28.09.2018  Европейска нощ на учените 2018, Националният музей на текстилната индустрия, Сливен 

Източник: Музей на текстилната индустрия      Позоваването на източника е задължително.

Акценти от богатата програма на Музея на текстилната индустрия в Европейската нощ на учените.

В 15:00-17:00 часа общинска зала "Май" отвори вратите си за представянето на стартиращия проект на Националния музей на текстилната индустрия "Вариации в синьо". Проектът е посветен на проучване на традиционното багрене с индиго и текстилното печатане и е подкрепен от Национален фонд "Култура". В преставянето на проекта участваха Тони Димитрова от Националния музей на текстилната индустрия, Сливен, д-р Цвета Явашева от Национална художествена академия, София и Величка Калева от Исторически музей, Котел.

В 18:00 на територията на Националния музей на текстилната индустрия стартира ТextTech – научно кафене  – в което взеха участие доц. д-р. инж. Ивелин Рахнев, преподаватели и студенти от Технически университет - София, Колеж – Сливен и представители на Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи.

От 19:00 часа Калина Атанасова – художник, изследовател и реконструктор на средновековни български облекла представи своята презентация "Текстилът през средновековието".  В дефилето на средновековни облекла което илюстрираше презентацията взеха участие представители на публиката и екипът на Крепост "Туида".

Участниците в събитието имаха възможност да се запознаят с изложбата на Дора Куршумова "Фучила"

Националният музей на текстилната индустрия, Сливен участва с богата програма в Европейската нощ на учените

Източник: Музей на текстилната индустрия
Позоваването на източника е задължително.


Европейската нощ на учените е интернационална инициатива, която всяка година се провежда в последния петък от септември едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. През 2018 и 2019 г. събитията са обединени от дейностите REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) и имат за цел да покажат както ползите, така и привлекателната и забавната страна на науката.

На 28 септември 2018 г. 21 основни и 27 асоциирани партньори от нашата страна отбелязоха Европейската нощ на учените с мащабна програма в 14 български селища. Централен фокус тази година е Европейската годината на културното наследство.
   
 
ПРОГРАМА
 
15:00-17:00 часа  общинска зала "Май" - "Вариации в синьо"  -  представяне на стартиращ проект на Национален музей на текстилната индустрия за проучване на традиционното багрене с индиго и текстилното печатане. Проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура". Участват: Тони Димитрова – Национален музей на текстилната индустрия, Сливен; д-р Цвета Явашева – Национална художествена академия,София; Величка Калева – Исторически музей, Котел
18:00-21:00 часа   ТextTech – научно кафене   -  научно кафене – с участието на доц. д-р. инж. Ивелин Рахнев, преподаватели и студенти от Технически университет - София и Колеж – Сливен, партньор: Научно-технически съюз по текстил, облекло и кожи
19:00-20:00 часа   ТextTech – научно кафене   -  научно кафене – с участието на доц. д-р. инж. Ивелин Рахнев, преподаватели и студенти от Технически университет - София и Колеж – Сливен, партньор: Научно-технически съюз по текстил, облекло и кожи
18:00-21:00 часа   "Фучила"  - изложба живопис на Дора Куршумова – отворени врати
18:00-21:00 часа   Постоянна експозиция  - отворени врати
 
 
 
           
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2017
 СЪБИТИЯ