21.03.2019  Експериментална работилница по проект "Вариации в синьо"
на Музея на текстилната индустрия


 
Източник: Музей на текстилната индустрия
Позоваването на източника е задължително.
  

Проект "Вариации в синьо" стартира през м.септември 2018г. Основната цел е да се проучат две традиционни текстилни техники – текстилно печатане и багрене индиго и да се предложат варианти за съвременно приложение.

Текстилното печатане е познато в два варианта - директен печат и печат с резервиращо вещество. За резерва в българската традиционна практика се използва пчелен восък. Двете техники намират своята пресечна точка в т.нар. "син текстил" – котленската "божигробска" престилка, синята памучна забрадка и синьо було за огнище – три варианта с идентично изпълнение и мотиви.

Работата по проекта е на етап експериментиране и практически опити след направените проучвания и изследвания. В проведената в Музея на текстилната индустрия експериментална работилница ученици от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" и приложници предложиха своята интерпретация на темата.

На всеки участник бяха раздадени в различни текстили, върху които трябва да приложат проучваните техники. Първите резултати вече са налице – уникални памучни торбички, украсени със синя щампа, триъгълни и квадратни кърпи с восъчен печат и копринени шалове, рисувани с восък.

На публичния уъркшоп, който ще се проведе на територията на Крепост "Туида", партньор по проекта, ще се извършат демонстрации на живо на текстилен печат с резерва, багрене с индиго и ефектно багрене на текстил.

Събитието ще се проведе на 20 април и е със вход свободен за публиката.
Още снимки от събитието на страницата на Инфо Туризъм във Facebook:     


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени