Пътят на виното    


Винарска изба Edoardo Miroglio


Винарска изба Едоардо Миролио е създадена през 2002 година с първа продукция през 2005 година.

Избата е разположена в централната част на масива от приблизително 220 хектара лозя, които покриват склона на хълма "Свети Илия", който се спуска към село Еленово. Годишният производствен капацитет на винарска изба Едоардо Миролио е 1 милион литра вино.

Цикълът на производство обхваща всички технологични операции - от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното.


тел: 0889 000 030, 044 500 412 , факс: 044 500 481
E-mail: reservation@emiroglio.com   website: emiroglio-wine.com

     


 


Винарска изба "Шато Ботево"


Винарска изба "Шато Ботево" отваря врати през есента на 2013-та година. Тя се намира в местността "Балталък", в землището на с. Ботево, общ. Тунджа. Има на разположение над 1000дка лозови масиви, от които 200дка са с млади лозя, собственост на основните й партньори – фирма "Ставен" АД.

Лозята са с богата сортова структура. Отглежда се Пино Гри, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Траминер, Мускат, Гренаш, Пино Ноар, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Рубин, Сира, Барбера.

Основните серии, които произвежда изба "Шато Ботево" са Ставен и Филигран. Поради голямото разнообразие на сортове, се залага предимно на купажни вина. Подбират се такива, които да пасват на основната линия на сериите. Вината от серия Ставен са по-скоро свежи и плодови, докато тези от серия Филигран са по-наситени, плътни и отлежават по-продължително в бъчви.

тел: 0887 429 298, 0878 824 756, 0887 429 998
E-mail: chateaubotevobg@gmail.com   website: chateaubotevo.com

     


 


Винарска изба Марвин


Винарска изба "Марвин" е създадена през 2005 година в землището на с.Хаджи Димитрово, обл. Ямбол, на 20 км. от гр. Сливен, в "Долината на тракийските царе".

Местонахождението на избата и лозовите масиви в район с богато историческо наследство благоприятства развитието на културно-исторически и винен туризъм. Лозовите насаждения са в екологично чист район без тежка индустрия и други замърсители.

В избата се произвеждат червени вина от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Сира и розе от Каберне Совиньон, както и белите – Алиготе , Мускат Отонел, Вионие, Шардоне и Совиньон блан. Вината на избата се радват на добър прием сред колекционери и ценители на хубави, различни и нетрадиционни вина.

Дистрибуцията на вината обхваща различни търговски вериги в България и чужбина, както и по елитните ресторанти в големи градове и курорти. Вината са произведени от ръчно брано в касетки, селектирано, добре узряло грозде от собствени лозя намиращи се на 200 м от избата. По-голямата част от лозята са 11 годишни. Всички 900 декара лозови масиви са засадени с елитен посадъчен материал – внос от Франция.

тел: 0700 800 22
E-mail: office@marvin.bg   website: www.marvin.bg

       


 


Шато Windy Hills


Шато "Windy Hills" е разположено на 12 км. Западно от гр.Сливен на главен път София – Бургас в непосредствена близост до Сливенски минерални бани.Chateau Windy Hills

Разполага с масив от 420 декара лозови насаждения от висококачествен френски посадъчен материал от сортовете "Мерло", "Каберне Совиньон", "Сира" и "Александрийски Мускат". Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилиране и художествено оформление на готовите вина. Управлението и контрола на качеството на произвежданата продукция се осъществява от модерно оборудвана лаборатория.

Шато "Ветровитите хълмове" е ежедневно отворено за посещения. В подземната част на избата, където в дъбови бъчви се формират и стареят вината е оформена зала за дегустации. В надземната част на избата е проектиран ресторант с 60 места, от които се открива чудесна панорамна гледка обхващаща целия район.

тел:+ 0886 467 444, 0886 977 933
E-mail: windyhills@abv.bg   website: windyhills-bg.com

     


 


Винарна Афузов


Фирмата е създадена през 2010 г. Наследява и комбинира дейностите и активите на две други фирми, собственост на същите хора от 1994 г. Собственик на фирмата е семейство Афузови, които имат опит в земеделския и винарския бизнес повече от 40 години.

Основните дейности са: Инженеринг в хранителната промишленост и услуги, отнасящ се до обработка на: вино, плодове, зърно, напитки, млечни продукти, и др.

Тази дейност включва технологично проектиране на линии и съоръжения, технологични изчисления за постигане на целите на производството, изчисляване на оборудване, пречистване на отпадъчни води, инвестиционните разходи и каквото е необходимо за предварителна информация преди строителството започне. Участвали сме в повече от 100 проекта за различни съоръжения с различни капацитети – от винарни с производителност 20 тона грозде на сезон, до такива които преработват по 50 000 тона грозде на сезон. .

website: shop.afuzov.com

     


 


Винарска изба Кермен

тел: 0879 079 440, E-mail: 1980@abv.bg   Facebook:

     


 


Ross-idi


The combining of names Rosie & Eddie Kourian established the foundation of Rossidi in 2008.

Rosie is a Business Studies graduate at the City University London and an Institute for Integrative Nutrition New York certified holistic health coach, while Eddie is the Rossidi CEO, a WSET London Diploma student and Wine & Spirits Academy Bulgaria Co-founder and educator.

Peter Georgiev, a vital part of the Rossidi team and a wine-maker by profession, started off by participating in another Bulgarian winemaking project, and later on in Arndorfer and Steininger in Kamptal, Austria and Allan Scott in Marlborough, New Zealand.

The goal of the company has always been to build a strong quality relationship with our customers. We aim at integrity, authenticity & uniqueness while valuing our beliefs, ideas & standards. The end product our love & continuous efforts ultimately carries the characteristics of the terroir & grape variety.

тел: 0886 511 080, E-mail: info(at)rossidi.com   website: rossidi.com

     


 


Angel's Estate SA


Имението Ейнджълс Естейт се намира в непосредствена близост до язовир Жребчево, в склоновете на Средна гора.

От там идва и името на виното STALLION (ЖРЕБЕЦ) - символ на зараждащия се нов живот, изпълнен с енергия и любов.

Избата е разположена върху 14 000 м2 разгъната площ, от които 7000 м2 вкопани под земята. Това позволява технологичният процес да се извършва по гравитачен път. Винарско имение Ейнджълс Естейт е с капацитет за преработка на 650 т грозде.

тел: 088 424 661, 02 421 4065
E-mail: izba@gradusbg.com   website: www.angelsestate.bg

     


 


Domaine Boyar


"Домейн Бойар" е първият частен винопроизводител след промените през 1989 година. Компанията е основана през 1991 година, като осъществява дейността си едновременно в София и Лондон. За няколко години тя става водеща търговска фирма за търговия с български вина и има изключителен принос за популяризирането им на престижните пазари в Западна Европа, САЩ, Канада и Япония. Основни пазари, на които компанията е лидер в износа на качествено българско вино и днес са Великобритания, Бенелюкс, САЩ и Канада.

През 1992 година Домейн Бойар получава личното позволение на Неговото Величество Цар Симеон II и изключителното право да използва семейния царски герб върху специална селекция премиум вина с името "Royal Selection". Така се поставя началото на престижната "Царска селекция" на Домейн Бойар. Вина, които са емблематични сред ценителите у нас и по света в продължение на 15 години.

В историята на компанията се откроява 1998 година, когато е одобрен амбициозния проект за построяването на модерна винарска изба в Сливен, наречена "Сините скали". Избата е проектирана и построена от световноизвестната със своите иновативни решения австралийска компания "A&G Engineering" – проектирала и построила едни от най-модерните световни винарни.

тел: 02 96 97 980, E-mail: office@domaineboyar.com   website: domaineboyar.com

     


 

 

ШАТО АВЛИ ООД


Шато Авли се намира в с. Глушник, Сливенска област.

Наречено е на средновековния град Авли, останки от който се намират в района, известен със земеделието и винопроизводството си. Градът е споменат още от андалуския пътешественик на сицилианска служба Ал-Идриси (1099 – 1165). Районът крие и редица културни феномени от различни епохи - тракийско светилище, средновековни крепостни съоръжения, рудни находища на цветни метали, използвани в древността. Предстои те да бъдат изследвани и описани.

Avli e проект, създаден от хора, които възприемат виното като част от един цялостен процес на взаимодействие между природата и човешката мисъл.

Именно тази философия на "цялото" отразява отношението ни към всеки един детайл от нашата работа.

Avli носи смисъла на дом, вътрешно пространство, това, което ни отделя от другите и ни прави толкова разпознаваеми и различни. Avli е нашият стремеж да опознаем света отвъд нас и оглеждайки се в него, да опознаем себе си. В този смисъл всяко от нашите вина е един новооткрит свят за нас.

Нашият малък и изключително ентусиазиран екип с радост посвещава дни и нощи, за да открие пътя към постигането на общата ни мечта – вината на Avli.

тел:  0889 606 669 ;088 270 4972, E-mail: avli@avli.bg   website: www.avli.bg

     


 

 

Бутикова винарска изба "Агарта -99"


Бутикова винарска изба "Агарта -99" е малък семеен проект без опит във винопроизводството.

Започнахме през 1999 година със събирането на парчета земя, за да направим масива си. И ето, че след толкова години усилена работа, изградихме и винарската си изба. Идеята ни е да правим вино от собствени лозя с любов, като залагаме на традиция, добър вкус и високо качество.

Базата ни се намира в землището на село Малко Чочовени – на 12 км. от град Сливен. Климатичните условия и почви са подходящи за получаването на богати, плътни червени вина.

Разполагаме с 130 дка земя ,от които 80 дка са лозя. Отглеждаме най-стария известен Български сорт грозде- "Мавруд", както и десертните "Блек" и "Италия".

Имаме и малка плодова градина от Райска ябълка и Смокиня.li.

тел:  +359 898 617 271, E-mail: agarta99@abv.bg   website: agarta99.com

 


 

15.12.2023  Сливен с отличие е за "Маршрут на винопроизводителите в регион Сливен" в категория "Специализиран туризъм"
 
Община Сливен получи три втори награди на осмите Годишни награди, връчвани от Министерството на туризма в категориите "Специализиран туризъм", "Иновация" и "Туристическа атракция / обект / събитие".
 1.10.2020  Къща на виното в крепост "Туида" отвори врати  
Къща на виното в крепост "Туида" отвори врати и тази година за винопроизводителите от Сливенски регион, за да представят своите вина. Всички желаещи да научат повече за сливенските вина могат да посетят енотекатa, разположена на територията на крепостта.
13.04.2019  Фестивал на винарите "Вино и творчество 2019 г."  
10.00 часа, крепост "Туида".  
При голям интерес премина Фестивалът на винарите "Вино и творчество 2019", който се проведе на крепост "Туида". Община Сливен организира за втори път събитието, в партньорството на Фондация "Обществен дарителски фонд Сливен".  
12.04.2018  Фестивал на винарите "Сливен 2018"  
Откриване на фестивала: 12.30 часа, фоайе на зала "Сливен"  
В събитието взеха участие винопроизводители от Сливен и региона, които представиха своето производство.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  << Традициите на Сливенския край  
<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени