, а оттам и със структурата на звездното небе.


Магия REFRESH  Главоблъсканици и пъзели Център по забавна математика представя щанд с триизмерни пъзели, занимателни задачи и популярни настолни математически игри. За всекиго по нещо – от деца на 4- годишна възраст до техните родители, баба, дядо.
  
17:00 - 20:00 часа

Наука в града REFRESH Фотографска изложба "Хлебни Мрежи" Изложба на мрежата "Хлебни къщи", чиято мисия е да бъдем свързани чрез хляба, като оформяме места за среща, където хората, познати и непознати, да се сближават и подкрепят и да развиват неподозираните си артистични заложби.
  
18:30-19:30

Магия REFRESH  Изработване на катапулт Образователна инициатива "Биоигри" предизвиква малките участници да изработят катапулт и да научат как работи той.
  
19:00 - 19:30 часа

REFRESH кафене   TextTech "Коприна" Презентации и обсъждане на теми, свързани с коприната от историческа, научна, икономическа и художествена гледна точка. В партньорство с Технически университет – филиал и колеж Сливен.

19:00 - 21:00 часа

Магия REFRESH  Изработване на шевици Кът, в който, в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, групата на любителите на традиционни костюми "СедянкаТА" ще покаже на участниците как се изработват елементи на шевици.
  
19:00 - 22:00 часа

Наука в града REFRESH  Нощ в музея – текстилът през вековете Отворени врати в Музея на текстилната индустрия – Сливен с демонстрации на текстилна техника и технологии.
  
19:00 - 22:00 часа

Наука в града REFRESH  Вариации в синьо Изложба, посветена на ръчното текстилно печатане и багренето с индиго – проект, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".
  
9:30-20:00 часа

REFRESH кафене   Цвят и светлина Презентация и експерименти на тема, свързана с цветовете и светлината от гледна точка на науката. В партньорство с учен физик и астроном.
  
19:30 - 20:30 часа

Магия REFRESH  Интересните животни Работилница, в която малките изследователи ще се запознаят с интересни факти за някои от най-забележителните животни на нашата планета. Бавноходките, например, могат да оцеляват незащитени в Космоса. Какви ли други интересни същества има? Извънземни ли са те? Или просто има доста животни, за които не знаем нищо? Децата ще участват в търсаческа експедиция за намиране на животните и в ролева игра. Всяко дете ще изработи едно от животните за спомен. Подходящо за деца над 5-годишна възраст.
  
20:00 - 21:00 часа

Магия REFRESH  TextTech "Коприна" Щанд с микроскопски наблюдения, експерименти и демонстрации, провеждани от преподаватели и студенти от Технически университет – филиал и колеж Сливен.
  
21:00 - 22:00 часа

Магия REFRESH  Полетът на пеперудата Рисуване на пеперуди на общо копринено платно с преподаватели и ученици от



Национална художествена гимназия "Димитър Добрович" – Сливен





Наука в града REFRESH  Европейски кът В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите "Мария Склодовска-Кюри", и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.  


крепост "Туида"


  
16:00-20:00 часа

Наука в града REFRESH   Пътят на медицината – традиции от Средновековието до днес Представяне на акценти от историята на медицината посредством експерименти, демонстрации, експозиции, презентации и дебати.На тематични щандове посетителите ще се запознаят с историята на медицината от миналото до наши дни. Партньори на събитието Медицински университет Варна – Филиал Сливен, ПП "Сините камъни"
  
16:00-20:00

Наука в града REFRESH
  
Постоянна експозиция на реконструкции "Ранно средновековие"
  
Отворени врати в крепост "Туида"
  
Демонстрации на възстановки на облекла и елементи от бита през Ранното средновековие.

  
16:00-20:00

Магия REFRESH  Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател Археолозите от Регионален исторически музей – Сливен ще представят професията археолог, как работят археолозите, какви инструменти и материали използват, как възстановяват откритите при разкопки артефакти, как ги реставрират и консервират, какви трудности срещат при работата на терен и други подробности от "кухнята" на археологическите проучвания.
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2018
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени