20.04.2019  Финална работилница по проект "Вариации в синьо"

Източник: Музей на текстилната индустрия
Photo Credits by: Инфо Туризъм Сливен, Наталья Быкова
Позоваването на източника е задължително.
  

11.00 часа, Крепост "Туида"

Националният музей на текстилната индустрия заедно с партньори и приятели проведоха своята финална работилница по Проект "Вариации в синьо" на крепост "Туида".

На събитието присъстваха инж. Стоян Марков - Заместник кмет на Община Сливен, ученици от Национална художествена гимназия, занаятчии, колекционери, деца от групи по интереси, граждани и гости на града. Гост-демонстратор на събитието беше Димитрина Йорданова – специалист природно багрене.

Публиката имаше възможност да бъде не само наблюдател, но и участник в събитието.

През месец май изработените образци ще бъдат подредени в изложба. Гост-демонстратор на събитието е Димитрина Йорданова – специалист природно багрене

Проектът "Вариации в синьо" обхваща различни дейности за проучване, експериментиране и възстановяване на традиционни начини за ръчно щампиране на текстил и багрене с индиго. Съчетаването на двете техники в българската традиционна култура се среща при синия текстил от Котленско – известната "божигробска" престилка, синята памучна забрадка и характерното було за огнище.
.
Проект "Вариации в синьо" стартира през м.септември 2018 г. Основната цел е да се проучат две традиционни текстилни техники – текстилно печатане и багрене индиго и да се предложат варианти за съвременно приложение.

Текстилното печатане е познато в два варианта - директен печат и печат с резервиращо вещество. За резерва в българската традиционна практика се използва пчелен восък. Двете техники намират своята пресечна точка в т.нар. "син текстил" – котленската "божигробска" престилка, синята памучна забрадка и синьо було за огнище – три варианта с идентично изпълнение и мотиви.






Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 
 Музей на текстилната индустрия   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени