18.04.2021  Изложба "Светлина и технологии"

Източник: Музей на текстилната индустрия.
  
Позоваването на източника е задължително.  

Откриване: 17,00 часа,
Музей на текстилната индустрия


Kметът Стефан Радев откри изложбата "Светлина и технологии" в Музея на текстилната индустрия. В нея са показани автентични уникални керамични лампи от І – ІV век, бензинови, карбидни и електрически осветителни тела, оригинални лампа и свещник от Царския двор, всички видове лампи, произведени в Сливен до 2003 г. и съвременно LED осветление, контролирано чрез смартфон.

"Приносът на Сливен в развитието на осветителната дейност е безспорен и аз се радвам, че чрез тази изложба се отдава заслуженото внимание на всички, които са работили в тази сфера през годините"  , каза кметът.

Първата електрическа крушка в България светва в Сливен през 1934 година, произведена от БЕЛФА - Българска електрическа лампова фабрика.

Изложбата представя науката за светлината, природните и изкуствените източници на светлина, историческото развитие на светлинните технологии и ролята на индустрията за осветяване на българските градове.

От 2017 г. 16 май – денят, в който е извършен първият успешен опит с лазер, е обявен за Международен ден на светлината и светлинно базираните технологии. Изложбата се реализира по идея и с активното участие на Иванка Гецова от Астрономически клуб "Проксима" – Сливен. С оригинални експонати и документи участват Национален политехнически музей – София, Държавен архив – Сливен, "Светлина" АД – Сливен, "Неон 10" ЕООД – Сливен.

Откриването на изложбата бе днес, на 18 май – Международен ден на музеите.
Тя ще бъде достъпна за посещения до края на м. октомври 2021 г.
Още снимки от изложбата на страницата на ИнфоТуризъм Сливен във Facebook:     Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Музей на текстилната индустрия   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени