16.09.2020  Изложба "150 години Българска академия на науките"

 
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Музей на текстилната индустрия

От 16 септември до 15 октомври 2020 г. Музеят на текстилната индустрия представя временна изложба "150 години Българска академия на науките". Нейното гостуване се организира от Регионален академичен център Сливен.

Изложбата представлява една разтворена двуезична книга на Академията, в която всяка страница разказва за научните търсения и постижения на определен център, лаборатория или институт. На български и английски език са представени най-значимите научни изследвания, открития и издания на Българската академия на науките. "Българската академия на науките (БАН), правоприемник на Българското книжовно дружество (БКД), е най-старата и най-голямата научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава.

Създаването на Българското книжовно дружество от личности, които още нямат своя държава, изисква голяма вяра и много надежда, и бележи едно от върховите събития през Българското възраждане." (Академик Юлиан Ревалски)

Заслуги за създаването и за дейността на Българското книжовно дружество имат и видни сливенци. Както пише д-р Симеон Табаков, един от основателите му е Никола Ценов от Сливен, който предоставя "даром" една от своите къщи в Браила за нуждите на дружеството и внася "волна помощ" от 12 000 франка за учредяването му. Днес Българската академия на науките е важен духовен и експертен център за модерна наука и иновации със световно значение.

Изложбата може да бъде разгледана всеки работен ден от 8,30 до 17,00 часа.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Музей на текстилната индустрия   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени