<< History of Sliven Symbols of the city Museums Monuments
Archeological sites Areas of historical significance Temples
Architectural masterpieces Galleries Cultural institutions More
Tourist guide Traditions of Sliven region >>Начално училище "Васил Левски"
  
Начално училище "Васил Левски" е построено през 1908 година. Първоначално училището се е наричало "Генерал Константин Кисяков" и е имало 10 отделения (от 1 до 4 клас) с 10 учители.

От 1947 година носи името на Васил Левски.


Сградата на ГПЗЕ / осми клас
  
Сградата е помещавала бившето школо"Цанко Церковски", което е било построено на мястото на известното в миналото Дядо Пеево училище, наречено по името на сливенеца Димитър Ахмаков, който подарил за направата му 100 лири.


Училище "Д-р Иван Селимински"
  
През 1908 г. в квартала "Ески джеми" е построено училище с четири класни стаи, което отваря вратите си за ученици от първо до четвърто отделение. През 1909 год. на заседание на Общинския съвет се решава, че училището ще се наименува "Д-р Иван Селимински".


Кооперативен пазар
  
През месец май 1935 год. е определено мястото, където ще бъдат построени халите (общинският покрит пазар) по проект на инж. Фингов за халите. През периода 1995 – 1999 година се предприема неговата реконструкцияи разширение.


Търговски комплекс "Париж"
  
Сградата на търговски комплекс "Париж" всъщност е била хотел до 1948 година. Пострена е от братята Иван и Георги Даскалови през 1930 година. На това място за първи път в Сливен се провежда т. нар. радиоконцерт.


Хаджи Данчовите къщи
  
Хаджи Данчо е бил заможен хаджия и ханджия. Къщата на Хаджи Данчо е с резбовани тавани, рисувани фризове и богато изрисувана алафранга.През 80-те години на 20. век арх. Тотев проектира къща, имитираща възрожденска архитектура, построена непосредствено до реалната къща на Хаджи Данчо. Така се ражда етнографският комплекс "Хаджи Данчови къщи".
Маринкеви къщи
  
Къща на Марин Маринкев и съпругата му Кортеза. В годините къщата на "Раковски" е преправяна и използвана за магазини, касапница и жилище.

Този паметник на културата днес е превърнат в клуб-ресторант "Еврика".

Къщата на Панайот Хитов
  
Къщата на Панайот Хитов – Родната къща на бележития сливенски войвода се намира от северната страна на църквата "Св. София".

Kъщатa на Добри Желязков
  
Къщата се състои от два етажа. Приземният е закопан на 5 метра в земята. Има и чардак. 


През 1834 година в свързаната с нея работилница Фабрикаджията е монтирал механични станове.
Сградата на взаимното училище
  
Северозападно в двора на църквата "Св. София" е разположена двуетажната сграда на някогашното черковно взаимно училище.Средната баня
  
Названието на банята се появява през 19. век, когато сградата е между други две бани – вече съборената Ком (Кон) баня и тази в близост до областната станция на съобщенията – Гиговата баня. Макар и строена в по-късен период, банята е изградена по принципите на римско-византийските бани.
"Фабрикантската" къща
  
Била е собственост на сливенските индустриалци, производители на текстил, братя Калови.
Сградата на Събирателно
дружество "Недев и Саръиванов"

  
Сградата на фабриката е построена през 1909 година и се намира в близост до автогарата.

Сградата на Популярна банка
  
Строежът на сградата през 1929 година, по време на управлението на кмета Димитър Захариев.

 

<< >>
 

Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени